Η φαρμακοβιομηχανία δέχεται σοβαρό οικονομικό πλήγμα μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης από τα κράτη – με μέση απώλεια αγοράς σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους φαρμακοβιομήχανους για κάθε νομιμοποίηση- σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε για πρώτη φορά.
Το ερευνητικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, εξέτασε τα δεδομένα απόδοσης μετοχών και πωλήσεων συνταγογραφούμενων φαρμάκων για 556 φαρμακευτικές εταιρείες από το 1996 έως το 2019, αναλύοντας τις τάσεις της αγοράς πριν και μετά την ψήφιση νόμων νομιμοποίησης της φαρμακευτικής και της χρήσης κάνναβης για ενήλικες σε επίπεδο πολιτείας.
Οι αποδόσεις των μετοχών ήταν “1,5-2 τοις εκατό χαμηλότερες σε 10 ημέρες μετά τη νομιμοποίηση“, διαπίστωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. “Οι αποδόσεις μειώθηκαν ως απάντηση τόσο στην φαρμακευτική όσο και στην ευφορική νομιμοποίηση, τόσο για τους φαρμακοβιομήχανους γενόσημων όσο και για τους φαρμακοβιομήχανους επώνυμων προϊόντων Οι επενδυτές αναμένουν ότι μια και μόνο νομιμοποίηση θα μειώσει τις ετήσιες πωλήσεις των φαρμακοβιομηχάνων κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο”.
Υπάρχουν πολλές ανεπίσημες αναφορές, μελέτες βασισμένες σε δεδομένα και αναλύσεις παρατήρησης που έχουν σηματοδοτήσει ότι ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν την κάνναβη ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά φαρμακευτικά φάρμακα, όπως τα παυσίπονα και τα φάρμακα για τον ύπνο που βασίζονται σε οπιοειδή.
Ενα ερευνητικό έγγραφο που ανέλυσε δεδομένα του Medicaid σχετικά με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα διαπίστωσε ότι η νομιμοποίηση της μαριχουάνας για χρήση από ενήλικες συνδέεται με “σημαντικές μειώσεις” στη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη θεραπεία πολλαπλών παθήσεων.
Αλλά το εύρημα αυτής της μελέτης ότι “η νομιμοποιήση της κάνναβης μειώνει τις αποδόσεις τόσο για τους κατασκευαστές γενόσημων όσο και για τους κατασκευαστές επώνυμων φαρμάκων είναι νέο”, δήλωσαν οι ερευνητές του Πολυτεχνείου της Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού.
“Με την επέκταση της πρόσβασης και, συνεπώς, της χρήσης, η νομιμοποίηση θα μπορούσε να επιτρέψει στην κάνναβη να ανταγωνιστεί τα συμβατικά φαρμακευτικά προϊόντα. Σε μεγάλο βαθμό μη κατοχυρώσιμη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η κάνναβη μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας νέος γενόσημος εισερχόμενος μετά την φαρμακευτική νομιμοποίηση, οδηγώντας ορισμένα άτομα να υποκαταστήσουν από άλλα φάρμακα προς την κάνναβη. Ωστόσο, σε αντίθεση με ένα συμβατικό νέο γενόσημο φάρμακο, η χρήση της κάνναβης δεν περιορίζεται σε ένα μόνο ή περιορισμένο σύνολο παθήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η κάνναβη δρα ως νέος εισερχόμενος σε πολλές διαφορετικές αγορές φαρμάκων ταυτόχρονα”.
Ενώ μια πτώση 1,5-2% στις αποδόσεις των φαρμακευτικών εταιρειών μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη για την επικερδή φαρμακοβιομηχανία, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η διαφορά είναι “στατιστικά σημαντική και παραμένει κατά τη διάρκεια των 20 εργάσιμων ημερών που ακολουθούν” τη νομιμοποίηση.
“Διαπιστώνουμε ότι η μέση μεταβολή στην αγοραία αξία μιας επιχείρησης ανά γεγονός νομιμοποίησης είναι 63 εκατομμύρια δολάρια με συνολικό αντίκτυπο στην αγοραία αξία σε όλες τις επιχειρήσεις ανά γεγονός 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια”, αναφέρει η μελέτη.
Δεν είναι ότι ο φαρμακευτικός τομέας αιμορραγεί. Όπως δείχνει η μελέτη, οι αποδόσεις εξακολουθούσαν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό τις εβδομάδες μετά τον τερματισμό της απαγόρευσης από τις πολιτείες – απλώς όχι με τον ρυθμό που ανέμεναν αρχικά οι αναλυτές και οι επενδυτές. Είναι αυτή η διαφορά στις αναμενόμενες έναντι των πραγματικών αποδόσεων, εκτός από τις μειωμένες πωλήσεις φαρμάκων, που φαίνεται να αποδίδεται εν μέρει στη νομιμοποίηση.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, για τους φαρμακοβιομήχανους με εμπορικά σήματα, οι αποδόσεις “αποκλίνουν αργότερα από τον έλεγχο [μετά τη νομιμοποίηση], η διαφορά είναι μικρότερη και εξαφανίζεται λίγες ημέρες μετά το γεγονός”. Είναι διαφορετική η ιστορία για τις εταιρείες γενόσημων φαρμάκων, όπου η αντίδραση των επενδυτών στη νομιμοποιήση της κάνναβης “είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος και είναι επίμονη”.
