Η Αυστρία βρίσκεται σε μια ενδιαφέρουσα θέση όσον αφορά τη νομιμοποίηση της κάνναβης αυτή τη στιγμή. Η τρίτη χώρα της συμμαχίας DACH στην Ευρώπη (η οποία αποτελείται επίσης από τη Γερμανία και την Ελβετία) δεν έχει επί του παρόντος καμία νομοθετική οδό για τη μεταρρύθμιση της ψυχαγωγικής κάνναβης, παρόλο που οι δύο εμπορικοί εταίροι της διευρύνουν τα όρια της συζήτησης στην Ε.Ε.

Τούτου λεχθέντος, οι πωλήσεις της ντροναβινόλης είναι αυξημένες, από χρόνο σε χρόνο στη χώρα, αν και καμία από αυτές δεν παράγεται εγχωρίως. Ο Αυστριακός Οργανισμός Τροφίμων και Υγείας (AGES) καλλιεργεί αρκετές εκατοντάδες κιλά άνθη φαρμακευτικής κάνναβης ετησίως, αν και όλα αυτά εξάγονται -το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ιστορικά περνούσε τα σύνορα με τη Γερμανία- για να μετατραπούν σε δροναβινόλη και στη συνέχεια να επανεισαχθούν.

Μέχρι στιγμής, αν και η φαρμακευτική αγορά είναι μικρότερη από τη γερμανική, και υπάρχει πιο περιορισμένη καλλιέργεια και καμία εξαγωγή, υπάρχουν κάποιες ατυχείς ομοιότητες. Συγκεκριμένα, ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις για την απόκτηση αποζημίωσης από την ασφαλιστική εταιρεία. Ο ταχύτερος εγγυημένος δρόμος στη Γερμανία είναι επίσης η μήνυση προς το παρόν, η οποία, δεδομένης της συσσώρευσης νομικών υποθέσεων, είναι απλώς άλλη μια δικαιολογία για περισσότερο αδιέξοδο και καθυστέρηση.

Στην Αυστρία, υπάρχει μια κίνηση για να παραλειφθούν όλα αυτά και να προχωρήσουνε κατευθείαν στη νομιμοποίηση της ευφορικής, έστω και όχι μέσω του νομοθέτη, αλλά μέσω νομικών προσφυγών.

Η κατάσταση της μεταρρύθμισης της κάνναβης στην Αυστρία

Οι Αυστριακοί δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν, να αγοράζουν, να πωλούν ή να καλλιεργούν κάνναβη. Τούτου λεχθέντος, από το 2016, η κατοχή μικρών ποσοτήτων του άνθους έχει ουσιαστικά αποποινικοποιηθεί, με την τιμωρία με τη μορφή προστίμων που αντιστοιχούν περίπου στο ίδιο ποσό με μια παράβαση στάθμευσης.

Ωστόσο, όπως και σε άλλες χώρες που έχουν επανειλημμένα καθυστερήσει τη μεταρρύθμιση, το θέμα προχωρά στα δικαστήρια.

Μια πρόκληση στο Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι

Υπάρχει μια πιθανή υπόθεση που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, η οποία εκκρεμεί τώρα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο αξιολογεί μια ιδιωτική αίτηση που υποβλήθηκε από έναν 26χρονο άνδρα, τον Paul Burger, στη Βιέννη. Είχε συλληφθεί με ένα μισοκαμένο τσιγαριλίκι από δύο μυστικούς αστυνομικούς το 2020. Μαζί με έναν δικηγόρο, τον Dr. Helmut Graupner, γνωστό υπέρμαχο των πολιτικών δικαιωμάτων, έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει την υπόθεσή του. Ο Burger αμφισβήτησε επίσης με επιτυχία την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στη χώρα.

Το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας πρέπει τώρα να αξιολογήσει αν ο νόμος της χώρας για τα ναρκωτικά είναι συνταγματικός. Το επιχείρημα ενώπιον του δικαστηρίου, παρόμοιο με τα επιχειρήματα που τέθηκαν ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μεξικού, είναι ότι η προσωπική κατανάλωση που δεν βλάπτει τους άλλους θα πρέπει να προστατεύεται από το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και τον αυτοκαθορισμό. Το επιχείρημα είναι επίσης παρόμοιο με αυτό που βρίσκεται πίσω από τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, η οποία επιτρέπεται πλέον στην Αυστρία από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ο περιθωριακός ή ο δυνητικός ηγέτης της αγοράς;

Η συνταγματικότητα της προσωπικής πρόσβασης, κατοχής και καλλιέργειας είναι ένα ζήτημα που έχει αιωρηθεί στη συζήτηση για τη νομιμοποίηση στην Ευρώπη – αλλά όχι μέχρι στιγμής με τόσο άμεσο τρόπο όπως στο πλαίσιο της Βόρειας Αμερικής (βλ. τόσο τον Καναδά όσο και το Μεξικό). Μια νομική αμφισβήτηση από τον Albert Tio στην Ισπανία σχετικά με τη συζήτηση για την πρόσβαση, όταν αυτή αφορούσε ειδικά τα κλαμπ, απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέρυσι.

Πριν από το 2017, στη Γερμανία, ήταν σαφώς οι νομικές προκλήσεις των ασθενών που άλλαξαν το παιχνίδι, αλλά μόλις οι ασθενείς άρχισαν να κερδίζουν σε νομικό μέτωπο, η Bundestag εξέδωσε νέο νόμο. Συγκεκριμένα έναν που επέβαλε ότι οι ασθενείς δεν μπορούσαν να καλλιεργούν τα δικά τους φάρμακα – έπρεπε να προμηθεύονται το φάρμακο με συνταγή γιατρού μέσω φαρμακείου, και, εφόσον η πάθηση του ασθενούς δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με άλλα φάρμακα, οι ασφαλιστές ήταν υποχρεωμένοι να αποζημιώνουν.

Αυτό το μοντέλο απέτυχε σε μεγάλο βαθμό, και αυτός είναι επίσης ο λόγος που η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο για να περάσει μέτρα νομιμοποίησης μέχρι το τέλος του έτους. Δεδομένου ότι η αυστριακή υπόθεση υποτίθεται ότι θα κριθεί περίπου την ίδια περίοδο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι, τουλάχιστον στα γερμανόφωνα μέρη της περιοχής, αυτό θα αποτελέσει νομικό και νομοθετικό προηγούμενο που θα επισημοποιήσει τελικά τη μεταρρύθμιση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς όχι μόνο στις χώρες DACH, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.