Η υποστήριξη για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην ολλανδική βουλή αυξάνεται. Πριν από τις εκλογές των επαρχιακών πολιτειών στις 15 Μαρτίου, το ολλανδικό ίδρυμα “Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod” (VOC) παρουσίασε μια νέα επισκόπηση των απόψεων των πολιτικών κομμάτων για την κάνναβη.

Το VOC υποστηρίζει την καλύτερη πολιτική για την κάνναβη από το 2009 και συνεργάζεται με το ίδρυμα “Maatschappij & Cannabis”, τους δημιουργούς του Cannabis-Kieswijzer (Οδηγός ψηφοφορίας για την κάνναβη). Σύμφωνα με την VOC, υπάρχουν 1,1 εκατομμύρια ενήλικες καταναλωτές κάνναβης στις Κάτω Χώρες, που αποτελούν περίπου το 8% του συνολικού πληθυσμού. Με την επισκόπηση “Κάνναβη: τι θέλουν τα κόμματα;”, οι καταναλωτές κάνναβης μπορούν να δουν γρήγορα ποια κόμματα υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους.

Τα νεοεισερχόμενα κόμματα στην επισκόπηση είναι το Boer Burger Beweging (BBB) και το Burger Voor Nederland (BVNL). Το BBB είναι το πιο φιλικό προς την κάνναβη δεξιό κόμμα και τα τρία χριστιανικά κόμματα (CDA, ChristenUnie και SGP) σημειώνουν τη χαμηλότερη βαθμολογία. Οι βαθμολογίες βασίζονται σε προεκλογικά προγράμματα, κοινοβουλευτικές συζητήσεις και στη δήλωση του Stemwijzer (Οδηγός Ψηφοφορίας) “Τόσο η αγορά όσο και η πώληση μαλακών ναρκωτικών από τα coffeeshops θα πρέπει να είναι νόμιμες” από το 2021.

Η απάντηση της BBB στην εν λόγω δήλωση: “Συμφωνώ. Στις χώρες όπου τα ελαφριά ναρκωτικά είναι νόμιμα, έχει αποδειχθεί ότι τόσο η εγκληματικότητα όσο και η χρήση μειώνονται. Σύμφωνα με την BBB, η αστυνομία και η δικαιοσύνη μπορούν να επικεντρωθούν καλύτερα σε άλλα θέματα”.

Η επικεφαλής της BBB Caroline van der Plas δήλωσε σε συζήτηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Grapperhaus στα τέλη του 2021: “Πώς βλέπει ο υπουργός την πιθανή ρύθμιση ορισμένων μορφών μαλακών ναρκωτικών; Δεν είναι ότι θέλω να απελευθερωθούν τα πάντα, και είμαι επίσης ευτυχής να πεισθώ, αλλά αν το συγκρίνετε, για παράδειγμα, με την απαγόρευση στο Σικάγο ή στην Αμερική τη δεκαετία του ’20, θα δείτε ότι το έγκλημα δεν άνθισε ποτέ τόσο πολύ όσο εκείνη την εποχή. Για εμάς, αυτό είναι το σκεπτικό για να εξετάσουμε αν θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε καλύτερα κάποια ναρκωτικά, ώστε να έχουμε έλεγχο και η ποιότητα του υλικού να είναι επίσης καλύτερη”.

Εν κατακλείδι, η ενεργειακή ετικέτα που παρουσίασε η VOC παρέχει μια πολύτιμη επισκόπηση των απόψεων των πολιτικών κομμάτων για την κάνναβη, ιδίως για τους 1,1 εκατομμύρια Ολλανδούς καταναλωτές κάνναβης, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να ψηφίσουν τα κόμματα που υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους. Είναι σαφές ότι η υποστήριξη για τη νομιμοποίηση της κάνναβης αυξάνεται, και με το BBB να είναι το πιο φιλικό προς την κάνναβη δεξιό κόμμα, δείχνει ότι η πολιτική για την κάνναβη δεν είναι μόνο ένα αριστερό ζήτημα. Ωστόσο, οι χαμηλές βαθμολογίες των χριστιανικών κομμάτων υποδηλώνουν ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να εξομαλυνθεί η πολιτική για την κάνναβη στην ολλανδική πολιτική.