Το κάπνισμα χόρτου πρόκειται να γίνει νόμιμο: Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα σχέδια του υπουργού Υγείας Lauterbach για την κάνναβη. Ωστόσο, η Επιτροπή της ΕΕ πρέπει ακόμη να δώσει το πράσινο φως.

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε βασικά σημεία για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα σχέδια του συνασπισμού του “φωτεινού σηματοδότη”, η κάνναβη και το δραστικό συστατικό τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δεν θα πρέπει πλέον να χαρακτηρίζονται νομικά ως ναρκωτικά.

Η απόκτηση και η κατοχή έως 30 γραμμαρίων “ευφορικής κάνναβης” θα απαλλάσσονται από την ποινή, η ιδιωτική οικιακή καλλιέργεια θα επιτρέπεται σε περιορισμένο βαθμό και η πώληση σε ενήλικες σε “αδειοδοτημένα εξειδικευμένα καταστήματα” και ενδεχομένως και σε φαρμακεία θα καταστεί δυνατή.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) δικαιολόγησε τα σχέδια με τη συμφωνία συνασπισμού και την αποτυχία της προηγούμενης πολιτικής για τα ναρκωτικά. Το ένα τέταρτο του συνόλου των νέων 18 έως 25 ετών είχε καταναλώσει κάνναβη πέρυσι, είπε, με αυξητική τάση. “Η τάση κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση”, δήλωσε ο Lauterbach. Η κατανάλωση μεταξύ ανηλίκων αυξάνεται επίσης.

Karl Lauterbach (Πολιτικός, 1963), Μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Γερμανική Βουλή, Βερολίνο, Φεβρουάριος 2020

Ο Lauterbach ελπίζει στην έγκριση της ΕΕ

Ωστόσο, το κατά πόσον αυτό θα συμβεί πραγματικά, είναι ακόμη ανοιχτό. Οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανόνες για τη διαχείριση της κάνναβης θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στη νομιμοποίηση στη Γερμανία. Οι συνθήκες της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο έχουν μέχρι στιγμής απαγορεύσει την εμπορία της κάνναβης επειδή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και συνδέεται με την εγκληματικότητα, δήλωσε ο Lauterbach.

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι οι στόχοι της καλύτερης προστασίας της υγείας και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της μαύρης αγοράς θα επιτευχθούν καλύτερα με τη νέα προσέγγιση.

Οι ακρογωνιαίοι λίθοι του νομοσχεδίου με μια ματιά

Τα βασικά σημεία που παρουσίασε ο Lauterbach προβλέπουν αρχικά τα εξής:

Η κάνναβη και η δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δεν θα πρέπει πλέον να χαρακτηρίζονται νομικά ως ναρκωτικά.

Η αγορά και κατοχή το πολύ 20 έως 30 γραμμαρίων “κάνναβης” για προσωπική χρήση θα πρέπει να απαλλάσσεται από την ποινή, ανεξάρτητα από την ειδική περιεκτικότητα σε THC. Το όριο THC πρέπει να καταργηθεί λόγω υπερβολικής προσπάθειας για πιθανή δίωξη.

Η κατ οίκον καλλιέργεια θα επιτρέπεται σε περιορισμένο βαθμό – “τρία φυτά ανά ενήλικα“. Αυτά πρέπει να προστατεύονται από την πρόσβαση παιδιών και εφήβων.

Θα καταστεί δυνατή η πώληση σε “αδειοδοτημένα εξειδικευμένα καταστήματα” – πρόσβαση μόνο από 18 ετών – και ενδεχομένως σε φαρμακεία. Απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων κάνναβης. Η ποσότητα που μπορεί να πωληθεί ανά πελάτη θα είναι περιορισμένη. Αρχικά, δεν θα υπάρξει εμπόριο μέσω ταχυδρομείου – courier. Το εμπόριο χωρίς άδεια εξακολουθεί να τιμωρείται από το νόμο.

“Λόγω του αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικής βλάβης που σχετίζεται με την κάνναβη στην εφηβεία”, θα πρέπει να εξεταστεί αν θα πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο THC για τους αγοραστές κάτω των 21 ετών.

Εκτός από τον ΦΠΑ επί των πωλήσεων, σχεδιάζεται ένας ξεχωριστός “φόρος κάνναβης“, με βάση την περιεκτικότητα σε THC. Ο στόχος είναι μια τιμή λιανικής πώλησης “που να είναι κοντά στην τιμή της μαύρης αγοράς”.

Επιτρέπεται η πώληση προϊόντων κάνναβης για κάπνισμα και εισπνοή ή για κατάποση με τη μορφή καψουλών, σπρέι ή σταγόνων. Προς το παρόν δεν θα επιτρέπονται τα λεγόμενα “edibles”, δηλαδή μπισκότα ή γλυκά που περιέχουν κάνναβη.

Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, πρόληψης, συμβουλευτικής και θεραπείας πρέπει να επεκταθούν. Σύμφωνα με τα βασικά σημεία, είναι ιδιαίτερα αναγκαίο να θεσπιστούν προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης χαμηλού κατωφλίου και σε εθνικό επίπεδο για τον προβληματισμό σχετικά με την κατανάλωση για τους νέους που κάνουν χρήση κάνναβης.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να συλλέγονται και να αναλύονται δεδομένα σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις της απελευθέρωσης της κάνναβης. Μετά από τέσσερα χρόνια, οι κανονισμοί θα πρέπει να αξιολογηθούν και, εάν είναι απαραίτητο, να προσαρμοστούν, ιδίως όσον αφορά την προστασία της υγείας,

Κριτική του CDU: “Ανώριμη η πρόταση”.

Η Simone Borchardt, εκπρόσωπος για την πολιτική για τα ναρκωτικά του CDU και του CSU, επικρίνει τα βασικά σημεία σχετικά με τη νομιμοποίηση της κάνναβης ως “Ανώριμη η πρόταση“. Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με τα ανώτατα όρια. Το ερώτημα για το πόσα φυτά κάνναβης μπορούν να καλλιεργηθούν ιδιωτικά, δύο ή τρία, είναι ανοικτό. Δεν είναι επίσης σαφές αν η αγορά 20 ή 30 γραμμαρίων κάνναβης θα πρέπει να είναι νόμιμη.

Ο Borchardt προειδοποίησε για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της χρήσης κάνναβης, όπως εγκεφαλική βλάβη ή σχιζοφρένεια. Επίσης, επέκρινε την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας. Στον τομέα της υγείας, υπάρχουν εντελώς διαφορετικά προβλήματα από το ζήτημα της νομιμοποίησης της κάνναβης, δήλωσε ο Borchardt στο ZDFheute.