Αντιπροσωπεία μελών του Πολιτικού Γραφείου της Σοσιαλιστικής Ένωσης Λαϊκών Δυνάμεων (USFP) του Μαρόκου επισκέφθηκε πρόσφατα την Κολομβία, τον Ισημερινό και τη Δομινικανή Δημοκρατία για να ενισχύσει την κοινοβουλευτική και κομματική συνεργασία και να υποστηρίξει το ζήτημα της μαροκινής Σαχάρας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με πολιτικούς ηγέτες, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκά ιδρύματα για να συζητήσει διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας αυτονομίας στις νότιες επαρχίες του Μαρόκου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της νομιμοποίησης της κάνναβης.

Στη Μπογκοτά, η αντιπροσωπεία του USFP συναντήθηκε με τον Jaime Navarro Wolff, ηγέτη του Κόμματος της Πράσινης Συμμαχίας, για να συζητήσουν την εμπειρία του Μαρόκου στη νομιμοποίηση της κάνναβης. Η αντιπροσωπεία παρουσίασε τη νομιμοποίηση της κάνναβης ως ένα εθνικό σχέδιο που αποσκοπεί στη στήριξη των μικρών παραγωγών με τη δημιουργία συνεταιρισμών αφιερωμένων στην εκμετάλλευσή της για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Ο ηγέτης του κολομβιανού κόμματος Πράσινη Συμμαχία ενδιαφέρθηκε για τη μαροκινή εμπειρία, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα μοντέλο που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Κολομβία να ξεπεράσει τη μάστιγα των σκληρών ναρκωτικών και τη δύσκολη κατάσταση των αγροτών της.

Η αντιπροσωπεία του USFP έδωσε επίσης εξηγήσεις σχετικά με τις νομικές και ιστορικές πτυχές της μαροκινής Σαχάρας και τις σημαντικές διπλωματικές προόδους που έγιναν στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Η αντιπροσωπεία τόνισε τη σοβαρότητα της πρότασης αυτονομίας στις νότιες επαρχίες που εγκρίθηκε από τα όργανα του ΟΗΕ.

Στο Εκουαδόρ, η αντιπροσωπεία του USFP τόνισε την πολιτική και δημοκρατική διαδικασία μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος του 2011 και τη συμβολή του μαροκινού κόμματος στην εθνική πολιτική ζωή και στους διεθνείς οργανισμούς. Η αντιπροσωπεία συζήτησε το ζήτημα της μαροκινής Σαχάρας, εστιάζοντας στην πρωτοβουλία αυτονομίας, η οποία παραμένει η μόνη βιώσιμη λύση στην τεχνητή περιφερειακή σύγκρουση.

Και τα δύο μέρη προτίθενται να εργαστούν προς την κατεύθυνση της διοργάνωσης μιας κοινής συνάντησης μεταξύ των σοσιαλιστικών κομμάτων της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαβούλευσης.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διμερείς σχέσεις, για να συζητήσουν την ενίσχυση της πολιτικής και κομματικής συνεργασίας και το άνοιγμα νέων οριζόντων για τη συνεργασία και την εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες στις νότιες επαρχίες του Μαρόκου.

Η περιοδεία της αντιπροσωπείας του USFP στη Λατινική Αμερική αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής και κομματικής συνεργασίας και της υποστήριξης σημαντικών θεμάτων, όπως το ζήτημα της μαροκινής Σαχάρας και η νομιμοποίηση της κάνναβης. Οι προσπάθειες της αντιπροσωπείας είναι αξιέπαινες και η επίσκεψή της συνέβαλε αναμφίβολα στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων μεταξύ του Μαρόκου και της Λατινικής Αμερικής.