Η κάνναβη έχει μία περίεργη οσμή. Προσκολλάται στο εσωτερικό των αυτοκινήτων, παραμένει στα δωμάτια πολύ μετά το κάπνισμα του τσιγαριλίκου και κολλάει στους ανθρώπους που το καπνίζουν τακτικά. Τα περισσότερα φυτά εκπέμπουν μια μοναδική μυρωδιά, αλλά η κάνναβη φέρει μια ιδιαίτερα ισχυρή οσμή. Αν υπάρχει ένα επίθετο που μπορεί να την περιγράψει, αυτό είναι το skunky.

Ας δούμε τις ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τη δύσοσμη μυρωδιά της κάνναβης, ας συζητήσουμε την επιστήμη σχετικά με το αν έχουν μοναδικά οφέλη και ας εξερευνήσουμε μερικές συμβουλές για να απαλλαγούμε από τη χαρακτηριστική μυρωδιά της κάνναβης.

Η πηγή της μυρωδιάς της κάνναβης

Η κάνναβη περιέχει περισσότερα από 200 κανναβινοειδή, τερπένια και άλλες ενώσεις που συμβάλλουν στο ιδιότυπο άρωμά της. Ωστόσο, η χημική βάση της μυρωδιάς του χόρτου που μυρίζει με ασβό έχει για καιρό διαφύγει από τους επιστήμονες.

Παλαιότερα, οι ερευνητές συσχέτιζαν τα τερπένια που είναι γνωστά ως μυρτσένιο, το οποίο υπάρχει στο λυκίσκο και στα μάνγκο, και το καρυοφυλλένιο, που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι, το γαρύφαλλο και την κανέλα, ως εν μέρει υπεύθυνα για την αρωματική μυρωδιά της κάνναβης.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα-ορόσημο διαπίστωσε ότι το σκανδαλώδες άρωμα της κάνναβης δεν οφείλεται στα τερπένια, αλλά σε ένα άλλο σύνολο ενώσεων εξ ολοκλήρου. Το 2021, μια ερευνητική ομάδα που εδρεύει στην Καλιφόρνια με επικεφαλής τον Dr. Iain Oswald, PhD, διεξήγαγε μια μελέτη για να διαπιστώσει αν η κάνναβη περιέχει πτητικές ενώσεις θείου (VSCs). Οι VSCs είναι διαβόητες ως οι ενώσεις που απελευθερώνουν τα κουνάβια στο αμυντικό τους σπρέι.

Ωστόσο, οι VSC παίζουν επίσης ρόλο σε φυτά με έντονα αρώματα και γεύσεις, όπως το σκόρδο, ο λυκίσκος και η ντούριαν, η οποία μυρίζει τόσο έντονα που απαγορεύεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αρκεί να πούμε ότι οι VSC είναι ισχυρές βόμβες οσμών που μπορούν να προσφέρουν μεθυστικά αρώματα και γεύσεις σε μικρές ποσότητες.

Οι πτητικές θειούχες ενώσεις] μπορούν να έχουν εξαιρετικά έντονα αρώματα ακόμη και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις – τάξεις μεγέθους πιο έντονα από πολλά τερπένια. Μια μικρή ποσότητα έχει μεγάλη σημασία όταν πρόκειται για οσμές VSC.

Για να προσδιορίσουν αν η κάνναβη περιέχει VSCs, ο Oswald και η ομάδα του μέτρησαν άνθη και συμπυκνώματα κάνναβης χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες αέριας χρωματογραφίας. Η έρευνά τους έκανε μια αποκάλυψη: Όχι μόνο η κάνναβη περιέχει VSC, αλλά περιέχει και κάποιες ουσίες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στη φύση. Όπως αποδεικνύεται, οι VSC είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την χαρακτηριστική δυσοσμία του χόρτου.

Ακόμη και το σπρέι αερολύματος ενός ασβού, το οποίο μπορεί να έχει παρόμοιο άρωμα με αυτό της κάνναβης, δεν έχει πανομοιότυπες ενώσεις. Είναι, ωστόσο, πολύ παρόμοιες στις χημικές δομές τους, εξ ου και μυρίζουν κάπως το ίδιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η οικογένεια των VSC που εντοπίστηκαν στην κάνναβη είναι δομικά παρόμοια με εκείνες που βρίσκονται στο σκόρδο.