Η μελέτη συνυπολόγισε επίσης τις μεταβολές στις πωλήσεις φαρμακευτικών φαρμάκων μετά τη νομιμοποίηση. “Χρησιμοποιώντας την ιστορική αναλογία τιμών προς πωλήσεις των φαρμακοβιομηχανιών για το έτος που σχετίζεται με κάθε γεγονός νομιμοποίησης, αυτό συνεπάγεται μια αλλαγή στις ετήσιες πωλήσεις σε όλες τις φαρμακοβιομηχανίες ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά νομιμοποίηση”, αναφέρεται.
Προχωρώντας τα ευρήματα αυτά ένα βήμα παραπέρα, οι ερευνητές εκτίμησαν επίσης ότι “οι προβλεπόμενες ετήσιες δαπάνες για συνταγογραφούμενα φάρμακα θα ήταν κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια χαμηλότερες το 2014, εάν και οι 30 πολιτείες που δεν είχαν νόμιμη φαρμακευτική κάνναβη το 2014 είχαν νομιμοποιήσει την φαρμακευτική κάνναβη”.
“Εκτός του ότι καταγράφουμε μεγαλύτερο αριθμό φαρμάκων, μεγαλύτερο αριθμό παθήσεων και όλους τους πληρωτές, η εκτίμησή μας μπορεί να είναι μεγαλύτερη επίσης επειδή, σε αντίθεση με [τους ερευνητές προηγούμενης μελέτης], οι οποίοι θεωρούν τις τιμές των φαρμάκων δεδομένες, η εκτίμησή μας καταγράφει την ανταγωνιστική πίεση στις τιμές που ασκεί η κάνναβη τόσο στους κατασκευαστές επώνυμων όσο και γενόσημων φαρμάκων τόσο για τα συνταγογραφούμενα όσο και για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα”, αναφέρεται.
Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στη μελέτη που περιγράφουν οι συγγραφείς.
“Η οικονομική σημασία μιας εκτιμώμενης απώλειας 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγοραία αξία σε όλες τις επιχειρήσεις ανά γεγονός νομιμοποίησης της κάνναβης είναι εξαιρετικά μεγάλη, ωστόσο τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Ένας βασικός περιορισμός είναι ότι μοντελοποιούμε τους επενδυτές ως ορθολογικούς, γεγονός που μπορεί να υπερεκτιμήσει την οικονομική σημασία των αποτελεσμάτων μας. Δεύτερον, περιοριζόμαστε σε επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και σε προηγούμενα γεγονότα νομιμοποίησης. Τρίτον, σημειώνουμε ότι οι εκτιμήσεις ενδέχεται να είναι ευαίσθητες στην επιλογή μας να χρησιμοποιήσουμε 150 έως 50 ημέρες πριν από το γεγονός νομιμοποίησης. Τέλος, αναμένουμε να υπάρχει σφάλμα μέτρησης λόγω της ετερογένειας των διαδικασιών νομιμοποίησης και των επακόλουθων ρυθμιστικών διαδικασιών”.
“Για τις ιδιωτικές και δημόσιες φαρμακευτικές εταιρείες, αναμένουμε ότι η αντίδραση στη νομιμοποίηση θα περιλαμβάνει επενδύσεις και μάρκετινγκ”, καταλήγει η μελέτη, αναφέροντας το γεγονός ότι η Pfizer ξόδεψε δισεκατομμύρια για να αποκτήσει μια “εταιρεία βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται σε θεραπείες τύπου κανναβινοειδών”.
“Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αφιερώσει σημαντικές προσπάθειες και δολάρια λόμπι για να καταπολεμήσουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης”, συνεχίζει. “Αυτά είναι σημάδια ότι η φαρμακευτική βιομηχανία από άποψη μάρκετινγκ, η κάνναβη προς το παρόν παραμένει μακριά από ένα [Food and Drug Administration] – εγκεκριμένο θεραπευτικό ισοδύναμο, και αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δαπανήσει λιγότερες προσπάθειες για λεπτομερείς επισκέψεις σε γιατρούς”.
“Κοιτάζοντας πέρα από τις επιπτώσεις για τους διαφορετικούς πληθυσμούς ενδιαφερομένων, η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η κάνναβη μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές φαρμάκων των ΗΠΑ”, ανέφεραν οι συγγραφείς.