Το πλαστικό κάνναβης- Hemp Plastic – γίνεται μία βιώσιμη φιλική εναλλακτική  επιλογή και λύση ως  προς το περιβάλλον  σε σχέση με το πλαστικό με βάση τον άνθρακα. Όχι μόνο αυτό το βιοπλαστικό προέρχεται από ασφαλή και βιώσιμα φυτά κάνναβης, αλλά είναι επίσης συνήθως βιοδιασπώμενο και ανακυκλώσιμο.

Το πρόβλημα με την εμμονή του κόσμου για χήση πλαστικών είναι ότι δεν τελειώνει ποτέ. Το 2017, η παγκόσμια κατανάλωση πλαστικών έφτασε σε νέα ρεκόρ, με περίπου οκτώ εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών να καταλήγουν στους ωκεανούς σε ετήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων περίπου 102,1 δισεκατομμυρίων πλαστικών σακουλών από την Αμερική μόνο. Παρά την ώθηση για μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, η παγκόσμια ζήτηση για όλα τα πλαστικά είναι απαράμιλλη.

Το πλαστικό κάνναβης δεν είναι καινούργιο

Τα πλαστικά κάνναβης είναι μια επιστροφή στις καινοτομίες και ανακαλύψεις των προηγούμενων γενεών – μιας και η κάνναβη χρησιμοποιείτε εδώ και χιλιάδες χρόνια ως οικοδομικό υλικό. Η Αμερική κατανάλωσε περίπου 3.000 τόνους κάνναβης ένα χρόνο πριν από την απαγόρευση της κάνναβης, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ανθεκτικό σχοινί, ύφασμα, βιομηχανικά οικοδομικά υλικά και άλλα ήταν όλα κατασκευασμένα από κάνναβη. Η λέξη καμβάς προέρχεται από τη λέξη κάνναβης επειδή η κάνναβη ήταν το πιο κοινό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για πανιά καμβά στο παρελθόν. Μέχρι τη δεκαετία του 1930, η κάνναβη είχε ήδη χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα όπως σελοφάν και ένα είδος βιοδιασπώμενου φελιζόλ.

Ο Henry Ford σχεδίασε και δημιούργησε ένα αυτοκίνητο σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από πλαστικό κάνναβης τη δεκαετία του 1940. Το τελικό όχημα της Ford βασίστηκε μόνο σε μέταλλο για το πλαίσιο. Επομένως, ήταν πάνω από 1.000 κιλά ελαφρύτερο από ένα συγκρίσιμο μοντέλο και η πλαστική επένδυση κάνναβης ήταν πολύ πιο ανθεκτική στις ζημιές.

Για την κάνναβη;

Ο λόγος για τον οποίο η κάνναβη προσφέρεται τόσο πολύ στην παραγωγή πλαστικών έγκειται σε κάτι που ονομάζεται κυτταρίνη. Όλα τα πλαστικά, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται, απαιτούν κυτταρίνη για τη δημιουργία μοναδικών, ανθεκτικών, χαρακτηριστικών.

Το πετρέλαιο υπήρξε εδώ και πολύ καιρό το συστατικό για την παραγωγή αυτής της κυτταρίνης, αλλά τώρα οι εταιρείες ανταγωνίζονται στην αναζήτηση πιο βιώσιμων υλικών. Η κάνναβη είναι η τέλεια αντικατάσταση για το πετρέλαιο, δεδομένου ότι η βιομάζα της κάνναβης έχει περίπου 80% κυτταρίνη στη φύση. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, η κάνναβη μπορεί να καλλιεργηθεί βιολογικά και δεν είναι τοξική.

Τα πολλά οφέλη του πλαστικού κάνναβης

Βιοδιασπώμενο

Όταν κατασκευάζεται με βιοδιασπώμενο πολυμερή, το πλαστικό κάνναβης είναι εντελώς βιοδιασπώμενο, σε αντίθεση με τα κανονικά πλαστικά. Η πλαστική ρύπανση αυξάνεται με τόσο ανησυχητικό ρυθμό, γιατί υπάρχει συσσώρευση και δεν υπάρχει δύο διάσπαση. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα πλαστικά αντικείμενα θα χρειαστούν έως και 1.000 χρόνια πριν να αποσυντεθούν. Το πλαστικό κάνναβης, από την άλλη πλευρά, διαρκεί περίπου 3 έως 6 μήνες για την πλήρη αποσύνθεση – και μπορεί να ανακυκλωθεί επ ‘αόριστον.