Μια συγκεκριμένη VSC-3-μεθυλ-2-βουτένιο-1-θειόλη, ή VSC3, όπως έχει γίνει γνωστή, φαίνεται να έχει επιρροή στη διαμόρφωση της μυρωδιάς της κάνναβης. Παράγει ένα έντονο, θειούχο, δύσοσμο άρωμα ακόμη και σε εξαιρετικά αραιές συγκεντρώσεις, το οποίο συνδέθηκε επίσης με την δύσοσμη μπύρα, ανέφερε η ερευνητική ομάδα στη μελέτη.

Ο Oswald και η ομάδα επιβεβαίωσαν ότι η VSC3 είναι η κύρια πηγή του χαρακτηριστικού αρώματος της κάνναβης, ενώ άλλες ενώσεις VSC εντείνουν ή διαμορφώνουν περαιτέρω το άρωμα.

Επιπλέον, η έντονη μυρωδιά δεν περιορίζεται μόνο στο άνθος της κάνναβης. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα συμπυκνώματα κάνναβης μπορούν να διατηρήσουν τις VSC μέσω της διαδικασίας εκχύλισης και να διατηρήσουν ένα έντονο άρωμα skunky και στο τελικό προϊόν.

Παίζουν και άλλες ενώσεις ρόλο στο άρωμα της κάνναβης;

Πριν από την ανακάλυψη των VSC της κάνναβης, τα τερπένια και τα φλαβονοειδή είχαν από καιρό αναδειχθεί ως οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το προφίλ του αρώματος του χόρτου. Οι VSC έχουν πλέον καθιερωθεί ως οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της μυρωδιάς του skunk, αλλά τα τερπένια και τα φλαβονοειδή εξακολουθούν να συμβάλλουν στα διακριτικά, λεπτά αρώματα των διαφόρων ποικιλιών κάνναβης.

Τα τερπένια είναι οργανικές ενώσεις είναι υπεύθυνες για το άρωμα ενός φυτού. Έχουν εντοπιστεί πάνω από 100 διαφορετικά τερπένια στην κάνναβη. Ενώ ορισμένα τερπένια προάγουν γλυκά ή φρουτώδη αρώματα, άλλα μπορεί να είναι πιο πικάντικα ή δύσοσμα.

Για παράδειγμα, το OG Kush διαθέτει ένα έντονο, πικάντικο, πετρελαιοειδές άρωμα που προκύπτει από υψηλές συγκεντρώσεις μυρκενίου και καρυοφυλλενίου. Στο άλλο άκρο του φάσματος, το Jack Herer διαθέτει υψηλές συγκεντρώσεις τερπινολενίου και πινενίου, τα οποία προσδίδουν ένα ξυλώδες, εσπεριδοειδές άρωμα.

Τα τερπένια θεωρείται πλέον ότι συνδέονται στενότερα με τις εσπεριδοειδείς και λουλουδένιες νότες της κάνναβης. Ωστόσο, ο Μπράουν πιστεύει ότι υπάρχουν και άλλες, λιγότερο γνωστές ενώσεις που μπορεί επίσης να συμβάλλουν στο σύνθετο άρωμα του χόρτου-κετόνες και εστέρες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το άρωμα από τα τερπένια αλλάζοντας χημικά τη σύνθεσή τους. Επισημαίνει επίσης ότι οι ενώσεις αυτές μπορεί να αλληλεπιδρούν με τα ενδοκανναβινοειδή μας συστήματα.

Οι κετόνες είναι αρωματικές οργανικές ενώσεις που χαρακτηρίζονται από μια πολύ γλυκιά μυρωδιά, όπως η βανιλλίνη, η οποία δίνει το άρωμα της βανίλιας, και η κανναμαλδεΰδη, η οποία δίνει το άρωμα της κανέλας. Οι εστέρες είναι οργανικές ενώσεις που τείνουν να έχουν ευχάριστη, φρουτώδη οσμή.

Έχει αποδειχθεί ότι και οι δύο αυξάνουν τη λειτουργικότητα των υποδοχέων κανναβινοειδών και μπορεί να παίζουν ρόλο στο φαινόμενο της συνοδείας, παρά την αδυναμία τους να συνδεθούν άμεσα με τους κανναβινοειδείς υποδοχείς μας.

Με άλλα λόγια, οι αλληλεπιδράσεις των τερπενίων, των φλαβονοειδών, των εστέρων και των κετονών μπορεί να επηρεάζουν τη μυρωδιά του χόρτου και μπορεί επίσης να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το χόρτο αλληλεπιδρά με τον οργανισμό μας.

