Μια νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το NIH δείχνει ότι η χρήση κάνναβης και παραισθησιογόνων μεταξύ των νεαρών ενηλίκων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών. Αυτό συμβαίνει καθώς, για πρώτη φορά, περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν περισσότερο κάνναβη από ό,τι τσιγάρα καπνού.

Η χρήση κάνναβης και παραισθησιογόνων κατά το τελευταίο έτος που αναφέρθηκε από νέους ενήλικες 19 έως 30 ετών αυξήθηκε σημαντικά το 2021 σε σύγκριση με πέντε και δέκα χρόνια πριν, φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα από το 1988, σύμφωνα με τη μελέτη του Monitoring the Future (MTF). Τα ποσοστά ατμίσματος νικοτίνης κατά τον τελευταίο μήνα, τα οποία αυξάνονται σταδιακά στους νέους ενήλικες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συνέχισαν επίσης τη γενική ανοδική τους τάση το 2021, παρά την εξομάλυνσή τους το 2020. Το άτμισμα κάνναβης κατά τον προηγούμενο μήνα, το οποίο είχε μειωθεί σημαντικά το 2020, επανήλθε στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2021.

Το αλκοόλ παραμένει η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ουσία μεταξύ των ενηλίκων της μελέτης, αν και η κατανάλωση κατά το παρελθόν έτος, κατά το παρελθόν μήνα και καθημερινά έχει μειωθεί κατά την τελευταία δεκαετία. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πέντε ή περισσότερα ποτά στη σειρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες) ανέκαμψε το 2021 από το ιστορικό χαμηλό του 2020, κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της πανδημίας COVID-19. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση αλκοόλ (10 ή περισσότερα ποτά στη σειρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες) αυξάνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία και το 2021 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ από την πρώτη μέτρηση το 2005.

“Καθώς το τοπίο των ναρκωτικών μετατοπίζεται με την πάροδο του χρόνου, τα δεδομένα αυτά παρέχουν ένα παράθυρο στις ουσίες και τα πρότυπα χρήσης που προτιμούν οι νέοι ενήλικες. Πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι ενήλικες χρησιμοποιούν ναρκωτικά όπως η κάνναβη και τα παραισθησιογόνα, καθώς και για τις επιπτώσεις στην υγεία που προκύπτουν από την κατανάλωση διαφορετικών μορφών αυτών των ουσιών”, δήλωσε η διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Ναρκωτικών Nora Volkow, M.D. “Οι νέοι ενήλικες βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο της ζωής τους και ακονίζουν την ικανότητά τους να κάνουν συνειδητές επιλογές. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η χρήση ουσιών μπορεί να επηρεάσει τις διαμορφωτικές επιλογές στη νεαρή ενήλικη ζωή είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε τις νέες γενιές να προετοιμαστούν για την επιτυχία”.

Από το 1975, η μελέτη Monitoring the Future ερευνά ετησίως τις συμπεριφορές και τις στάσεις σχετικά με τη χρήση ουσιών σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα εφήβων. Μια συνιστώσα της διαχρονικής μελέτης του MTF διεξάγει έρευνες παρακολούθησης σε ένα υποσύνολο αυτών των συμμετεχόντων για να παρακολουθήσει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών τους μέχρι την ενηλικίωση. Οι συμμετέχοντες αυτοαναφέρουν τις συμπεριφορές τους σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών σε τρεις πρωταρχικές χρονικές περιόδους – διάρκεια ζωής, προηγούμενο έτος (12 μήνες) και προηγούμενος μήνας (30 ημέρες). Η μελέτη MTF διεξάγεται από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στο Αν Άρμπορ, και χρηματοδοτείται από το NIDA, μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Τα δεδομένα για την έρευνα του 2021 συλλέχθηκαν ηλεκτρονικά από τον Απρίλιο 2021 έως τον Οκτώβριο 2021. Τα βασικά ευρήματα στην ομάδα των νέων ενηλίκων περιλαμβάνουν:

Χρήση κάνναβης: Η χρήση κάνναβης κατά το προηγούμενο έτος, τον προηγούμενο μήνα και την ημέρα (χρήση σε 20 ή περισσότερες περιπτώσεις τις τελευταίες 30 ημέρες) έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ από τότε που οι τάσεις αυτές παρακολουθήθηκαν για πρώτη φορά το 1988. Το ποσοστό των νεαρών ενηλίκων που ανέφεραν χρήση κάνναβης κατά το παρελθόν έτος έφτασε το 43% το 2021, μια σημαντική αύξηση από το 34% πριν από πέντε χρόνια (2016) και το 29% πριν από 10 χρόνια (2011). Χρήση κάνναβης τον τελευταίο μήνα ανέφερε το 29% των νέων ενηλίκων το 2021, σε σύγκριση με 21% το 2016 και 17% το 2011. Η καθημερινή χρήση κάνναβης αυξήθηκε επίσης σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτών των χρονικών περιόδων, αναφερόμενη από 11% των νεαρών ενηλίκων το 2021, σε σύγκριση με 8% το 2016 και 6% το 2011.

