Η Γερμανία, γνωστή για τους αυστηρούς νόμους της περί ναρκωτικών, έχει γίνει πρωτοσέλιδο τους τελευταίους μήνες με τα σχέδιά της να νομιμοποιήσει την κάνναβη για χρήση από ενήλικες. Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η χώρα πρόκειται να φρενάρει τα σχέδιά της υπέρ μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης της μεταρρύθμισης. Τι σημαίνει όμως αυτό για τη βιομηχανία κάνναβης και τους καταναλωτές της Γερμανίας;
Σύμφωνα με τις αρχικές προτάσεις που υπέβαλε ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD), οι πολίτες άνω των 18 ετών θα μπορούσαν να μεταφέρουν έως 30 γραμμάρια κάνναβης για προσωπική χρήση και να καλλιεργούν έως τρία φυτά ανά άτομο στο σπίτι. Οι πωλήσεις ρυθμιζόμενων προϊόντων θα επιτρέπονται επίσης από αδειοδοτημένα καταστήματα λιανικής πώλησης, φαρμακεία και μέσω διαδικτύου. Ωστόσο, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το πώς οι προτάσεις αυτές θα περνούσαν από το διεθνές δίκαιο, καθώς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τηρούν την Ενιαία Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1961 για τα ναρκωτικά, η οποία απαγορεύει τη μη ιατρική χρήση της κάνναβης.
Παρά τη θετική ανταπόκριση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αναφορές δείχνουν ότι το SPD δεν θεωρεί την πλήρη νομιμοποίηση “βραχυπρόθεσμα εφικτή”. Ως εκ τούτου, ο Λάουτερμπαχ ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει σύντομα στην ΕΕ με αναθεωρημένες προτάσεις. Αν και δεν είναι σαφές πώς θα είναι οι αναθεωρημένες προτάσεις, οι αναφορές δείχνουν ότι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αποποινικοποίηση και καλλιέργεια για προσωπική χρήση, η οποία δεν θα χρειαζόταν έγκριση από την ΕΕ.
Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους καταναλωτές να κατέχουν περιορισμένη ποσότητα κάνναβης και θα μπορούσε να δει τη δημιουργία λεσχών και ενώσεων κάνναβης. Ορισμένες πηγές έχουν προτείνει ότι αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ήδη από τον Μάιο. Επιπλέον, ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το νέο πλαίσιο νομιμοποίησης μπορεί να λάβει τη μορφή δοκιμής ή “πειράματος”, επιτρέποντας περιορισμένες πωλήσεις σε ορισμένες περιοχές, ενώ θα παρακολουθείται το αποτέλεσμα.
Ενώ αυτή η προσέγγιση μπορεί να δικαιολογηθεί ευκολότερα από την άποψη του διεθνούς δικαίου, θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Οι διεθνείς συνθήκες πρέπει να ερμηνεύονται “καλόπιστα”, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει πιθανότατα να τεθούν περιορισμοί και να εμπλακούν ερευνητικοί οργανισμοί όπως τα πανεπιστήμια. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η κίνηση προς μια “πιο ρεαλιστική” μεταρρύθμιση μπορεί να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο ΟΗΕ.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι προτάσεις του Lauterbach δεν είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στη νόμιμη πρόσβαση στη φαρμακευτική κάνναβη στη Γερμανία, όπου ο αριθμός των ασθενών είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη. Η φαρμακευτική κάνναβη είναι νόμιμη στη χώρα από το 2017 και μπορεί να συνταγογραφηθεί από οποιονδήποτε γιατρό για ασθενείς με σοβαρές ιατρικές παθήσεις. Οι πρόσφατες αλλαγές που ανακοινώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Μικτή Επιτροπή (G-BA) αναμένεται να δουν τα προϊόντα κάνναβης να αντιμετωπίζονται περισσότερο σύμφωνα με τα συμβατικά φάρμακα.
Εν κατακλείδι, ενώ η Γερμανία μπορεί να μειώνει τα σχέδιά της για την πανεθνική νομιμοποίηση της κάνναβης για χρήση από ενήλικες, εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στη μεταρρύθμιση. Οι αναθεωρημένες προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, ενδέχεται να λάβουν τη μορφή δοκιμής ή πειράματος, επιτρέποντας περιορισμένες πωλήσεις σε ορισμένες περιοχές, ενώ θα παρακολουθείται το αποτέλεσμα. Παρά τις αλλαγές αυτές, η νόμιμη πρόσβαση στη φαρμακευτική κάνναβη στη Γερμανία είναι απίθανο να επηρεαστεί.