Η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης για τη θεραπεία του πόνου, του άγχους και της κατάθλιψης απέτυχε να βελτιώσει αυτά τα συμπτώματα, ενώ διπλασίασε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής χρήσης κάνναβης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, παρακολούθησε 269 ενήλικες από την περιοχή της Βοστώνης με μέση ηλικία 37 ετών, οι οποίοι ήθελαν να αποκτήσουν κάρτες φαρμακευτικής κάνναβης .

Επειδή οι ερευνητές δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν “placebo” κάνναβη, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ομάδα είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει κάρτες αμέσως και να αρχίσει να τις χρησιμοποιεί- η άλλη ομάδα περίμενε 12 εβδομάδες πριν τις αποκτήσει.

Καμία βελτίωση του πόνου, της κατάθλιψης ή του άγχους

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η απόκτηση κάρτας φαρμακευτικής κάνναβης και η χρήση προϊόντων κάνναβης με την απαιτούμενη ιατρική επίβλεψη για τη θεραπεία του πόνου, του άγχους ή των καταθλιπτικών συμπτωμάτων δεν βελτίωσε σημαντικά τα προβλήματα αυτά.

Αντίθετα, η απόκτηση κάρτας φαρμακευτικής κάνναβης αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο των ατόμων να αναπτύξουν διαταραχή χρήσης κάνναβης – την οποία οι υγειονομικές αρχές συνήθως ορίζουν ως την αδυναμία ενός ατόμου να σταματήσει τη χρήση μαριχουάνας, παρόλο που αυτή προκαλεί προβλήματα υγείας και κοινωνικά προβλήματα στη ζωή του.

Οι πιθανότητες εμφάνισης αυτής της διαταραχής ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες στην ομάδα που έλαβε αμέσως κάρτα φαρμακευτικής κάνναβης από ό,τι στην ομάδα που έλαβε 12 εβδομάδες αργότερα.

Εκείνοι που πήραν κάρτα αμέσως δεν είδαν “σημαντικές αλλαγές στη καλυτέρευση του πόνου ή στα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης”, διαπίστωσε η μελέτη.

Ωστόσο, ανέφεραν βελτίωση στην αϋπνία και μεγαλύτερη ευεξία – οφέλη που, σύμφωνα με τη μελέτη, δικαιολογούν περαιτέρω παρακολούθηση.

Προώθηση της φαρμακευτικής κάνναβης

Η φαρμακευτική κάνναβη έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και δώδεκα χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία – μαζί με 36 πολιτείες των ΗΠΑ και την Περιφέρεια της Κολούμπια – επιτρέπουν την πώληση κάνναβης για ιατρική χρήση, καθιστώντας την προσβάσιμη μέσω μιας φαρμακευτική κάρτα κάνναβης για μυριάδες παθήσεις.

Έχει αναφερθεί ότι η κάνναβη βελτιώνει τον πόνο, τον ύπνο, καθώς και τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και συνήθως αναζητείται για αυτές τις παθήσεις.

Ωστόσο, η χρήση της έχει επίσης συσχετιστεί με ψυχωσικές και καταθλιπτικές διαταραχές, μανία, αυτοκτονία και γνωστική εξασθένιση.

“Μάθαμε ότι μπορεί να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς”, ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jodi Gilman, του Κέντρου Ιατρικής Εθισμού στο MGH.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ίδια ήταν το γεγονός ότι τα άτομα με συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης – οι πιο συχνές παθήσεις για τις οποίες αναζητείται κατ’ αρχάς φαρμακευτική κάνναβη – ήταν πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη διαταραχής εθισμού.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τη μελέτη, υποδηλώνουν ότι “η κάρτα φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να ενέχει υψηλό κίνδυνο ή ακόμη και να αντενδείκνυται για άτομα με συναισθηματικές διαταραχές”.

“Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη λήψη αποφάσεων σχετικά με το αν θα ξεκινήσει η χρήση κάνναβης για συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις, ιδίως για διαταραχές της διάθεσης και του άγχους, οι οποίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχής χρήσης κάνναβης”, δήλωσε ο Gilman.

Έλλειψη κανονισμών

Η ομάδα της διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες δεν είχαν ενδείξεις προβληματικής χρήσης κάνναβης κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά κάποιοι από αυτούς εμφάνισαν τη διαταραχή μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες από την κατοχή της κάρτας.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (NIDA), υποστήριξε ότι οι κλινικοί γιατροί, οι ασθενείς και οι αρχές οφείλουν να σταθμίζουν προσεκτικά τους κινδύνους της χρήσης κάνναβης σε ιατρικό πλαίσιο, ιδίως για τα άτομα με συναισθηματικές διαταραχές που μπορεί να τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα στον εθισμό.

Η ρύθμιση και η διανομή της κάνναβης σε άτομα με κάρτες φαρμακευτικής κάνναβης πρέπει επίσης να βελτιωθεί σημαντικά σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Gilman.

“Πρέπει να υπάρξει καλύτερη καθοδήγηση των ασθενών γύρω από ένα σύστημα που επί του παρόντος τους επιτρέπει να επιλέγουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους, να αποφασίζουν οι ίδιοι τη δοσολογία τους και συχνά να μην λαμβάνουν επαγγελματική παρακολούθηση”, δήλωσε.