Με αφορμή την πρόσφατη σύσταση του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου της Γαλλίας για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, αρκετοί δήμαρχοι σε όλη τη χώρα τάσσονται υπέρ του να γίνουν οι πόλεις τους πειραματικές ζώνες για την καλλιέργεια, την πώληση και την κατανάλωση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Ένας τέτοιος δήμαρχος είναι ο Clément Rossignol-Puech, ο οικολόγος δήμαρχος της Bègles, μιας πόλης 30.000 κατοίκων που βρίσκεται κοντά στο Μπορντό. Ο Rossignol-Puech έγραψε μια επιστολή στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron προτείνοντας να γίνει η Bègles πειραματική ζώνη για τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Ο δήμαρχος οραματίζεται έναν ελεγχόμενο χώρο στον οποίο η κάνναβη θα πωλείται σε περιορισμένες ποσότητες, διαθέσιμη μόνο στους κατοίκους της Bègles και σε σύνδεση με φαρμακεία.

Η πρόταση του Rossignol-Puech απορρέει από το πρόβλημα της δημόσιας ασφάλειας στην πόλη του, λόγω της διακίνησης κάνναβης. Αρκετές τοποθεσίες κοντά σε στάσεις του τραμ στην Bègles χρησιμεύουν ως κόμβοι διακίνησης ναρκωτικών, γεγονός που έχει γίνει ένα επίμονο πρόβλημα για την πόλη παρά τα προηγούμενα σχέδια αστικής ανανέωσης.

Ο Rossignol-Puech δεν είναι ο μόνος δήμαρχος που παίρνει μια τέτοια θέση. Από το 2014, ο οικολόγος δήμαρχος της Γκρενόμπλ, Eric Piolle, είναι ένας ξεκάθαρος υποστηρικτής της νομιμοποίησης της κάνναβης, δηλώνοντας ότι οι δήμαρχοι είναι “ρεαλιστές” μπροστά στις αναποτελεσματικές πολιτικές εξάλειψης των ναρκωτικών.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, τρεις δεξιοί δήμαρχοι υπέγραψαν επιστολή στην εφημερίδα Journal du Dimanche, με την οποία τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης στις πόλεις τους. Υποστήριξαν ότι η τρέχουσα απαγόρευση της κάνναβης ήταν μια “αποτυχία” και ότι χρειαζόταν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση.

Αυτοί οι “κανναβοδήμαρχοι“, όπως τους έχει δώσει το παρατσούκλι ο Τύπος, θέλουν να δοκιμάσουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης στις αντίστοιχες κοινότητές τους. Ο Gil Avérous, δήμαρχος του Châteauroux, πιστεύει ότι μια μεγάλη συνάντηση, όπως η “Assises du Cannabis”, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να ανταλλάξουν δεδομένα, είναι απαραίτητη πριν από τη νομιμοποίηση. Θέλει επίσης να συνεργαστεί με τον τοπικό γεωργικό τομέα για την ανάπτυξη ενός φακέλου σχετικά με το θέμα.

Οι τρεις δήμαρχοι έχουν επιτύχει να τραβήξουν την προσοχή στο θέμα και έχουν προσκληθεί ακόμη και από τον Γάλλο υπουργό Υγείας Olivier Véran για μια συνάντηση.

Στην περιοχή Creuse, οι τοπικοί αξιωματούχοι ζητούν εδώ και καιρό να παραχωρηθεί ειδικό καθεστώς στο τμήμα τους ώστε να μπορούν να καλλιεργούν κάνναβη. Ένας αγρότης έχει ήδη λάβει άδεια για την καλλιέργεια κάνναβης για βιομηχανικούς σκοπούς.

Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων τομέων της γαλλικής κοινωνίας, οι εκκλήσεις για νομιμοποίηση της κάνναβης από δημάρχους σε όλη τη χώρα μπορεί να σηματοδοτήσουν μια αλλαγή στη στάση απέναντι στην πολιτική για τα ναρκωτικά στη Γαλλία.