Η Αλβανία σχεδιάζει να επιτρέψει την καλλιέργεια κάνναβης “για ιατρική και βιομηχανική χρήση” από το 2023 και μετά – κάτι που ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αποκάλεσε “τρέλα” δεδομένης της μακράς ιστορίας της χώρας στην παράνομη παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών.

Η Αλβανία σχεδιάζει να χορηγήσει άδειες παραγωγής κάνναβης “για ιατρική και βιομηχανική χρήση” σε εταιρείες που έχουν εμπειρία στον τομέα αυτό στην ΕΕ, εντάσσοντας έτσι την χώρα στον κατάλογο των περίπου 30 χωρών που επιτρέπουν την πρακτική αυτή.

Ένα σχέδιο νόμου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στον ιστότοπο δημόσιας διαβούλευσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αδειοδοτήσει την παραγωγή κάνναβης για έως 150 στρέμματα γης, αρχής γενομένης από το 2023.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες πρέπει να έχουν κεφάλαιο άνω των 100 εκατομμυρίων λεκ (8 εκατομμύρια ευρώ) και θα εποπτεύονται από κρατικό φορέα που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Ενώ η παραγωγή φαρμακευτικής μαριχουάνας επιτρέπεται σε δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών κρατών μελών της ΕΕ, η κίνηση αυτή θεωρείται αμφιλεγόμενη στην Αλβανία, όπου η παράνομη καλλιέργεια κάνναβης και το λαθρεμπόριό της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί μείζον θέμα εγκληματικότητας.

Επί του παρόντος, περίπου το 40% του πληθυσμού των φυλακών της χώρας έχει καταδικαστεί για εγκλήματα κατά των ναρκωτικών.

Ο Enkelejd Alibeaj, βουλευτής της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε την κίνηση “τρέλα” που σύμφωνα με τον ίδιο θα διευκολύνει την περαιτέρω παραγωγή κάνναβης με σκοπό τη διακίνηση με το πρόσχημα της ιατρικής χρήσης.

“Ο Έντι Ράμα είναι ο μόνος πρωθυπουργός στην ΕΕ του οποίου ο πρώην υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται στη φυλακή ακριβώς λόγω διασυνδέσεων με εμπόρους ναρκωτικών“, έγραψε ο Alibeaj στο Facebook.

“Όλοι γνωρίζουν ότι σε μια χώρα όπου η εγκληματικότητα και η διαφθορά είναι πολύ υψηλή, η διατήρηση μιας τέτοιας δραστηριότητας υπό έλεγχο είναι σχεδόν αδύνατη”, πρόσθεσε.

Η Αλβανία έχει μακρά ιστορία στην καλλιέργεια και διακίνηση κάνναβης από την κατάρρευση του κομμουνισμού πριν από τρεις δεκαετίες.

Για περίπου 15 χρόνια, μέχρι το 2014, το χωριό Λαζαράτ στη νότια Αλβανία έγινε “η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της καλλιέργειας κάνναβης”, μια περιοχή όπου η αστυνομία δεν τολμούσε να εισέλθει και η οποία καταστέλλεται μόνο με μια στρατιωτικού τύπου επιχείρηση.

Ωστόσο, η καλλιέργεια κάνναβης παρέμεινε μείζον ζήτημα στη χώρα τα επόμενα χρόνια και οι κυβερνήσεις του Έντι Ράμα κατηγορήθηκαν για συνεργασία με τους εμπόρους.

Ο Saimir Tahiri, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών που αναφέρθηκε, κρίθηκε αργότερα ένοχος για κατάχρηση εξουσίας, αλλά κρίθηκε αθώος για διεθνή διακίνηση ναρκωτικών, μετά από επιχειρήσεις της ιταλικής αστυνομίας που συνέλαβε άτομα που συνδέονταν μαζί του. Δύο από τους σωματοφύλακές του κατηγορήθηκαν επίσης για διακίνηση ναρκωτικών.