Ένα βοτανικό φάρμακο που περιέχει εκχυλίσματα φυτού κάνναβης κατάφερε να εξαλείψει το 100% των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος, αποκάλυψε μια νέα μελέτη.

Το φάρμακο, το οποίο βασίζεται σε ένα εκχύλισμα του μύκητα Cyathus stratus σε συνδυασμό με το εκχύλισμα κανναβινοειδών, σκότωσε όλα τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάψει κανένα υγιές κύτταρο.

Αναπτύχθηκε από τη βιοϊατρική εταιρεία Cannabotech και επικεφαλής της μελέτης ήταν ο καθηγητής Fuad Fares, ο οποίος είναι ανώτερος ερευνητής για τον καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα.

Ο μύκητας που χρησιμοποιήθηκε αποτέλεσε αντικείμενο οκτώ ετών δοκιμών για αντικαρκινική αποτελεσματικότητα και η θεραπεία έδειξε καλύτερα αντικαρκινικά αποτελέσματα από μια ποικιλία άλλων μυκήτων που δοκιμάστηκαν.

Η εταιρεία αναμένει ότι η διαδικασία παρασκευής βοτανικών φαρμάκων θα είναι σημαντικά φθηνότερη και συντομότερη από την ανάπτυξη τυπικών φαρμάκων.

Η Cannabotech ανακοίνωσε ότι στη δοκιμή κυτταρικού μοντέλου, το προσαρμοσμένο εκχύλισμά της, το οποίο συνδύαζε το εκχύλισμα κανναβινοειδών και το εκχύλισμα μυκήτων, παρουσίασε πενταπλάσια αντικαρκινική αποτελεσματικότητα από το αρχικό εκχύλισμα.

Κάνναβη, το μαγικό φυτό.

Η βιοϊατρική εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι μία από τις πρώτες που “παντρεύει την παραδοσιακή ασιατική γνώση με τη σύγχρονη επιστήμη για να δημιουργήσει την ιδιόκτητη, υπό κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φόρμουλα M²CBD”.

Χρησιμοποιούν μανιτάρια και υψηλής ποιότητας CBD για να ενισχύσουν τις φόρμουλες τους.

Η Cannabotech αναμένει ότι θα ολοκληρώσει τη φάση της μελέτης σκοπιμότητας μέχρι τα μέσα του 2023, γεγονός που θα την οδηγήσει στο επόμενο στάδιο όπου θα αναπτύξει το φάρμακο σε συνεργασία με μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία μέσω της έγκρισης του FDA.

Σκοπεύουν να δοκιμάσουν τον ενεργό μηχανισμό θανάτωσης των καρκινικών κυττάρων από τα εκχυλίσματα, καθώς και τη συνδυασμένη αντικαρκινική αποτελεσματικότητα του μύκητα και των κανναβινοειδών, σε κύτταρα και πειραματόζωα.

Ο Elhanan Shaked, Διευθύνων Σύμβουλος της Cannabotech, δήλωσε: “Η εταιρεία Cannabotech έχει την ικανότητα να αναπτύσσει και να εξελίσει τις δραστηριότητές της: “Ολοκληρώσαμε ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την ανάπτυξη του βοτανικού φαρμάκου για τον καρκίνο του παγκρέατος.

“Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο όραμα που θέσαμε για τους εαυτούς μας και τους επενδυτές πριν από περίπου τρία χρόνια.

“Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις προθεσμίες και ότι εντός 12 μηνών θα ολοκληρώσουμε το στάδιο της σκοπιμότητας και θα εργαστούμε για την συνεργασία με μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία έναντι του FDA”.

Εκτιμάται ότι το 2021 διαγνώστηκαν στην Αυστραλία 4.261 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με το cancer.org.au.

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο είναι μόλις 11%, γεγονός που καθιστά την ανακάλυψη και την έρευνα της Cannabotech ακόμη πιο ουσιαστική.