Μη τοξικό

Τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο περιέχουν επιβλαβείς τοξίνες όπως το BPA, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη στειρότητα, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, την παχυσαρκία και ένα πλήθος άλλων αρνητικών προβλημάτων υγείας. Το πλαστικό κάνναβης δεν περιέχει καθόλου τέτοιες επικίνδυνες τοξίνες. Αυτό το καθιστά ένα πολύ πιο ασφαλές προϊόν τόσο για την υγεία μας όσο και για την υγεία του περιβάλλοντός μας.

Ανανεώσιμος πόρος

Η κάνναβη είναι ένας ανανεώσιμος πόρος που ωφελεί το περιβάλλον αντί να τον υποβαθμίζει. Οι καλλιέργειες κάνναβης αποτρέπουν τη διάβρωση του εδάφους, μειώνουν τη ρύπανση του νερού, απορροφούν τοξικά μέταλλα και μπορούν να καλλιεργηθούν ξανά και ξανά.

Ισχυρότερο και ελαφρύτερο

Σε σύγκριση με τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο, το πλαστικό κάνναβης είναι 3,5 φορές ισχυρότερο και 5 φορές πιο σκληρό. Ως αποτέλεσμα, τα πλαστικά κάνναβης είναι πιο ανθεκτικά και έχουν χαμηλότερες πιθανότητες θραύσης, γεγονός που τα καθιστά επίσης ασφαλέστερα. Το πλαστικό κάνναβης είναι επίσης πολύ ελαφρύτερο από τους κανονικούς τύπους πλαστικών.

Το μέλλον των πλαστικών κάνναβης

Αν και στο παρελθόν υπήρξαν πολλά προβλήματα με τα υποτιθέμενα βιοδιασπώμενο πλαστικά, οι πρόσφατες καινοτομίες λύνουν οριστικά αυτό το πρόβλημα. Τα πλαστικά κάνναβης ανταγωνίζονται  με άνεση τα κανονικά πλαστικά. Tο μέλλον του πλαστικού κάνναβης είναι λαμπρό. Οι εταιρείες αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη απομακρύνονται από τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο για τα ταμπλό, τα πάνελ και άλλες σχεδιαστικές πινελιές που απαιτούνται σε νέα μοντέλα. Ο τεράστιος αριθμός εξαρτημάτων που διαμορφώνονται από πλαστικά κάνναβης αποδεικνύει τη χρησιμότητά του ως υλικό.

Τα οφέλη των πλαστικών κάνναβης υπερτερούν κατά πολύ των πλαστικών με βάση το πετρέλαιο. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι οι ίνες κάνναβης κοστίζουν μόνο 50 έως 70 σεντς ανά λίβρα, σε σύγκριση με τα 5 δολάρια ανά λίβρα για υαλοβάμβακα με βάση άνθρακα. Επιπλέον, τα προϊόντα κάνναβης αποδεικνύεται συνεχώς ότι είναι πιο ανθεκτικά σε ατυχήματα και είναι πάντα πολύ ελαφρύτερα από ένα αντίστοιχο μέταλλο.

Τα πλαστικά κάνναβης, μαζί με μια σειρά από άλλες βιοδιασπώμενες πλαστικές εναλλακτικές λύσεις, αυξάνονται. Είναι απολύτως πιθανό ότι στο εγγύς μέλλον, όλα τα πλαστικά θα προέρχονται από έναν βιώσιμο, βιοδιασπώμενο πόρο.

Επί του παρόντος, το πλαστικό κάνναβης χρησιμοποιείται για την κατασκευή συστημάτων ηχείων, πένες για κιθάρες, νήματα για εκτυπωτές 3D και χιλιάδες άλλα αντικείμενα.

Τα πλαστικά κάνναβης αύξησαν την δημοτικότητά τους, ειδικά όταν ο CBD έγινε πολύ δημοφιλές. Αντί να πετάξουν την βιομάζα των φυτών κάνναβης, μπορούν να μετατραπούν σε πλαστικό.

 Ενώ έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως τα συμβατικά πλαστικά, τα πλαστικά κάνναβης θα βοηθήσουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των πλαστικών στην υγεία και το περιβάλλον μας.