Η Επιτροπή Δικαιοσύνης του Oireachtas στην Ιρλανδία εξέδωσε έκθεση στην οποία συνιστά στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο νομιμοποίησης της κάνναβης για χρήση από ενήλικες, καθώς και την εφαρμογή ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στην πολιτική για τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της επιτροπής, η εντολή της είναι να “εξετάζει την πολιτική στους τομείς της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και του κράτους δικαίου για να διασφαλίσει ότι η ιρλανδική κοινωνία είναι ασφαλής, δίκαιη, ανοιχτόμυαλη και αμερόληπτη”. Η σύσταση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης έρχεται ύστερα την επίσημη κατάθεση από τον τον Gino Kenny ενός μέτρου για τη νομιμοποίηση της κατοχής του ναρκωτικού για άτομα 18 ετών και άνω.

Η προτεινόμενη νομοθεσία δεν είναι τόσο ολοκληρωμένη όσο το μοντέλο νομιμοποίησης που ισχύει σήμερα στον Καναδά και θα νομιμοποιούσε μόνο την προσωπική κατοχή έως επτά γραμμαρίων ανθών κάνναβης και 2,5 γραμμαρίων συμπυκνωμάτων. Δεν θα νομιμοποιούσε την πώληση του ναρκωτικού. Ο Gino Kenny δήλωσε ότι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα αποτελέσει “ένα σκαλοπάτι για μια πιο προοδευτική πολιτική για τα ναρκωτικά στην Ιρλανδία”.

Παρά το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου, η έκθεση της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Oireachtas συνιστά στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νόμιμες πωλήσεις κάνναβης, με στόχο την καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης αγοράς. Η έκθεση προτείνει την εφαρμογή ενός ρυθμιστικού μοντέλου για ορισμένα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης, προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος της μαύρης αγοράς. Η προσέγγιση αυτή είναι παρόμοια με το μέτρο περιορισμένης νομιμοποίησης που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Μάλτα, το οποίο δημιούργησε μη κερδοσκοπικές λέσχες κάνναβης ως μέσο πρόσβασης των καταναλωτών στο ναρκωτικό.

Ωστόσο, η νομιμοποίηση της κάνναβης αντιμετωπίζει προκλήσεις στην Ιρλανδία, όπως έδειξε η αντίδραση ορισμένων νομοθετών μετά την εισαγωγή του περιορισμένου μέτρου από τον Τζίνο Κένι. Είναι πιθανό ότι η νέα έκθεση θα δεχθεί επίσης αντιδράσεις. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση εξακολουθεί να θεωρείται ενθαρρυντική και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιο προοδευτικές πολιτικές για τα ναρκωτικά στη χώρα.