Η Ελβετία μπορεί να επιτρέψει έως και σε 5.000 πολίτες της να καπνίζουν κάνναβη νόμιμα σε πιλοτικές μελέτες που θα  βοηθήσουν στη διαμόρφωση νέων κανόνων για την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, δήλωσε η κυβέρνηση .

Η Ελβετία επιτρέπει ήδη προϊόντα κάνναβης με περιεκτικότητα έως1% THC. Τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε για να διερευνήσει νέους τρόπους ρύθμισης κάνναβης με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε THC, αφού το Πανεπιστήμιο της Βέρνης αποκλείστηκε από τον υφιστάμενο νόμο να πραγματοποιήσει επιστημονική μελέτη.

Περίπου 200.000 άτομα στην Ελβετία χρησιμοποιούν παράνομα κάνναβη, εκτιμά η κυβέρνηση, παρά την ποινικοποίηση της.

«Χωρίς να υπονομεύσουμε τη γενική απαγόρευση της κάνναβης, πρέπει να είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε νέα μοντέλα κανονισμών υπό την τρέχουσα κατάσταση», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση.

«Οι πόλεις επισημαίνουν τον αρνητικό αντίκτυπο των ισχυόντων νόμων, το παράνομο εμπόριο σε δημόσιους χώρους που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ανασφαλείς καθώς και τις προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων για την πάταξη των πωλήσεων ναρκωτικών σε αστικές περιοχές», πρόσθεσε.

Το προτεινόμενα ελβετικό πιλοτικό σχέδιο θα περιορίζεται στην κάνναβη, και θα συμμετέχουν μόνο ενήλικες που κάνουν ήδη χρήση κάνναβης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να διευκολύνει την πρόσβαση σε φαρμακευτική κάνναβη, αλλά αυτό θα αποτελέσει μέρος μιας ξεχωριστής διαδικασίας.