Η 20η Απριλίου, ή 420 όπως είναι ευρέως γνωστή, έχει γίνει μια ευρέως αναγνωρισμένη γιορτή για τους λάτρεις της κάνναβης σε όλο τον κόσμο. Είναι μια ημέρα κατά την οποία οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν την αγάπη τους για την κάνναβη και την κουλτούρα που την περιβάλλει. Αλλά από πού προήλθε αυτή η παράδοση;

Η προέλευση της 420 είναι κάπως καλυμμένη από μυστήριο, αλλά υπάρχουν μερικές ιστορίες που έχουν γίνει μέρος της λαογραφίας της κάνναβης. Μια από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και σε μια ομάδα μαθητών λυκείου στο Σαν Ραφαέλ της Καλιφόρνια. Αυτοί οι μαθητές, που αυτοαποκαλούνταν “The Waldos”, συναντιόντουσαν στις 4:20 μ.μ. για να καπνίσουν κάνναβη μετά το σχολείο. Ο όρος “420” έγινε σύντομα μια κωδική λέξη για το κάπνισμα χόρτου και από εκεί και πέρα εξαπλώθηκε.

Μια άλλη ιστορία υποστηρίζει ότι το 420 προήλθε από τον αστυνομικό κωδικό για τη χρήση κάνναβης, ο οποίος είναι 420. Αυτή η θεωρία έχει καταρριφθεί, αλλά εξακολουθεί να επιμένει σε ορισμένους κύκλους.

Ανεξάρτητα από το από πού προήλθε, το 420 έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο και οι άνθρωποι το γιορτάζουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ορισμένοι παρακολουθούν φεστιβάλ κάνναβης, ενώ άλλοι διοργανώνουν ιδιωτικά πάρτι ή συγκεντρώνονται με φίλους για να καπνίσουν και να μοιραστούν τα αγαπημένα τους στελέχη.

Τα τελευταία χρόνια, το 420 έχει πάρει έναν πιο πολιτικό τόνο, με ακτιβιστές να χρησιμοποιούν την ημέρα για να προωθήσουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης και να υποστηρίξουν την απελευθέρωση ατόμων που έχουν φυλακιστεί για αδικήματα που σχετίζονται με την κάνναβη. Σε ορισμένα μέρη, οι εκδηλώσεις 420 έχουν μετατραπεί σε μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες, με τους συμμετέχοντες να απαιτούν τον τερματισμό του πολέμου κατά των ναρκωτικών και την αφαίρεση της κάνναβης από τον κατάλογο των ελεγχόμενων ουσιών.

Παρά τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τη νομιμοποίηση και τη ρύθμιση της κάνναβης, το 420 συνεχίζει να αποτελεί ημέρα εορτασμού και κοινότητας για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.