Μια νέα μελέτη έδειξε τη δυνατότητα της φαρμακευτικής κάνναβης να βοηθήσει ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Η νέα έρευνα περιελάμβανε ανάλυση δεδομένων από το μητρώο φαρμακευτικής κάνναβης του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποίο διαχειρίζεται η Sapphire Medical Clinics. Τα δεδομένα που καταγράφει από τους συμμετέχοντες ασθενείς περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως συνταγογραφούμενα σκευάσματα, ανεπιθύμητες ενέργειες και αποτελέσματα. Τα δεδομένα αυτά τίθενται στη διάθεση της ιατρικής κοινότητας για ανάλυση κατόπιν αιτήματος.
Η παρούσα μελέτη εξέτασε τις μεταβολές της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής και τα ανεπιθύμητα συμβάντα σε ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με βάση την κάνναβη για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της ποιότητας ζωής, αυτά αξιολογήθηκαν σε διάρκεια χρόνου από 1, 3 έως 6 μήνες.
Από τους 162 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, ένα πολύ υψηλό ποσοστό ήταν σημερινοί ή προηγούμενοι χρήστες κάνναβης – 88,89%. Οι μέσες ημερήσιες δόσεις που καταναλώνονταν ήταν 5mg κανναβιδιόλης (CBD) και 145mg τετραϋδροκανναβινόλης (THC). Οι ερευνητές σημείωσαν ότι παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες, στον ύπνο και στο άγχος σε όλες τις περιόδους παρακολούθησης.
Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, αυτές ήταν αρκετές. 220 ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν από 33 από τους ασθενείς, αλλά η πλειονότητα αυτών ταξινομήθηκε ως ήπιας ή μέτριας σοβαρότητας. Τα πιο συχνά ανεπιθύμητα συμβάντα που αναφέρθηκαν ήταν η αϋπνία και η κόπωση.
Μεταξύ των συμπερασμάτων της ανάλυσης σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, οι ερευνητές προτείνουν την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης έως και 6 μήνες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο περιοδικό Expert Review of Clinical Pharmacology.
Η φαρμακευτική κάνναβη που είναι δυνητικά ωφέλιμη για τους πάσχοντες από μετατραυματικό στρες θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους . Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για το μετατραυματικό στρες των ΗΠΑ, περίπου 6 στους 100 ανθρώπους θα έχουν μετατραυματικό στρες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Για ορισμένους, η κατάσταση αυτή θα είναι σχετικά βραχύβια- με την ανάρρωση να υποβοηθείται από τη συμβουλευτική ή απλώς από το πέρασμα του χρόνου. Για άλλους, θα είναι μια χρόνια, εξουθενωτική κατάσταση που απαιτεί πιο έντονη ψυχοθεραπεία με επίκεντρο το τραύμα και φαρμακευτική αγωγή.
Μια προηγούμενη μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα του μητρώου φαρμακευτικής κάνναβης του Ηνωμένου Βασιλείου υπέδειξε ότι οι ενήλικες ασθενείς με αυτισμό βιώνουν επίσης γενικά βελτίωση της ποιότητας ζωής τους μέσω της χρήσης φαρμάκων κάνναβης.