Χρόνος διαβάσματος: 2 λεπτά

Το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται κανονιστική τροποποίηση που θα επιτρέψει την καλλιέργεια ποικιλιών Cannabis sativa με υψηλότερη περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) στην Εσθονία. Η αλλαγή θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ποικιλιών που μπορούν να επιλέξουν οι αγρότες κάνναβης για να καλλιεργήσουν.

Επί του παρόντος, οι αγρότες στην Εσθονία επιτρέπεται να καλλιεργούν μόνο ποικιλίες Cannabis sativa με περιεκτικότητα THC μικρότερη από 0,2 τοις εκατό. Το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, το όριο αυτό θα διπλασιαστεί σχεδόν σε σχεδόν 0,3 τοις εκατό.

Το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης τροποποίησης του καταλόγου ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών. Ωστόσο, η αλλαγή δεν οφείλεται σε μια πιο φιλελεύθερη πολιτική για τα ναρκωτικά, αλλά μάλλον στις ανησυχίες των Ευρωπαίων γεωργών για την περιορισμένη ποικιλία των επιτρεπόμενων ποικιλιών κάνναβης.

Οι κανονισμοί άλλαξαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα τέλη του περασμένου έτους, όταν τέθηκε σε εφαρμογή κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτρέπει την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης με υψηλότερη περιεκτικότητα σε THC.

Σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, το όριο είναι 0,3-1%.

Το περιοδικό Forbes ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 70 ποικιλίες κάνναβης που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων ποικιλιών φυτών της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα της αλλαγής, οι αγρότες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλες 500.

Περίπου 6.800 εκτάρια κάνναβης καλλιεργούνται σήμερα στην Εσθονία.

Η αλλαγή θα έχει μεγάλη επίδραση στους Εσθονούς αγρότες ενώ η Finola θα παραμείνει η πιο δημοφιλής ποικιλία που καλλιεργείται εδώ.

Αρκετοί τοπικοί παραγωγοί αντιθέτως περιμένουν την αλλαγή που επηρεάζεται από την Estica, τη νέα, εγχώρια ποικιλία Cannabis sativa που καταχωρίστηκε αυτή την άνοιξη, η οποία έχει επίσης σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε THC από τη φινλανδική ξαδέλφη της.

Η χαλάρωση των κανόνων θα βοηθήσει επίσης να αποφευχθούν περιπτώσεις καλλιεργητών κάνναβης, των οποίων οι καλλιέργειες μόλις έχουν υπερβεί την επιτρεπόμενη περιεκτικότητα THC, που αποκλείονται από τη λήψη γεωργικών επιδοτήσεων. Στην Εσθονία, υπήρξαν μόνο λίγες τέτοιες περιπτώσεις, που χρονολογούνται από το 2017 και το 2018, αλλά αυτό συμβαίνει συχνότερα στη Νότια Ευρώπη, όπου η καλλιέργεια κάνναβης είναι πιο δημοφιλής και οι συνθήκες καλλιέργειας ευνοούν καλύτερα την παραγωγή περισσότερης THC.