Μεγάλη κινητικότητα στη σχεδιαζόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης στην Γερμανία. Συνολικά πέντε διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων μέχρι το τέλος Ιουνίου, και η ελεγχόμενη διανομή πρόκειται να προετοιμαστεί με όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη άποψη. Η πρώτη συνάντηση αφορά την υγεία και την προστασία των καταναλωτών. Η ABDA είναι επίσης προσκεκλημένη.

Ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία στο σχέδιο είναι ήδη εμφανές από το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ένα όνομα ειδικά για τη διαδικασία διαβούλευσης: “Κάνναβη – αλλά ασφαλής” »Cannabis – aber sicher«. Η διαδικασία, η οποία ξεκινά  στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας (BMG), πρόκειται να προηγηθεί της νομοθετικής διαδικασίας για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία που έχει προγραμματιστεί για φέτος. Περίπου 200 εμπειρογνώμονες από την ιατρική της εξάρτησης, την υποστήριξη της εξάρτησης, τις νομικές επιστήμες, τις επιχειρήσεις, τις ενώσεις καθώς και εκπρόσωποι των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών κυβερνήσεων θα συναντηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

“Στόχος της διαδικασίας διαβούλευσης είναι να συμμετέχουν όλες οι σχετικές ομάδες συμφερόντων όσο το δυνατόν ευρύτερα και ταυτόχρονα με δομημένο τρόπο και να έχουν όλοι ίσο και κατάλληλο λόγο”, δήλωσε ο Burkhard Blienert, ο Ομοσπονδιακός Επίτροπος για τα ναρκωτικά. Οι συζητήσεις δεν είναι δημόσιες αλλά τα θέματα καθώς και οι επιμέρους δηλώσεις των εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανείς στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Φαρμάκων. Η τελική εκδήλωση στις 30 Ιουνίου θα είναι διαθέσιμη σε ζωντανή μετάδοση. Το γεγονός ότι η προπαρασκευαστική φάση της νομοθεσίας αρχίζει τώρα “είναι μια ιδιαίτερη, μια χαρούμενη στιγμή για μένα προσωπικά”, δήλωσε ο πολιτικός του SPD.

Η προστασία της νεολαίας και της υγείας, πώληση, καλλιέργεια, κανόνες για την οδική κυκλοφορία, αλυσίδες εφοδιασμού, φορολογία – υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να εξεταστούν εάν η ελεγχόμενη νομιμοποίηση πρόκειται πράγματι να κατοχυρωθεί σε νόμο. Ο κατάλογος των προσκεκλημένων για την πρώτη συνάντηση, η οποία περιστρέφεται γύρω από την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, περιλαμβάνει το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (BfArM), το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας (BZgA) και τον Ομοσπονδιακό Ιατρικό Σύλλογο (BÄK) καθώς και την ABDA. Συμμετέχουν επίσης η Γερμανική Ένωση Κάνναβης, η Ομοσπονδιακή Ένωση Κέντρων Καταναλωτών και άλλοι εμπειρογνώμονες.

Η ABDA θα είναι παρούσα όπου το θέμα θα είναι η προστασία των ανηλίκων και η πρόληψη. Στα τέλη Ιουνίου (28 Ιουνίου), οι εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού καθώς και οικολογικά και οικονομικά ζητήματα. Στις 29 Ιουνίου, το επίκεντρο θα είναι η ποινική ευθύνη, τα μέτρα ελέγχου και η αδειοδότηση. Στην τελευταία ακρόαση (30 Ιουνίου) θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διεθνείς εμπειρίες. Οι κατάλογοι των συμμετεχόντων για τις δύο τελευταίες ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2022, ο Blienert ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σχεδιαζόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης. Συχνά ερωτηθείς σχετικά με μια συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης, ο πολιτικός του SPD τόνισε επανειλημμένα ότι η πολυπλοκότητα του θέματος απαιτεί χρόνο. Οι πέντε ακροάσεις θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα έγγραφο βασικών σημείων, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει τη βάση για το σχεδιαζόμενο σχέδιο νόμου.