Η κυβέρνηση συνασπισμού υποσχέθηκε να το υλοποιήσει, αλλά είναι πιο εύκολο να το πει κανείς παρά να το κάνει

Tο λόμπι της κάνναβης.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας διοργανώνει αυτή την εβδομάδα συνομιλίες με τους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, με στόχο να παρουσιάσει μια σχετική στρατηγική το φθινόπωρο.

Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ήθελαν μόνο να αποποινικοποιήσουν την κάνναβη -που θα επέτρεπε μόνο την κατοχή- οι εταίροι του στον συνασπισμό, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, έκαναν εκστρατεία κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2021 για την πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, που θα επέτρεπε την κατοχή, την καλλιέργεια, το εμπόριο και τη μεταφορά της.

Τελικά, οι τελευταίοι εταίροι επικράτησαν, οδηγώντας στη δημιουργία μιας συμφωνίας συνασπισμού υπέρ της νομιμοποίησης της ευφορικής.

Τώρα πρέπει να την υλοποιήσουν. Ενώ η Γερμανία νομιμοποίησε την φαρμακευτική κάνναβη το 2016, πολλά ερωτήματα πρέπει ακόμη να απαντηθούν προτού το πρώτο τσιγαριλίκι πωληθεί νόμιμα σε χρήστες ευφορικής.

Ο Burkhard Blienert, ο Γερμανός επίτροπος για τα ναρκωτικά, θα πραγματοποιήσει μια σειρά από πέντε συνομιλίες με περισσότερους από 200 ενδιαφερόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων γιατροί εθισμού, ενώσεις κάνναβης και διεθνείς εμπειρογνώμονες. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο τέλος του μήνα, θέτοντας τις βάσεις για τη στρατηγική νομιμοποίησης που αναμένεται το φθινόπωρο.

Καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει, να τι πρέπει να γνωρίζετε.

Σε ποιον θα επιτραπεί να το πουλήσει;

Επί του παρόντος, μόνο τα φαρμακεία μπορούν να πωλούν φαρμακευτική κάνναβη στη Γερμανία – και σύμφωνα με αυτούς, αυτό δεν θα πρέπει να αλλάξει για την ευφορική κάνναβη.

“Εάν η κάνναβη πρόκειται να πωλείται στα φαρμακεία για σκοπούς ευφορικής, τότε θα πρέπει να πωλείται μόνο στα φαρμακεία”, υποστήριξε η Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανών Φαρμακοποιών σε γραπτή δήλωσή της. “Με διαφορετικά κανάλια διανομής, θα είναι δύσκολο να επιβληθούν ομοιόμορφα, υψηλά στανταρ προστασίας των καταναλωτών”.

Δεν συμφωνούν όλοι. “Τα φαρμακεία υπάρχουν για να πωλούν φάρμακα. Διαφορετικά, θα έπρεπε κατά συνέπεια να συμπεριλάβουν και τη μπύρα και τα τσιγάρα στη γκάμα τους”, δήλωσε ο Georg Wurth της Γερμανικής Ένωσης Κάνναβης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του συνασπισμού, η κάνναβη θα πρέπει να διανέμεται σε “αδειοδοτημένα καταστήματα”. Όμως δεν έχει ακόμη καθοριστεί τι θεωρείται αδειοδοτημένο κατάστημα. Οι μεγάλοι παίκτες σίγουρα θα πιέσουν για να εισέλθουν στη λιανική αγορά, η οποία θα αυξηθεί από 20 τόνους φαρμακευτικές κάνναβης σε 400 τόνους φαρμακευτικής και ευφορικής κάνναβης ετησίως, σύμφωνα με μια μελέτη.

Προς το παρόν, μόνο προϊόντα όπως τα έλαια CBD μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείων.

Ποιος θα μπορεί να το αγοράσει;

Η συμφωνία συνασπισμού καθιστά σαφές ότι η κάνναβη δεν είναι για παιδιά ή εφήβους. “Μόνο ενήλικες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καταστήματα κάνναβης”, δήλωσε η Kirsten Kappert-Gonther, αντιπρόεδρος της επιτροπής υγείας στο κοινοβούλιο. “Θα πρέπει να διατηρηθούν οι ελάχιστες αποστάσεις από σχολεία και κέντρα νεότητας” για την προστασία των ανηλίκων, πρόσθεσε.

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανών Φαρμακοποιών προχωρά ένα βήμα παραπέρα και απαιτεί “κατάλληλες ρυθμίσεις … για τον περιορισμό της κατανάλωσης από εφήβους και νεαρούς ενήλικες”.

Ο Γερμανικός Ιατρικός Σύλλογος συμφωνεί: “Από ιατρικής άποψης, ένας ηλικιακός περιορισμός τουλάχιστον 21 ετών (κατά προτίμηση μεγαλύτερος- +25 ετών) έχει νόημα”, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του.

Πώς θα ρυθμιστεί;

Για να διασφαλιστεί ότι η κάνναβη που πωλείται στη Γερμανία είναι ασφαλής,   πρέπει να υπάρχουν αξιόπιστοι πωλητές και προμηθευτές. Η κάνναβη περιέχει πάνω από 400 ουσίες, οι δύο πιο γνωστές από τις οποίες είναι το THC και το CBD. Συγκεκριμένα, το THC είναι υπεύθυνο για τη μεθυστική επίδραση της κάνναβης και μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χρηστών.

