Η Αρχή της Μάλτας για την υπεύθυνη χρήση της κάνναβης (ARUC) ανακοίνωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για την αγορά κάνναβης για ενήλικες στη χώρα. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα καθορίσουν τις απαιτήσεις για τους Συλλόγους Μείωσης της Βλάβης της Κάνναβης (Cannabis Harm Reduction Associations – CHRAs), τη μόνη νόμιμη οδό για την αγορά κάνναβης από τους πολίτες. Οι αιτήσεις για τους CHRAs πρόκειται να ανοίξουν στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Η κυβέρνηση της Μάλτας δημιούργησε την ARUC το 2021 μετά την ψήφιση νομοθεσίας-ορόσημο που επιτρέπει στους ενήλικες να κατέχουν έως 7 γραμμάρια κάνναβης και να καλλιεργούν τέσσερα φυτά για προσωπική χρήση. Τα CHRAs δημιουργήθηκαν για να παρέχουν έναν ρυθμιζόμενο τρόπο στους οικιακούς καλλιεργητές να πωλούν τα προϊόντα τους στην κοινότητά τους, ενώ παράλληλα προσφέρουν μια ρυθμιζόμενη επιλογή για τους καταναλωτές να αποφύγουν τη μαύρη αγορά.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι αιτήσεις CHRA πρέπει να υποβάλλονται από δύο ιδρυτές, έναν διαχειριστή και έναν νόμιμο εκπρόσωπο που ζουν στη Μάλτα για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Οι οργανώσεις πρέπει να διαθέτουν γη για την καλλιέργεια κάνναβης και χώρο για την πώλησή της, με ορισμένους περιορισμούς, όπως η απόσταση 250 μέτρων από σχολεία και κέντρα νεότητας, και δεν μπορούν να διαφημίζουν ή να υποκινούν τη χρήση κάνναβης. Η ARUC θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της συμμόρφωσης και του ποιοτικού ελέγχου, ενώ κάθε παρτίδα κάνναβης πρέπει να ελέγχεται για προσμίξεις.

Ωστόσο, οι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη δομή των τελών για τις CHRAs, η οποία απαιτεί αρχικό τέλος αίτησης ύψους 1.000 ευρώ και ελάχιστο τέλος άδειας ύψους 8.750 ευρώ για 50 μέλη. Το τέλος άδειας θα αυξάνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της λέσχης και πρέπει να ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια. Ο πρόεδρος της ομάδας υπέρ της μεταρρύθμισης της κάνναβης ReLeaf Malta, Andrew Bonello, εξέφρασε την ανησυχία του για τα “πληθωρικά τέλη” και πρότεινε ότι το πλαίσιο αποτυγχάνει να υλοποιήσει τον στόχο του σχεδίου για την προώθηση της μείωσης της βλάβης.

Το πλαίσιο της Μάλτας για τα νόμιμα κλαμπ κάνναβης είναι ένα πρωτοποριακό βήμα στην Ευρώπη, αλλά έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι τα υψηλά τέλη αδειών θα μπορούσαν να ωθήσουν πολλούς στη μαύρη αγορά. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι νέοι κανονισμοί και πόσο αποτελεσματικά θα προωθήσουν τη μείωση της βλάβης στη χώρα.