Χρόνος διαβάσματος: 2 λεπτά

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη,διάφορες ενώσεις της κάνναβης μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά ως προς την COVID-19, εμποδίζοντας τον κορονοϊό να μπει στα κύτταρα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η χρήση αυτών των ενώσεων, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μετάδοσης του ιού και της ασθένειας που προκαλεί

Η νέα μελέτη  δημοσιεύτηκε στο Journal of Natural Products και συντάχθηκε από ερευνητές, από το Oregon State University και το Oregon Health & Sciences University.

Χρησιμοποιήθηκε μία τεχνική που λέγεται φασματοσκοπία μαζών. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε τρεις ενώσεις: το κανναβιγερολικό οξύ ή CBG-A, το τετραυδροκαναβινολικό οξύ ή THC-A και το κανναβιδιολικό οξύ ή CBD-A. Από την στιγμή όμως που το TCH-A είναι ελεγχόμενη ουσία δεν μπορούσαν να βρουν αρκετή ώστε να αξιολογήσουν την επίδρασή του.

Ουσιαστικά αυτό που έκανε η ομάδα η ερευνητική ήταν να εισάγει τον Ιούλιο μαζί με ένωσης κάνναβης σε ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα. Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι τα κύτταρα που είχαν λάβει CBD-A και CBG-A δεν είχαν το RNA του SARS-COV-2.

«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ελάχιστες επιπτώσεις των παραλλαγών στην αποτελεσματικότητα του CBDA και CBGA, πράγμα που ελπίζουμε να ισχύει και σε άλλες υπάρχουσες ή μελλοντικές παραλλαγές», τονίζουν στην μελέτη τους.

“]Τα κανναβινοειδή εμποδίζουν την κυτταρική είσοδο του SARS-CoV-2 και των αναδυόμενων παραλλαγών

Ως συμπλήρωμα στα εμβόλια, χρειάζονται μικρομοριακά θεραπευτικοί παράγοντες για τη θεραπεία ή την πρόληψη λοιμώξεων από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊού-2 (SARS-CoV-2) και τις παραλλαγές του, οι οποίες προκαλούν COVID-19. Η επιλογή συγγένειας-φασματομετρία μάζας χρησιμοποιήθηκε για την ανακάλυψη βοτανικών προσδεμάτων στην πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2. Τα κανναβινοειδή οξέα από την κάνναβη (Cannabis sativa) βρέθηκαν να είναι αλλοστερικοί καθώς και ορθοστερικοί συνδέτες με μικρομοριακή συγγένεια για την πρωτεΐνη ακίδας. Στις επακόλουθες δοκιμές εξουδετέρωσης του ιού, το κανναβιγερολικό οξύ και το κανναβιδιολικό οξύ απέτρεψαν τη μόλυνση των ανθρώπινων επιθηλιακών κυττάρων από έναν ψευδοϊό που εκφράζει την πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 και εμπόδισαν την είσοδο ζωντανού SARS-CoV-2 στα κύτταρα. Είναι σημαντικό ότι το κανναβιγερολικό οξύ και το κανναβιδιολικό οξύ ήταν εξίσου αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής άλφα SARS-CoV-2 Β.1.1.7 και της βήτα παραλλαγής Β.1.351. Βιοδιαθέσιμα από το στόμα και με μακρά ιστορία ασφαλούς ανθρώπινης χρήσης, αυτά τα κανναβινοειδή, απομονωμένα ή σε εκχυλίσματα κάνναβης, έχουν τη δυνατότητα να προλαμβάνουν αλλά και να θεραπεύουν τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2.”