“Στο βαθμό που τα δεδομένα επιστημονικών ερευνών δείχνουν, τα υψηλά επίπεδα THC (πάνω από 20%) συνδέονται με σημαντικά αυξημένους κινδύνους για την υγεία, π.χ. ψυχωσικές αντιδράσεις, σε σχέση με την κάνναβη με χαμηλές συγκεντρώσεις THC”, δήλωσε ο Γερμανικός Ιατρικός Σύλλογος. Ως εκ τούτου, συνιστούν ένα όριο THC από 10 έως 15 τοις εκατό.

Όσον αφορά την προσφορά, “το ολλανδικό μοντέλο δεν αποτελεί πρότυπο για τη Γερμανία”, δήλωσε ο Blienert τον Φεβρουάριο. Οι Ολλανδοί επέτρεψαν την πώληση κάνναβης σε καφετέριες το 1976, αλλά δεν επέτρεψαν τη νόμιμη και ελεγχόμενη προμήθεια. Ο Blienert δεν το θέλει αυτό για τη Γερμανία. “Πρέπει να παρακολουθούμε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού … από την καλλιέργεια έως το εμπόριο και την πώληση”, δήλωσε.

Από πού θα προέλθει η κάνναβη;

Επί του παρόντος, η Γερμανία επιτρέπει την καλλιέργεια κάνναβης μόνο υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Το φυτό πρέπει να καλλιεργείται σε κτίρια που μοιάζουν με καταφύγια, κάτω από οδηγίες υψηλής ασφάλειας.

Ωστόσο, “δεν είναι ούτε λογικό ούτε βιώσιμο να καλλιεργούμε  κάνναβη αποκλειστικά σε εσωτερικές φυτείες πίσω από χοντρούς τσιμεντένιους τοίχους”, δήλωσε ο Kappert-Gonther. Έτσι, μόλις νομιμοποιηθεί η κάνναβη, οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να χαλαρώσουν για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες καλλιέργειας στη Γερμανία ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Ορισμένα γερμανικά κρατίδια επιτρέπουν τις εισαγωγές κάνναβης εφόσον πληρούν ορισμένα κριτήρια. Και αν αυτή η κάνναβη εξευγενιστεί στη Γερμανία, μπορεί ήδη σήμερα να πωλείται ως φαρμακευτική κάνναβη.

Η Ένωση κάνναβης απαιτεί επίσης να νομιμοποιηθεί η καλλιέργεια κάνναβης στο σπίτι: “Δεν έχει νόημα να διώκονται οι καταναλωτές εξαιτίας μερικών φυτών κάνναβης, ενώ στο διπλανό κατάστημα περνούν καθημερινά κιλά χόρτο από τον πάγκο”, δήλωσε ο Wurth.

Υπάρχουν νομικά εμπόδια;

Με τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, η Γερμανία κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Η Ενιαία Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά του 1961 απαγορεύει στη Γερμανία να νομιμοποιήσει την κάνναβη για ευφοριακούς σκοπούς, καθώς απαγορεύει στα κράτη να καλλιεργούν και να διακινούν κάνναβη εκτός ιατρικών ή επιστημονικών σκοπών. Για να αποφύγει την παραβίαση του νόμου, το Βερολίνο θα πρέπει πρώτα να αποσυρθεί από τη σύμβαση, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Εναλλακτικά, η Γερμανία θα μπορούσε να επιλέξει να αγνοήσει τη σύμβαση, όπως ο Καναδάς, στον οποίο δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις για την πολιτική του για την κάνναβη μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες επιπλήξεις από το Διεθνές Συμβούλιο Ελέγχου Ναρκωτικών.

Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει εμπόδια. Μια απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ αναφέρει ρητά ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εμποδίζουν την πώληση κάνναβης. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τη Γερμανία, η οποία θέλει κρατικά αδειοδοτημένα καταστήματα και αλυσίδες εφοδιασμού, σε αντίθεση με την Ολλανδία, η οποία αποποινικοποίησε την ψυχαγωγική κάνναβη αλλά δεν την έχει νομιμοποιήσει πλήρως.

Ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί θα μπορούσαν επίσης να βάλουν εμπόδια στα έργα. Ενώ ένας νόμος για τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης θα μπορούσε να έχει ευκολότερο χρόνο να λάβει την έγκριση της Bundestag, όπου τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης έχουν την πλειοψηφία, θα μπορούσε να έχει δυσκολίες να περάσει από το Bundesrat, το οποίο εκπροσωπεί τα γερμανικά κρατίδια σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες κατέχουν εκεί την πλειοψηφία αποκλεισμού. Ο ηγέτης τους, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι “το χασίς είναι η πύλη για τον εθισμό στα σκληρά ναρκωτικά”.

Εάν ο Μπλινέρτ και ο συνασπισμός δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό με το CDU, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πραγματική ανατροπή της παράστασης.