Η Γερμανία προχωράει σε δύο νέα πιλοτικά προγράμματα που στοχεύουν στη ρύθμιση της αγοράς κάνναβης για ενηλίκους, καθώς οι πόλεις Ανόβερο και Φρανκφούρτη δημοσίευσαν προθέσεις για ελεγχόμενες πωλήσεις κάνναβης. Τα προγράμματα αυτά αναμένεται να διαρκέσουν πέντε χρόνια και να παρέχουν σημαντικά δεδομένα για τη μελλοντική πολιτική της Γερμανίας στον τομέα της κάνναβης. Ωστόσο, παρά την ανακοίνωση, το νομοθετικό πλαίσιο για την έναρξή τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Πιλοτικό Πρόγραμμα στη Φρανκφούρτη

Στη Φρανκφούρτη, το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της πόλης. Θα προσφέρει κάνναβη σε πολίτες μέσω τεσσάρων εξειδικευμένων καταστημάτων, με στόχο την εκτροπή περίπου 50.000 χρηστών από την παράνομη αγορά, όπου πολλά προϊόντα είναι συχνά μολυσμένα με επικίνδυνες ουσίες. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εγγραφούν για να μπορούν να συμμετάσχουν, επιτρέποντας τη συλλογή δεδομένων για την επίδραση της ρυθμισμένης κάνναβης στην υγεία των πολιτών.

Οι πολίτες που επιθυμούν να λάβουν μέρος πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, σε καλή υγεία και να συμμετέχουν σε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους και συζητήσεις για τη χρήση κάνναβης. Θα μπορούν να προμηθεύονται έως 50 γραμμάρια κάνναβης μηνιαίως, ενώ η τιμή θα είναι στα 10 ευρώ ανά γραμμάριο για να παραμείνει ανταγωνιστική με τη μαύρη αγορά. Τα έσοδα θα διατεθούν για προγράμματα πρόληψης εθισμού.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Sanity Group, η οποία έχει ήδη εμπειρία από αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα στην Ελβετία, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Grashaus.

Πιλοτικό Πρόγραμμα στο Ανόβερο

Στο Ανόβερο, ένα αντίστοιχο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερου και θα περιλαμβάνει περίπου 4.000 συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα θα αξιολογήσει την επίδραση των ελεγχόμενων πωλήσεων στην υγεία και την προστασία των νέων, με στόχο την απομάκρυνση από την παράνομη αγορά.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι κάτοικοι του Ανόβερου και ηλικίας 18-21 ετών. Θα τους παρασχεθούν ψευδωνυμοποιημένες κάρτες ID που θα παρακολουθούν τις αγορές τους, ώστε να καταγράφεται η κατανάλωση και οι αλλαγές στις προτιμήσεις τους σε επίπεδο THC. Οι υπάλληλοι των καταστημάτων θα έχουν ειδική εκπαίδευση για να παρέχουν συμβουλές και να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις επικίνδυνης συμπεριφοράς κατανάλωσης.

Το Μέλλον της Ρυθμιστικής Βάσης και το Pillar 2

Ενώ οι πόλεις έχουν εκφράσει πρόθεση να υλοποιήσουν αυτά τα πιλοτικά προγράμματα, η Γερμανία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη νομοθεσία για να επιτρέψει την έναρξή τους. Το Pillar 2, το οποίο εισήχθη το 2023, αποτελεί μια απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που δεν επιτρέπει την πλήρη εμπορική αγορά κάνναβης χωρίς ειδικές ρυθμίσεις.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, που ονομάζεται Consumer Cannabis Science Responsibility Ordinance (KCanWV), θα ορίζει το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων ως υπεύθυνο για την αδειοδότηση και την παρακολούθηση των προγραμμάτων. Ωστόσο, η έλλειψη θέσεων στο υπουργείο καθυστερεί την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης, με τον δικηγόρο Kai-Friedrich Niermann να σημειώνει ότι η έναρξη θα γίνει μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες θέσεις.

Συμπέρασμα

Τα πιλοτικά προγράμματα σε Ανόβερο και Φρανκφούρτη δείχνουν το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τη συγκέντρωση δεδομένων που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση πολιτικών για τη χρήση κάνναβης. Παρά τις δυσκολίες στην υλοποίηση λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου, η έναρξη αυτών των προγραμμάτων δείχνει ότι η Γερμανία επιδιώκει να μειώσει τη μαύρη αγορά και να προσφέρει ασφαλή πρόσβαση στην κάνναβη στους πολίτες της. Αν και το νομοθετικό πλαίσιο παραμένει αβέβαιο, η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για τη χώρα.