Υπάρχουν οφέλη από τις δύσοσμες ενώσεις της κάνναβης;

Τα τερπένια, τα φλαβονοειδή και τα VSC συμβάλλουν στη λειτουργία του φυτού κάνναβης: Μπορούν να απωθήσουν τα αρπακτικά, να προσελκύσουν επικονιαστές και να διαδραματίσουν προστατευτικό ή προσαρμοστικό ρόλο μπροστά σε ορισμένους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η ξηρασία ή η υπεριώδης ακτινοβολία.

Όταν οι άνθρωποι προσλαμβάνουν αυτές τις αρωματικές ενώσεις, μπορούν να προκαλέσουν μοναδικές θεραπευτικές αντιδράσεις. Αν και η έρευνα για την αποκάλυψη των εφαρμογών των τερπενίων βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορούν να απαλύνουν το άγχος, να καταπραΰνουν τον πόνο και να καταπολεμούν τους ιούς. Τα φλαβονοειδή είναι επίσης φαρμακολογικά ενεργές ενώσεις που διαθέτουν πολλά οφέλη για την υγεία, οπότε δεν είναι υπερβολικό να σκεφτεί κανείς ότι τα VSC μπορεί επίσης να έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τη γεύση, τη μυρωδιά και τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το σκόρδο με τα VSC που υπάρχουν φυσικά στο εσωτερικό του.Το σκόρδο περιέχει VSC, όπως το διαλλυλοδισουλφίδιο, το οποίο έχει συνδεθεί με αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντιιική, καρδιαγγειακή προστατευτική, νευροπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Η δομική ομοιότητα μεταξύ των VSC που βρίσκονται στην κάνναβη και εκείνων που βρίσκονται στο σκόρδο υποδηλώνει ότι οι VSC της κάνναβης θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν θεραπευτικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τη μελέτη του Oswald.

Η ανακάλυψη αυτής της κατηγορίας ενώσεων ανοίγει κάποιες πόρτες για μελλοντικές ερευνητικές κατευθύνσεις – όπως το αν παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των ψυχοδραστικών επιδράσεων της κάνναβης.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τη μυρωδιά της κάνναβης;

Μέρος του μυστικού για τη διαχείριση της μυρωδιάς της κάνναβης είναι να γνωρίζετε πότε θα είναι πιο έντονη. Ευτυχώς, ο Oswald και η ομάδα του ξεκίνησαν επίσης να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Χρησιμοποιώντας ένα εσωτερικό θερμοκήπιο, παρακολούθησαν την εξέλιξη των VSC καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του φυτού κάνναβης και τη διαδικασία ξήρανσης για την αποξήρανση.

Η ηλικία φαίνεται να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ένταση της δύσοσμης μυρωδιάς που αποδίδεται στις VSC. Μόλις την έβδομη εβδομάδα ανθοφορίας οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν αυτές τις μοναδικές VSC της κάνναβης, οι οποίες συνέχισαν να αυξάνονται σε ισχύ καθώς το φυτό κάνναβης έφτανε στο τέλος του σταδίου ανθοφορίας και στο αποκορύφωμά τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποξήρανσης.

Μετά από μία εβδομάδα αποθήκευσης, ωστόσο, η συγκέντρωση των VSC άρχισε να μειώνεται δραματικά λόγω της πτητικότητάς τους. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κάνναβη που εξετάστηκε τέσσερις ημέρες μετά τη συσκευασία είχε συγκέντρωση VSC σχεδόν τριπλάσια από εκείνη της κάνναβης που εξετάστηκε 46 ημέρες μετά τη συσκευασία.

Υπάρχουν δοκιμασμένες  μέθοδοι για να απαλύνετε τη μυρωδιά του εξαιρετικά δύσκολου φρέσκου χόρτου. Ανοίξτε τα παράθυρα για να επιτρέψετε τον αερισμό, ανάψτε λιβάνια ή αρωματικά κεριά ή αγοράστε έναν φορητό καθαριστή αέρα. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την επίθεση στα ρουθούνια σας είναι να αποθηκεύσετε σωστά τον ανθό σας. Τα κατάλληλα δοχεία ή κουτιά αποθήκευσης μπορούν πραγματικά να περιορίσουν το άρωμα.

Αυτό σημαίνει ότι ένα αεροστεγές βάζο ή δοχείο θα υποτάξει ή θα αποκρύψει τη δύσοσμη μυρωδιά της κάνναβης πολύ καλύτερα από ένα κανονικό δοχείο ή μια πλαστική σακούλα, σύμφωνα με την έρευνα.