Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι τα ζελεδάκια κάνναβης HHC που πωλούνται σε περίπτερα και μίνι μάρκετ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα. Με μια απόφαση που αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όλα τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη), ένα γνωστό κανναβιδοειδές τα τελευταία χρόνια, θα αλλάξουν κατηγορία και θα ενταχθούν στις ναρκωτικές ουσίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από προσβάσιμα σημεία πώλησης.

Τα ζελεδάκια με HHC, διαθέσιμα σε διάφορες γεύσεις, έχουν κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ εφήβων και νέων. Σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση τους έχει προκαλέσει ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, πριν περίπου δύο μήνες, ένας 20χρονος παρουσίασε έντονη ζαλάδα και εμετούς μετά την κατανάλωση ζελεδακίων κάνναβης, με αποτέλεσμα να επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας με συμπτώματα δηλητηρίασης και να μεταφερθεί στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

“Μία από τις πρώτες μου αποφάσεις ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πωλούνται στα περίπτερα είναι επικίνδυνα και περιέχουν ναρκωτική ουσία. Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πώλησης, είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες”, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη (Action24).

Σύμφωνα με την απόφαση, η ουσία εξαϋδροκανναβινόλη (HHC) και τα παράγωγά της θα ταξινομηθούν στον Πίνακα Β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.3459/2006 “Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά”, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον ν.4139/13 “Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις”. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τις επόμενες 24 ώρες και θα αποτελέσει “σταθμό” για να τεθεί τέλος στην ελεύθερη πρόσβαση εφήβων σε τέτοια προϊόντα.

Το ζήτημα των κανναβιδοειδών τροφίμων απασχολεί τις αρμόδιες αρχές ασφάλειας τροφίμων σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά τις ιρλανδικές αρχές, οι οποίες εξέδωσαν προειδοποίηση μετά από μια σειρά νοσηλειών περίπου πριν από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Γραφείο Κοινωνικής Ένταξης των Εκτελεστικών Υπηρεσιών Υγείας της Ιρλανδίας (HSE) δήλωσε ότι ο κίνδυνος αφορά συνθετικά κανναβινοειδή ζελεδάκια και γλυκά που πωλούνται ως προϊόντα κάνναβης, υποκατάστατα της τετραϋδροκανναβινόλης (THC).

Τι είναι η ουσία HHC

Η εξαϋδροκανναβινόλη είναι ένα συνθετικό κανναβινοειδές. Δεν προέρχεται από φυτό, αλλά παρασκευάζεται στο εργαστήριο. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, σε έλαιο, σε ανθούς και σε τρόφιμα τύπου gummies με γεύσεις φρούτων, τα γνωστά ζελεδάκια, που είναι ιδιαιτέρως αγαπητά στα παιδιά. Η ουσία HHC είναι ένας “συγγενής” της THC. Κάθε μορφή HHC έχει διαφορετική διάρκεια επίδρασης. Τα ζελεδάκια φαίνεται να επιδρούν σε διάστημα από μισή ώρα έως δύο ώρες.

Η HHC δημιουργείται με μια διαδικασία που είναι γνωστή ως υδρογόνωση. Το υδρογόνο εγχέεται σε μια άλλη ουσία για να αναγκάσει τα μόρια του υδρογόνου να γίνουν μέρος της μοριακής δομής της αρχικής ουσίας. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα διατροφής. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για τη μετατροπή φυτικού ελαίου σε μαργαρίνη. Χρησιμοποιείται επίσης για τη μετατροπή του ακατέργαστου φυτικού ελαίου σε υδρογονωμένο φυτικό έλαιο για να παρατείνει τη διάρκειά του.