Η Γαλλία έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατανάλωση κάνναβης, με το 11% των Γάλλων ηλικίας 18 έως 64 ετών να έχουν κάνει χρήση κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Ενώ η Μάλτα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου η κάνναβη είναι πλήρως νόμιμη, πολλές άλλες χώρες ανέχονται τη χρήση της ή την επιτρέπουν για ιατρικούς σκοπούς. Ωστόσο, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των χρηστών κάνναβης στην Ευρώπη αυξάνεται, υπάρχουν εικασίες ότι η κάνναβη μπορεί να βγει από τη μόδα προτού νομιμοποιηθεί παντού.
Ο χάρτης που παρουσιάζεται στο άρθρο απεικονίζει τα διαφορετικά ποσοστά χρηστών κάνναβης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Μετά τη Γαλλία, η Ισπανία και το Μονακό ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής με ποσοστό χρήσης 10,5%. Η Ιταλία, η Κροατία και οι Κάτω Χώρες έχουν επίσης υψηλά ποσοστά, που κυμαίνονται από 10,1% έως 10,2%. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Τουρκία, το Κοσσυφοπέδιο και η Ουγγαρία, έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά χρήσης κάνναβης, με λιγότερο από 1 στα 100 άτομα να αναφέρουν χρήση κατά τους προηγούμενους 12 μήνες. Ομοίως, χώρες όπως η Σερβία, η Ουκρανία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν ποσοστά χρήσης κάτω από 3%.
Ενώ τα στοιχεία του χάρτη είναι μερικών ετών, μια πιο πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το συνολικό ποσοστό χρήσης κάνναβης στη Γαλλία παρέμεινε σχετικά σταθερό στο 10,6% το 2021, με το 47,3% του πληθυσμού να την έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση ηλικία των χρηστών κάνναβης στη Γαλλία έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών, από λίγο πάνω από τα 25 έτη το 1992 σε σχεδόν 33 έτη το 2021. Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης μείωση της συνήθους χρήσης κάνναβης μεταξύ των ατόμων κάτω των 25 ετών, με τα ποσοστά να μειώνονται από 8,4% το 2017 σε 6,3% το 2021. Αντίθετα, η χρήση κάνναβης είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των ατόμων άνω των 30 και 40 ετών.
Η μετατόπιση των προτύπων χρήσης κάνναβης μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων ήταν απροσδόκητη για τους ερευνητές. Προηγουμένως πίστευαν ότι η χρήση κάνναβης θα μειωνόταν μεταξύ των εργαζόμενων ατόμων σε σχέσεις άνω των 25 ετών. Ωστόσο, ορισμένοι νεαροί χρήστες από τη δεκαετία του 1990 συνέχισαν ή επανέλαβαν τη χρήση κάνναβης καθώς μεγάλωναν. Η τάση αυτή μπορεί να επηρεάζεται από τη μείωση του καπνίσματος τσιγάρων μεταξύ των νέων, η οποία οδήγησε σε αλλαγή συμπεριφοράς στις νεότερες γενιές. Επιπλέον, η αύξηση του κόστους της κάνναβης μπορεί επίσης να συμβάλλει σε αυτό. Η λιανική τιμή της κάνναβης έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 25% την τελευταία δεκαετία, με ένα γραμμάριο να κοστίζει 10 ευρώ το 2020 σε σύγκριση με 7,50 ευρώ το 2011.
Είναι δύσκολο να διαπιστωθεί σαφής συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και του νομικού της καθεστώτος, δεδομένου ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν διάφορους βαθμούς επιείκειας και όχι πλήρους νομιμοποίησης. Ενώ η χρήση κάνναβης παραμένει παράνομη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός από τη Μάλτα, πολλές χώρες την έχουν αποποινικοποιήσει, καθιστώντας την μη αστυνομική υπόθεση. Ωστόσο, αρκετές χώρες έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, όπως η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν υψηλά ποσοστά κατανάλωσης κάνναβης, δεν έχουν ακόμη νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της. Καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των χρηστών κάνναβης συνεχίζει να αυξάνεται, μένει να δούμε αν η κάνναβη θα νομιμοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη πριν βγει από τη μόδα.