Οι Δανοί ασθενείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική κάνναβη για άλλα τέσσερα χρόνια μετά από πολιτική απόφαση.

Οι εταιρείες που παράγουν κάνναβη στη σκανδιναβική χώρα  για ιατρικούς σκοπούς θα επιτρέπεται να λειτουργούν σε μόνιμη βάση.

Το πιλοτικό πρόγραμμα φαρμακευτικής κάνναβης της Δανίας θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 μετά από τετραετή δοκιμαστική περίοδο.

Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων στο κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε να επιτρέψει στους γιατρούς να συνεχίσουν να συνταγογραφούν φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης στους ασθενείς τους έως τουλάχιστον το τέλος του 2025 και να επιτρέψουν την καλλιέργεια και την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης για τη διασφάλιση των επενδύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Περίπου 47 εταιρείες κάνναβης έχουν λάβει άδεια και περίπου 15 έχουν προχωρήσει σε κτιριακές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες.

Η είδηση αυτή δείχνει την φιλοδοξία της Δανίας να γίνει ηγέτης στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς φαίνεται τελικά να εξυπηρετεί τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά.

Οι ασθενείς με κάποια ασθένεια λαμβάνουν αποζημίωση 100% για την φαρμακευτική τους θεραπεία με κάνναβη. Όλοι οι άλλοι λαμβάνουν επιστροφή 50% έως και το ποσό 20.000 DKK ετησίως.

Αυτές οι πιστώσεις εφαρμόζονται αυτόματα στο φαρμακείο κατά τη στιγμή της αγοράς. Ωστόσο, όταν οι ασθενείς δεν πληρούν το όριο αποζημίωσής τους, πρέπει να πληρώσουν για τη θεραπεία από την τσέπη τους, γεγονός που έχει καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη για αρκετούς.

Επί του παρόντος, μόνο τέσσερα εισαγόμενα προϊόντα έχουν καταχωριστεί για χρήση στο πιλοτικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των Sedemen Aurora Nordic Cannabis, Bedrocan CannGros και Stenocare CBD Drops.

Ο αριθμός των ασθενών που επωφελήθηκαν από το πιλοτικό πρόγραμμα κυμάνθηκε σε διάφορα επίπεδα από την έναρξη του το 2018. Μέχρι τα μέσα του 2019 περίπου 1.000 ασθενείς λάμβαναν 1.800 συνταγές ανά τρίμηνο. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε απότομα το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ο αριθμός μειώθηκε στους 408.

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα είχε 2.550 ασθενείς.

Η Aurora ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσε στη Δανία τον Ιανουάριο του 2018 – στην αρχή ως κοινοπραξία – και σήμερα ως πλήρως θυγατρική της Aurora Cannabis Inc.

Τον Νοέμβριο του 2020, η εταιρεία παρέδωσε με επιτυχία τη πρώτη παρτίδα φαρμακευτικής κάνναβης πιστοποιημένης με GMP στην γερμανική αγορά.

Με περισσότερο από 9.200 m2 χώρο παραγωγής και παραγωγή 10.000 κιλών φαρμακευτικής κάνναβης, η Marianne Hundtofte Nielsen δήλωσε ότι η Aurora Nordic είναι σε  θέση να εξυπηρετεί τη δανική, ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Κατά τη διάρκεια του 2021, η Aurora θα μεταπηδήσει από τις εισαγωγές από τον Καναδά στη δανική παραγωγή. Ο Δρ Axel Gille, Πρόεδρος της Aurora Europe, δήλωσε: «Η μεταφορά της παραγωγής στη Δανία μας επιτρέπει να παρέχουμε ταχύτερα και πιο αξιόπιστα προϊόντα διατηρώντας ταυτόχρονα την ίδια ποιότητα και συνέπεια.