Ο δήμαρχος του Bègles, Clément Rossignol-Puech, πρότεινε να γίνει η πόλη του στη Gironde της Γαλλίας η πρώτη περιοχή που θα πειραματιστεί με τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Ο πρόεδρος πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για τη μείωση της κατανάλωσης και την αποφυγή αρνητικών συνεπειών είναι η νομιμοποίηση υπό αυστηρή εποπτεία και ελπίζει να άρει το ταμπού για να ανοίξει ξανά η συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό.

Ο Clément Rossignol-Puech επικαλείται πρόσφατη έκθεση του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου (Cese), το οποίο τάσσεται υπέρ της εποπτευόμενης νομιμοποίησης της κάνναβης για χρήση από ενήλικες/ψυχαγωγική χρήση. Υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες λύσεις για τα προβλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά δεν ήταν επιτυχείς και ότι είναι καιρός να δοκιμάσουμε κάτι νέο.

Ένας ειδικός ψυχίατρος εθισμού, ο Jean-Michel Delile, υποστηρίζει την πρόταση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι η νομιμοποίηση θα ρυθμιστεί πολύ αυστηρά. Ο Delile σημειώνει ότι η κάνναβη αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας στη Γαλλία, με σχεδόν ένα εκατομμύριο καθημερινούς χρήστες, και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες για τους νέους. Πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η απαγόρευση για τους ανηλίκους και τους νεαρούς ενήλικες, καθώς η χρήση κάνναβης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ο Delile παραθέτει παραδείγματα από τη Βόρεια Αμερική και άλλες χώρες, όπου η νομιμοποίηση οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης και στη δημιουργία αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης. Πιστεύει ότι η νομιμοποίηση θα επιτρέψει μια πιο διαφανή πρόσβαση στη φροντίδα και θα μειώσει το στίγμα του εθισμού.

Ο δήμαρχος δηλώνει ότι η τρέχουσα κατασταλτική προσέγγιση της Γαλλίας σε θέματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά δεν αποδίδει, καθώς έχει την πιο κατασταλτική νομοθεσία στην Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να έχει μεγάλο αριθμό καταναλωτών. Ελπίζει ότι η πρότασή του θα ληφθεί υπόψη από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και ότι θα μπορέσει να έχει μια παραγωγική συζήτηση με τους υπουργούς για το θέμα.

Εν κατακλείδι, ενώ η συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης συνεχίζεται, η πρόταση του Clément Rossignol-Puech φέρνει μια νέα προοπτική στο τραπέζι. Με την υποστήριξη του Jean-Michel Delile, ειδικού ψυχιάτρου εθισμού, η πρόταση αξίζει να εξεταστεί ως πιθανή λύση στο συνεχιζόμενο πρόβλημα της Γαλλίας με τη χρήση κάνναβης.