Νέα έρευνα παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η φαρμακευτική κάνναβη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία ηλικιωμένων ασθενών με διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η περιφερική νευροπάθεια και η νόσος του Πάρκινσον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης παρατήρησης, ένα ισορροπημένο σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στη θεραπεία ηλικιωμένων ασθενών με ανθεκτικές στη θεραπεία νευρολογικές παθήσεις, με περισσότερους από τους μισούς (53,5%) ασθενείς να αναφέρουν αντιληπτά οφέλη.

Η μελέτη, η οποία εξέτασε τους ιατρικούς φακέλους πάνω από 150 Αυστραλών ασθενών με μέση ηλικία 63 ετών, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που αντιμετώπιζαν νευροπαθητικό πόνο και περιφερική νευροπάθεια ανέφεραν το μεγαλύτερο όφελος (66,6%). Όσοι έπασχαν από παθήσεις πόνου, όπως η σπονδυλόλυση, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να αντιληφθούν ότι η κάνναβη ήταν ευεργετική για τα συμπτώματά τους.

Οι ασθενείς που έπασχαν από τη νόσο του Πάρκινσον και τη σκλήρυνση κατά πλάκας ανέφεραν το μεγαλύτερο όφελος, με περίπου 60% να δηλώνουν ότι η κάνναβη ήταν αποτελεσματική στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους. Εν τω μεταξύ, μόλις οι μισοί από όσους έπασχαν από ημικρανία (43,8%), σύνδρομο χρόνιου πόνου (42,1%) και σπονδύλωση (40,0%) θεώρησαν την κάνναβη ωφέλιμη.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η φαρμακευτική κάνναβη είχε τη μεγαλύτερη αντιληπτή επίδραση στον ύπνο (80,0%), ακολουθούμενη από τον πόνο (51,5%) και τον μυϊκό σπασμό (50%).

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η φαρμακευτική κάνναβη, σε ένα ισορροπημένο σκεύασμα, μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα μια ποικιλία μη καρκινικών παθήσεων και ενδείξεων και μπορεί να συνταγογραφηθεί με ασφάλεια από έναν ιατρό”, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Συνιστάται η ατομική αξιολόγηση των ασθενών για να διαπιστωθεί εάν η φαρμακευτική κάνναβη αποτελεί κατάλληλη θεραπευτική επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς κινδύνους ασφάλειας σε σχέση με το πιθανό θεραπευτικό όφελος.

Η μελέτη προτείνει ότι περαιτέρω κλινικές δοκιμές θα πρέπει να διερευνήσουν το ρόλο της κάνναβης στη θεραπεία των παθήσεων που αναδεικνύονται στη μελέτη, καθώς και συνιστά περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις της στον πόνο και τον ύπνο. Οι συγγραφείς τονίζουν επίσης ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κυρίαρχη ιατρική είναι ζωτικής σημασίας, καθώς έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.