Η κολομβιανή εταιρεία κάνναβης, Clever Leaves Holdings, πραγματοποιεί σημαντικές αλλαγές στις δραστηριότητές της. Η εταιρεία με έδρα την Tocancipá ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εγκαταλείψει την Πορτογαλία και να μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 21% στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναδιάρθρωσης. Η εταιρεία στοχεύει στην εξοικονόμηση 7 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μόλις το σχέδιο εφαρμοστεί πλήρως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η διαδικασία αναδιάρθρωσης εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην εταιρεία έως και 21 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των διαγραφέντων αποθεμάτων, των εξόδων εξόδου για ακίνητα και εξοπλισμό, καθώς και των αποζημιώσεων και των παροχών προς τους εργαζομένους.

Οι δραστηριότητες της Clever Leaves στην Πορτογαλία συνίσταντο στην καλλιέργεια, τη μετασυλλεκτική επεξεργασία και την παραγωγή και η χώρα φιλοξενούσε τη μεγαλύτερη βάση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας εκτός Κολομβίας, με 12,1 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία τον Σεπτέμβριο του 2021. Παρόλα αυτά, η εταιρεία αποφάσισε να τερματίσει τις δραστηριότητές της στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι εξοικονομήσεις αυτές θα βοηθήσουν στη μερική άμβλυνση του αντίκτυπου του υψηλότερου εργατικού κόστους και των αντιξοοτήτων από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Θα χρηματοδοτήσει επίσης πρόσθετες επενδύσεις για να συνεχίσει να οδηγεί σε μια πιο αποτελεσματική δομή κόστους μακροπρόθεσμα. Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που ένας παραγωγός κάνναβης ανακοινώνει απολύσεις στην Πορτογαλία. Η Tilray Brands, πολυεθνική εταιρεία διανομής κάνναβης, αλκοόλ και φαρμάκων με έδρα τον Καναδά, ανακοίνωσε επίσης ότι θα απολύσει περίπου το ένα τέταρτο του προσωπικού της στις εγκαταστάσεις της στο Cantanhede της Πορτογαλίας.

Η Clever Leaves Holdings είχε καθαρές ζημίες ύψους 37,3 εκατ. δολαρίων κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του οικονομικού έτους, ενώ τα έσοδα την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 13,2 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 4,3 εκατ. δολαρίων σε πωλήσεις κανναβινοειδών και 8,9 εκατ. δολαρίων σε πωλήσεις μη κανναβινοειδών. Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, η εταιρεία απασχολούσε περίπου 560 υπαλλήλους παγκοσμίως.

Οι επενδυτές μπορούν να παρακολουθούν τις επιδόσεις της Clever Leaves Holdings μέσω της διαπραγμάτευσης των μετοχών της στον Nasdaq με το σύμβολο του ticker CLVR. Ο κλάδος της κάνναβης εξελίσσεται διαρκώς και οι εταιρείες αναζητούν πάντα τρόπους για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Μένει να δούμε πώς οι πρόσφατες προσπάθειες αναδιάρθρωσης της Clever Leaves Holdings θα επηρεάσουν τις μελλοντικές επιδόσεις της και τον κλάδο στο σύνολό του.