Βερολίνο -Την Τρίτη αρχίζει στο Messe Freiburg ένα εξειδικευμένο συνέδριο για τη σχεδιαζόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης. Ο επίτροπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θέματα εθισμού και ναρκωτικών, Burkhard Blienert (SPD), αναμένεται στην έναρξη της πρώτης “CannaB.”, όπως ανέφερε η εταιρεία εμπορικών εκθέσεων. Η διήμερη εκδήλωση απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε εκπροσώπους εταιρειών.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) είχε παρουσιάσει ένα έγγραφο-κλειδί για τα σχέδια ελεγχόμενης νομιμοποίησης της κάνναβης. Ο Manne Lucha (Πράσινοι), υπουργός Υγείας της Βάδης-Βυρτεμβέργης, προώθησε στη συνέχεια το σχέδιο του Βερολίνου και το υπερασπίστηκε έναντι των επικρίσεων του Βαυαρού ομολόγου του Klaus Holetschek (CSU).

Σύμφωνα με τα σχέδια του Βερολίνου, η κάνναβη και η δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δεν θα πρέπει πλέον να χαρακτηρίζονται νομικά ως ναρκωτικά. Η απόκτηση και κατοχή έως 30 γραμμαρίων “ευφορικής κάνναβης” θα πρέπει να απαλλάσσεται από ποινή, η ιδιωτική οικιακή καλλιέργεια θα πρέπει να επιτρέπεται σε περιορισμένο βαθμό και η πώληση σε ενήλικες σε “αδειοδοτημένα εξειδικευμένα καταστήματα” και ενδεχομένως και σε φαρμακεία θα πρέπει να είναι δυνατή. Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις, ο Lauterbach θέλει να εισαγάγει νόμο μόνο εάν τα σχέδια πιστοποιηθούν από τις Βρυξέλλες βάσει του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου. Τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής του τμήματος είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να φανταστεί την απελευθέρωση της κάνναβης το 2024.