Το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση της κάνναβης από τότε που ψήφισε νόμο το 2001 για την αποποινικοποίηση της χρήσης, της μεταφοράς, της κατοχής και της απόκτησης κάνναβης για προσωπική χρήση. Έκτοτε, το μικρό ευρωπαϊκό κράτος εργάζεται για τη νομιμοποίηση της κάνναβης και το 2018, η κυβέρνηση συνασπισμού που αποτελείται από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Λουξεμβούργου και τους Πράσινους, κατέβηκε με την υπόσχεση της νομιμοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμά της είχαν ως αποτέλεσμα το Λουξεμβούργο να μείνει πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη νομιμοποιήσει την κάνναβη.

Η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού βρίσκεται τώρα σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να επιτύχει κάποια μορφή νομιμοποίησης πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου. Η υπουργός Υγείας της χώρας, Paulette Lenert, ενημέρωσε πρόσφατα το τοπικό ειδησεογραφικό έντυπο RTL ότι είναι βέβαιη ότι ένα σχέδιο νόμου θα υποβληθεί στο κυβερνητικό συμβούλιο στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου αναμένεται να είναι μια σημαντικά αποδυναμωμένη εκδοχή των αρχικών της σχεδίων για πλήρη νομιμοποίηση και θα έχει επίσης τη μορφή “πειράματος”, ώστε να μην παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο.

Το πρόγραμμα φαρμακευτικής κάνναβης του Λουξεμβούργου, σε αντίθεση με πολλά από τα αντίστοιχα προγράμματά του σε όλη την Ευρώπη, επέτρεπε στους γενικούς ιατρούς να συνταγογραφούν κάνναβη, αντί να το βλέπουν να προορίζεται για τους ειδικούς. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στα σχέδια της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση ήταν συνεχείς, με την νομοθεσία να βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του συνασπισμού.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η κ. Λένερτ έκανε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι μελετώνται νέες εναλλακτικές λύσεις στα αρχικά της σχέδια νομιμοποίησης και ότι τον επόμενο μήνα επρόκειτο να δημοσιευτεί ένα νομοσχέδιο. Στη συνέχεια, στις 22 Οκτωβρίου 2021, πέντε υπουργοί της κυβέρνησης ανακοίνωσαν μια “δέσμη μέτρων σχετικά με το πρόβλημα της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά”, συμπεριλαμβανομένης μιας επικαιροποίησης του πολυαναμενόμενου σχεδίου νομιμοποίησης της κάνναβης.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, η δημόσια χρήση θα εξακολουθούσε να απαγορεύεται, αλλά θα επιβάλλονταν χαμηλότερες ποινές για την κατοχή έως τριών γραμμαρίων. Η απουσία κρατικά ελεγχόμενων πωλήσεων κάνναβης, όπως είχε υποσχεθεί στο προεκλογικό μανιφέστο του συνασπισμού, επικρίθηκε από τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι υποδηλώνει ακόμη μεγαλύτερη κωλυσιεργία στο θέμα.

Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε στη συνέχεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Λουξεμβούργου τον Ιούνιο του 2022, αποτελώντας το πρώτο βήμα προς τη νομιμοποίηση. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το μειωμένο πλαίσιο προσέκρουσε σε εμπόδια, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να εγείρει τέσσερις επίσημες αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο τον περασμένο μήνα, ρίχνοντας για άλλη μια φορά τη νομοθετική στρατηγική της χώρας σε σύγχυση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας θεωρείται ότι εργάζεται τώρα για την τροποποίηση του κειμένου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ενώ η κ. Λένερτ πρότεινε τώρα ότι μια νέα ιδέα για τη νομιμοποίηση με τη μορφή πιλοτικού σχεδίου θα πρέπει να περάσει “γρήγορα” από την κυβέρνηση, αρνήθηκε να δηλώσει αν το νομοσχέδιο είναι πιθανό να περάσει πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Η μακροχρόνια εκστρατεία του Λουξεμβούργου για τη νομιμοποίηση της κάνναβης αναμένεται να σημειώσει σημαντική πρόοδο σύντομα. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου για να παραδώσει κάποια μορφή νομιμοποίησης πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου. Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση βρίσκονται σε εξέλιξη και ακόμη και το μειωμένο πλαίσιο συναντά εμπόδια με το Συμβούλιο της Επικρατείας να προβάλλει επίσημες αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο τον περασμένο μήνα. Ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας εργάζεται για την τροποποίηση του κειμένου, μένει να φανεί αν το νομοσχέδιο θα περάσει πριν από τις εκλογές.