Η γερμανική εταιρεία κάνναβης Hempro International GmbH υπέβαλε αίτηση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών και Ασφάλειας των Τροφίμων (BVL) που θα της επέτρεπε να εισάγει φύλλα κάνναβης από την Αυστρία στη Γερμανία .

Η εταιρεία του Ντίσελντορφ δήλωσε ότι θα πουλήσει τα φύλλα στη Γερμανία ως τσάι κάνναβης. Τα  φύλλα κάνναβης από βιομηχανική κάνναβη διατίθενται ελεύθερα στην Αυστρία, καθώς δεν υπάγονται στον αυστριακό νόμο περί ναρκωτικών.

«Για να δηλητιριαστεί κάποιος, πρέπει να καταναλώσει περίπου 15 mg THC. Κανείς δεν μπορεί να πίνει τόσο πολύ τσάι από βιομηχανικά φύλλα κάνναβης, πόσο μάλλον να το καπνίσει », δήλωσε ο Daniel Kruse, Διευθύνων Σύμβουλος της Hempro International.

«Αυτό είναι μη ρεαλιστικό. Τέτοιες επιστημονικά και οικονομικά παράλογες ερμηνείες και προκαταλήψεις κατά της βιομηχανικής κάνναβης θέλουμε να αλλάξουν με την αίτησή μας », δήλωσε ο Kruse.

Ο δικηγόρος Kai-Friedrich Niermann, ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία στην αίτηση, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι η BVL θα συναινέσει με το επιχείρημα της Hempro International και θα αποφασίσει υπέρ του να επιτρέψει το τσάι κάνναβης.

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών πρέπει να αποδείξει ότι οι γερμανικές διατροφικές συνήθειες εμποδίζουν τις εισαγωγές. Μόνο τότε θα μπορούσε η προστασία της υγείας να αποτρέψει μια θετική απόφαση», δήλωσε ο Niermann.

Η Hempro International δήλωσε ότι η θέση της βασίζεται σε πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τη βιομηχανική κάνναβη, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της 24ης Μαρτίου 2021 του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας (BGH) που δήλωσε ότι η πώληση ανθών και φύλλων κάνναβης σε τελικούς πελάτες δεν απαγορεύεται.

Επίσης, τον Νοέμβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι τα εκχυλίσματα κάνναβης και τα προϊόντα CBD δεν είναι ναρκωτικά. Η προμήθεια και κατοχή μη μεταποιημένων βιομηχανικών προϊόντων κάνναβης στους τελικούς καταναλωτές δεν υπόκειται επομένως στον γερμανικό νόμο για τα ναρκωτικά (BtMG), δήλωσε ο Hempro.