Χρήση παραισθησιογόνων: Η χρήση παραισθησιογόνων κατά τα προηγούμενα έτη ήταν σχετικά σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες μέχρι το 2020, όταν οι αναφορές χρήσης άρχισαν να αυξάνονται δραματικά. Το 2021, το 8% των νεαρών ενηλίκων ανέφεραν χρήση παραισθησιογόνων κατά το παρελθόν έτος, γεγονός που αντιπροσωπεύει ιστορικό υψηλό από τότε που η κατηγορία αυτή ερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1988. Συγκριτικά, το 2016, το 5% των νέων ενηλίκων ανέφερε χρήση παραισθησιογόνων κατά το παρελθόν έτος και το 2011, μόνο το 3% ανέφερε χρήση. Τα είδη των παραισθησιογόνων που ανέφεραν οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν LSD, MDMA, μεσκαλίνη, πεγιότ, “μανιτάρια” ή ψιλοκυβίνη και PCP. Το μόνο παραισθησιογόνο που μετρήθηκε και μειώθηκε σημαντικά σε χρήση ήταν το MDMA (που ονομάζεται επίσης έκσταση ή Molly), παρουσιάζοντας στατιστικά σημαντική μείωση εντός ενός έτους καθώς και τα τελευταία πέντε χρόνια – από 5% τόσο το 2016 όσο και το 2020 σε 3% το 2021.

Vape: Ο ατμισμός νικοτίνης κατά τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ των νέων ενηλίκων το 2021, παρά την εξομάλυνση το 2020 κατά το προηγούμενο μέρος της πανδημίας. Η συνεχιζόμενη αύξηση το 2021 αντικατοπτρίζει μια γενική μακροπρόθεσμη ανοδική τάση: το 2021, η χρήση του ατμίσματος νικοτίνης σχεδόν τριπλασιάστηκε σε 16% σε σύγκριση με 6% το 2017, όταν καταγράφηκε για πρώτη φορά η συμπεριφορά αυτή.

Το άτμισμα κάνναβης τον τελευταίο μήνα μεταξύ των νεαρών ενηλίκων είχε υποχωρήσει σημαντικά το 2020, αλλά επανήλθε κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2021. Από το 2017, όταν το άτμισμα κάνναβης συμπεριλήφθηκε στην παρούσα μελέτη, η ΄χρήση κατά τον προηγούμενο μήνα διπλασιάστηκε – από 6% το 2017 σε 12% το 2021.

Χρήση αλκοόλ: Οι αναφορές για κραιπάλη από νεαρούς ενήλικες – που ορίζονται ως κατανάλωση πέντε ή περισσότερων ποτών στη σειρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες – επέστρεψαν στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2021, αφού μειώθηκαν σημαντικά το 2020 (32% αναφέρθηκε το 2021, έναντι 28% το 2020 και 32% το 2019). Η κατανάλωση αλκοόλ μεγάλης ποσότητας, που ορίζεται ως η κατανάλωση 10 ή περισσότερων ποτών στη σειρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που μετρήθηκε για πρώτη φορά το 2005, και αναφέρθηκε από το 13% των νέων ενηλίκων το 2021, έναντι 11% το 2005. Ωστόσο, η χρήση αλκοόλ κατά τους προηγούμενους μήνες και τα προηγούμενα έτη, καθώς και η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ παρουσιάζουν πτωτική τάση στους νέους ενήλικες τα τελευταία 10 χρόνια. Για παράδειγμα, το 2021, το 66% των νεαρών ενηλίκων ανέφεραν χρήση αλκοόλ τις τελευταίες 30 ημέρες, μια σημαντική μείωση από το 70% που καταγράφηκε το 2016 και το 69% το 2011.

Η μελέτη έδειξε επίσης σημαντική μείωση του καπνίσματος τσιγάρων κατά τον προηγούμενο μήνα από τους νέους ενήλικες και της μη ιατρικής χρήσης οπιοειδών φαρμάκων κατά το τελευταίο έτος (που εξετάστηκε ως “ναρκωτικά εκτός της ηρωίνης”) σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν. Η χρήση και των δύο ουσιών μειώνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία. Πρόσθετα δεδομένα από τη μελέτη  2021 MTF περιλαμβάνουν τη χρήση ναρκωτικών που αναφέρθηκε από ενήλικες 35 έως 50 ετών, νέους ενήλικες που φοιτούν/δεν φοιτούν και μεταξύ διαφόρων δημογραφικών υποομάδων.