Η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη της βιομηχανίας φαρμακευτικής κάνναβης της Ισπανίας αντιμετωπίζει πλέον σημαντική αβεβαιότητα μετά την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό Pedro Sánchez. Η απόφαση αυτή ελήφθη στον απόηχο των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν οι νυν σοσιαλιστές στις τοπικές εκλογές στα τέλη Μαΐου, με στόχο να αποσαφηνιστούν οι πολιτικές δυνάμεις που θα ηγηθούν της χώρας. Με τα δεξιά κόμματα που αντιτίθενται γενικά στην εισαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης να προηγούνται σε δημοσκοπήσεις, το μέλλον του κλάδου κρέμεται από μια κλωστή.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η διάλυση του κοινοβουλίου είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν πολλά νομοσχέδια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα το τρομακτικό καθήκον να παραδώσει τις προτάσεις της για τον κλάδο μέσα σε λίγες εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών. Αυτό το στενό χρονοδιάγραμμα, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που περιβάλλει το αποτέλεσμα των εκλογών, δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την τύχη των σχεδίων της Ισπανίας για την φαρμακευτική κάνναβη.

Τα θεμέλια για την εισαγωγή ενός πλαισίου φαρμακευτικής κάνναβης στην Ισπανία ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2022, όταν μια υποεπιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της μετά από εκτεταμένη έρευνα. Οι προτάσεις έλαβαν υποστήριξη από πέντε από τις εννέα πολιτικές ομάδες, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Στη συνέχεια, ανατέθηκε στον Ισπανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (AEMPS) το έργο της προετοιμασίας συστάσεων για την ενσωμάτωση του πλαισίου στους κανονισμούς της χώρας.

Ωστόσο, η AEMPS αντιμετώπισε σημαντικές πιέσεις για την επιτάχυνση των εργασιών της και ορίστηκε ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των συστάσεων ο Δεκέμβριος του 2022. Δυστυχώς, η προθεσμία αυτή χάθηκε και η κυβέρνηση παρέμεινε σιωπηλή σχετικά με τους λόγους της καθυστέρησης. Τον Μάρτιο του 2023, ο νεοδιορισθείς υπουργός Υγείας, José María Miñones, αναγνώρισε την καθυστέρηση, αλλά επικαλέστηκε ανεπαρκή στοιχεία ως λόγο για τη μη σύσταση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης. Η δήλωση αυτή προκαλούσε αμηχανία, δεδομένου ότι η υποεπιτροπή είχε περάσει μήνες συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας στοιχεία.

Τον Μάιο, κατά την εμφάνισή του ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Κάτω Βουλής, ο υπουργός Miñones ζήτησε συγγνώμη για την εξάμηνη καθυστέρηση και δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τις συστάσεις μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο, και αυτή η προθεσμία χάθηκε, αφήνοντας τον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης σε εκκρεμότητα για άλλη μια φορά.

Οι πρόωρες εκλογές προσθέτουν άλλο ένα επίπεδο αβεβαιότητας σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Με τα κόμματα που κλίνουν προς τα δεξιά να σημειώνουν επί του παρόντος καλά ποσοστά, οι προοπτικές για τον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης φαίνονται στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιες. Αυτά τα κόμματα έχουν γενικά δείξει αντίθεση στη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, δημιουργώντας ανησυχίες για το μέλλον του κλάδου, εάν έρθουν στην εξουσία.

Οι πιθανές συνέπειες του παραγκωνισμού του κλάδου της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ισπανία είναι σημαντικές. Οι ασθενείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις θεραπείες φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να μην έχουν πρόσβαση και οι πιθανές οικονομικές ευκαιρίες που συνδέονται με μια ακμάζουσα βιομηχανία θα χαθούν. Άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Γερμανία και το Ισραήλ, έχουν ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στους τομείς της ιατρικής κάνναβης, αποκομίζοντας τα οφέλη τόσο από τη βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών όσο και από την οικονομική ανάπτυξη.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι πρόωρες εκλογές και τι αντίκτυπο θα έχουν στη βιομηχανία φαρμακευτικής κάνναβης της Ισπανίας. Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη βούληση των ψηφοφόρων και τις επακόλουθες πολιτικές της εκλεγμένης κυβέρνησης. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι ζωτικής σημασίας για την Ισπανία να εξετάσει προσεκτικά τα δυνητικά οφέλη και τα επιστημονικά στοιχεία που περιβάλλουν την φαρμακευτικής κάνναβη και να διασφαλίσει ότι οι ανάγκες των ασθενών έχουν προτεραιότητα σε κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μόνο τότε μπορεί η Ισπανία να προχωρήσει πιο κοντά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων μιας ρυθμιζόμενης βιομηχανίας φαρμακευτικής κάνναβης.