Χρόνος διαβάσματος: 2 λεπτά

Οι Financial Times χαρακτήρισαν τον Απρίλιο του 2019, την υστερία για την κάνναβη ως την μεγαλύτερη φούσκα για το 2019 και την προσομοιάζουν με τα κρυπτονομίσματα.

Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ η μεταποιητική δραστηριότητα που είχαν οραματιστεί οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την κάνναβη. Οι λόγοι ήταν πολλοί και μερίδιο ευθύνης είχε η εκάστοτε κυβερνητική αναλγησία και κωλυσιεργία. Από την άλλη μεριά οι θέσεις εργασίας που περιμένανε δεν ήρθαν ούτε αυτές ποτέ σαν συνέπεια ενός νομικού τροχοπέδη της ελληνικής πραγματικότητας.

Τι συνέβη όμως στον Καναδά, που οι ουρές έξω από τα καταστήματα ήταν τεράστιες όταν πρωτοάνοιξαν τα πρώτα cannabis dispensary shops; Ο ενθουσιασμός άρχισε να ατονεί και πρωτεύον ρόλο έπαιξε η φθηνότερη τιμή αγοράς κάνναβης από την μαύρη αγορά. Περίπου 30% των αγοραστών προτίμησαν την μαύρη αγορά και αυτό είχε σαν συνέπεια να μην ανοίξουν τα αναμενόμενα καταστήματα που είχαν προβλεφθεί.

Στην Αμερική υπήρξε ένα πρωτοφανές κύμα πτωχεύσεων αλλά και μείωσης των τιμών των μετοχών των εταιρειών κάνναβης κατά 60%. Το ποσό που υπολογίζεται ότι χάθηκε ξεπερνά κατά πολύ τα 27 δις δολάρια, ένα αστρονομικό ποσό για μια νέα αγορά. Τι συνέβη όμως και κατέρρευσε τόσο γρήγορα μια ανερχόμενη βιομηχανία; Χαρακτηριστικό είναι τα εμπόδια που μπαίνουν από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ασφαλιστικές εταιρείες και αντίστοιχες υπηρεσίες για εταιρείες που ασχολούνται με την κάνναβη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μικρές εταιρείες να μην τα καταφέρνουν και να πτωχεύσουν. Από την άλλη στην δημιουργία φούσκας συντέλεσε και το απότομο άνοιγμα των αγορών, η συμμετοχή αστέρων από την show biz, αθλητισμό κλπ με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να σταθεροποιηθεί η αγορά και να πάρει ένα δρόμο με γνώμονα την λογική. To green rush αποδείχτηκε μια μικρή οικονομική τραγωδία. Από την άλλη, πολλοί αναλυτές μιλάνε για σταθεροποίηση των αγορών και διόρθωση, που δείχνει υγιή σημάδια.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Σαλβίνι δημιούργησε μια σειρά προβλημάτων στους παραγωγούς κάνναβης με τους καραμπινιέρους να εισβάλουν σε σπίτια και εταιρείες με συνοδεία ελικοπτέρων. Παρ’όλες τις εξαγγελίες για αλλαγή του νομικού πλαισίου δεν έχουν γίνει ακόμη τα απαραίτητα βήματα ώστε να φτιαχτεί το νομικό πλαίσιο ώστε να βγουν οι επαγγελματίες από την γκρι ζώνη. Από την άλλη η υπερπαραγωγή ανθών κάνναβης μείωσαν τις τιμές των ανθών κατά 70%, με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορη η καλλιέργεια για πολλούς παραγωγούς.

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο της κάνναβης, που βασίζεται σε εθνικές νομοθετήσεις και αποφάσεις, δεν έχει ακόμη χαραχτεί σωστά και υπολείπεται πολύ δουλειά ακόμη. Η Ευρώπη έχει μπροστά της πολύ δρόμο και θα πρέπει να δουλέψει γρήγορα για να μην υπερκεραστεί από τις παγκόσμιες εξελίξεις.