Η Verband der Ersatzkassen e.V. (vdek), μια γερμανική ένωση γιατρών, ζήτησε η φαρμακευτική κάνναβη να υποβάλλεται σε τακτικές διαδικασίες αξιολόγησης. Σε δελτίο Τύπου, η Vdek προέτρεψε την Ομοσπονδιακή Μικτή Επιτροπή (G-BA) να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, οι οποίες θα υπόκεινται σε έγκριση από τους ασφαλιστικούς φορείς υγείας, συμπεριλαμβανομένων των TK, BARMER, DAK-Gesundheit, KKH, hkk και HEK.

Από το 2017, η φαρμακευτική κάνναβη είναι νόμιμα διαθέσιμη στη Γερμανία, αλλά εξακολουθούν να λείπουν τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και τα οφέλη της, σύμφωνα με την Ulrike Elsner, διευθύνουσα σύμβουλο της vdek. Η ποιοτική περίθαλψη των ασθενών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τα ταμεία αντικατάστασης και μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις για τα οφέλη, οι αποφάσεις του G-BA σχετικά με τη νόμιμη εφαρμογή της φαρμακευτικής κάνναβης θα έχουν μόνο προσωρινό μεταβατικό χαρακτήρα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το μεταβατικό στάδιο, τα ταμεία υγείας  έχουν θέσει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την κατευθυντήρια απόφαση της G-BA, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός της συνταγογράφησης φαρμακευτικής κάνναβης σε ειδικευμένους ιατρούς που μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη ποιοτική φροντίδα, ο καθορισμός της διαδικασίας έγκρισης για τη νόμιμη ασφάλιση υγείας, ο περιορισμός της διάρκειας της θεραπείας με φαρμακευτική κάνναβη και η χορήγηση έγκρισης για θεραπεία με κάνναβη μόνο στον πρώτο συνταγογραφούντα ιατρό.

Το “Έγγραφο απαιτήσεων για την προμήθεια φαρμακευτικής κάνναβης” του Vdek είναι διαθέσιμο εδώ (PDF).

Το κόστος της θεραπείας με κάνναβη αυξάνεται

Από τη νομιμοποίησή της το 2017, το κόστος της θεραπείας με φαρμακευτική κάνναβη που καλύπτεται από την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας (GKV) στη Γερμανία αυξάνεται σταθερά. Το 2018, οι δαπάνες ανήλθαν σε σχεδόν 74 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 είχαν αυξηθεί σε πάνω από 185 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία για το 2022 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Η έκκληση του Vdek για τακτικές διαδικασίες αξιολόγησης είναι επίκαιρη, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση του κόστους της θεραπείας με φαρμακευτική κάνναβη. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη συνταγογραφείται μόνο σε ασθενείς που θα επωφεληθούν από αυτήν και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση της. Οι προτεινόμενες απαιτήσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου και να παράσχουν ένα πλαίσιο για αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία με κάνναβη.