Σε σύντομο σημείωμα που εστάλη στους βουλευτές και το οποίο είδε το NewsWeed, η Santé France Cannabis, μια ένωση που συγκεντρώνει διάφορους αντιπροσωπευτικούς φορείς του τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης στη Γαλλία, προτείνει “τον σχεδιασμό της αναβολής” της νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης κατά ένα έτος.

Υπενθυμίζεται ότι το πιλοτικό πρόγραμμα φαρμακευτικής κάνναβης της Γαλλίας πρόκειται να λήξει τον Μάρτιο του 2023. Τρεις επιλογές είναι τότε διαθέσιμες: η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, ένα δεύτερο πιλοτικό σχέδιο ή η εγκατάλειψη του σχεδίου συνολικά.

Θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο έκθεση που θα εκπονηθεί από φορέα που δεν ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αξιολογηθεί το σύστημα και να τροφοδοτηθεί η συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει.

Όπως αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα, η παράταση του πιλοτικού προγράμματος φαρμακευτικής κάνναβης, το οποίο υποστηρίζει η Santé France Cannabis, θα προβλέπει ότι οι πελάτες δεν θα λαμβάνουν πλέον δωρεάν προϊόντα.

“Οι εθνικοί φορείς που έχουν συγκεντρωθεί στη “Santé France Cannabis” προτείνουν -όπως προβλέπουν ορισμένοι δημόσιοι φορείς λήψης αποφάσεων- να προβλεφθεί η αναβολή κατά ένα έτος της γενίκευσης, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2023, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στον τομέα για να οργανωθεί”, αναφέρεται στο σημείωμα.

Η Santé France Cannabis φοβάται ότι “η γενίκευση της χρήσης αυτών των φαρμάκων ή η παράταση του πειραματισμού θα ευνοήσει, υπό τις παρούσες συνθήκες, τους ξένους φορείς εις βάρος του γαλλικού τομέα”.

Η καλλιέργεια κάνναβης για θεραπευτική χρήση είναι τεχνικά νόμιμη στη Γαλλία. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καθορίσει τις μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, ώστε να επιτρέψει στις εταιρείες να εργαστούν εκτός του πλαισίου της Ε&Α.

Εάν η φαρμακευτική κάνναβη νομιμοποιηθεί τον Απρίλιο του 2023, ο εφοδιασμός των ασθενών δεν θα βασίζεται, ωστόσο, αποκλειστικά στις εισαγωγές.

Η παραγωγή ανθέων κάνναβης περιορίζεται επί του παρόντος ουσιαστικά σε Ε&Α, αλλά η εκχύλιση δουλεύεται από το 2021 από γαλλικές εταιρείες όπως η Alkion BioInnovations.

Η Meryll Buet, διευθύνουσα σύμβουλος της Alkion, επιβεβαίωσε στο NewsWeed ότι θα είναι σε θέση να προμηθεύει ασθενείς με εκχυλίσματα κάνναβης και API από τον Απρίλιο του 2023. Σε περίπτωση παράτασης του πειράματος, η Alkion θα είναι σε θέση είτε να προμηθεύει φαρμακευτικά προϊόντα με βάση την κάνναβη, εάν το επιλεγμένο σύστημα το επιτρέπει, είτε να παράγει για εξαγωγή, εάν της έχει χορηγηθεί άδεια για παραγωγή εκτός Ε&Α.

Ο Franck Milone, πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας φαρμακευτικής κάνναβης LaFleur, πρόσθεσε: “Πρέπει να γενικεύσουμε το συντομότερο δυνατό και να δώσουμε στις γαλλικές εταιρείες τη δυνατότητα να επιταχύνουν την ανάπτυξη και την εμπορία των προϊόντων τους”.

Η LaFleur θα είναι επίσης σε θέση να προμηθεύει ιατρικά προϊόντα με βάση την κάνναβη, που δεν παρασκευάζονται στη Γαλλία, από τον Απρίλιο του 2023.

Η Santé France Cannabis αρνήθηκε να σχολιάσει την ιστορία αυτή τη στιγμή.