Στις 13 Μαΐου 2021, η επιτροπή του ισπανικού Κογκρέσου ψήφισε υπέρ των προτάσεων για τη σύσταση μιας νέας υποεπιτροπής που θα διερευνήσει τις ρυθμιζόμενες αγορές ιατρικής κάνναβης σε άλλες χώρες.

Οι επίσημοι στόχοι της υποεπιτροπής ήταν να αναλύσει τις εμπειρίες άλλων χωρών και κυβερνήσεων που έχουν εφαρμόσει συστήματα πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη.

Στη συνέχεια, θα της ανατεθεί η σύνταξη έκθεσης με προτεινόμενο πλαίσιο για ένα ρυθμιζόμενο πλαίσιο ιατρικής κάνναβης στην Ισπανία, η οποία θα υποβληθεί στην Επιτροπή Υγείας και Καταναλωτικών Υποθέσεων για αξιολόγηση, προτού παραδοθεί στο ισπανικό Κογκρέσο για περαιτέρω εξέταση.

Οι προτάσεις αυτές έχουν πλέον υποβληθεί και γίνεται κατανοητό ότι κάθε πολιτική ομάδα έχει στη διάθεσή της μια περίοδο 10 ημερών για να προβεί στη δική της αξιολόγηση και να υποβάλει τις δικές της τροποποιήσεις και προτάσεις.

Το τελικό κείμενο αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την υποεπιτροπή στις 23 Ιουνίου. Στη συνέχεια θα ψηφιστεί από την ολομέλεια του Κογκρέσου στις 30 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει στη συνέχεια αν θα προωθήσει τις προτάσεις, αν θα συνεχίσει να συλλέγει πληροφορίες και να συζητά τις προτάσεις ή αν θα απορρίψει τα σχέδια συνολικά.

Μια ισπανική εταιρεία κάνναβης δήλωσε ότι “δεν είναι ότι στις 30 Ιουνίου θα έχουμε ψηφοφορία για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά ότι αυτά είναι τα πρώτα μικρά βήματα για να μπορέσουν να καταρτίσουν κάποιο πλαίσιο με βάση το αποτέλεσμα των πορισμάτων της υποεπιτροπής”.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Español, στόχος είναι οι προτάσεις να φτάσουν στην Κάτω Βουλή ως νομοσχέδιο μετά το καλοκαίρι.