Η Ιταλία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που διερευνά την πλήρη απελευθέρωση της κάνναβης, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις ανάλογες εξελίξεις στην Ισπανία.

Την περασμένη εβδομάδα η χώρα, η οποία ήταν από τις πρώτες που νομιμοποίησε την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς το 2007, άρχισε να συζητά νομοσχέδιο για την κάνναβη που θα επιτρέπει τη χρήση της οικιακής καλλιέργειας για προσωπική χρήση.

Ενώ μια κυβερνητική έκθεση φάνηκε να υποστηρίζει το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση, προσφέροντας ελπίδα, στο τέλος της εβδομάδας ορισμένα κόμματα τάχθηκαν σθεναρά κατά των προτάσεων.

Νέες εξελίξεις, ωστόσο, παρέχουν ελπίδα για τους δεκάδες χιλιάδες ασθενείς της χώρας με φαρμακευτική κάνναβη, οι οποίοι εξακολουθούν να υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις στην προμήθεια, παρεμποδίζοντας τη δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση στις συνταγές τους.

Τι συμβαίνει στην Ιταλία

Στις 29 Ιουνίου 2022 ένα νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της κάνναβης, το οποίο βρισκόταν σε νομοθετική εκκρεμότητα με την Επιτροπή Δικαιοσύνης από το 2019, έφτασε τελικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την κάτω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα προσπαθούσε ουσιαστικά να τροποποιήσει τον “ενοποιημένο νόμο” της Ιταλίας για τα ναρκωτικά, ο οποίος είναι πλέον 30 ετών.

Εάν ψηφιστεί, η αλλαγή του νόμου θα επιτρέπει σε κάθε ενήλικα Ιταλό να καλλιεργεί μέχρι τέσσερα φυτά κάνναβης για “προσωπική χρήση”, που ορίζεται ως η καλλιέργεια μικρού αριθμού φυτών με “υποτυπώδη” εργαλεία και τεχνικές.

Παράλληλα με την αυτοκαλλιέργεια, το νομοσχέδιο προτείνει τη μείωση των ποινών φυλάκισης για τη εμπόριο μικρών ποσοτήτων κάνναβης, καθώς και την απαίτηση οι ποινές να αποφασίζονται κατά περίπτωση.

Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι οι ποινές για όσους πωλούν κάνναβη θα πρέπει να είναι ίσες με εκείνες που πωλούν ναρκωτικά όπως η ηρωίνη.

Το νομοσχέδιο προτείνει τη φιλοξενία για ενημέρωση μιας ημέρας στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς για τους μαθητές τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου εξηγείται η βλάβη που μπορεί να προκληθεί από το αλκοόλ, το κάπνισμα και τη χρήση άλλων ναρκωτικών.

Βασική εστίαση για το νομοσχέδιο, ωστόσο, θα είναι η μείωση του ποσού των χρημάτων που κατευθύνονται στη μαύρη αγορά και τη μαφία της χώρας, ενώ παράλληλα θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό στη διόρθωση των συνεχιζόμενων ελλείψεων εφοδιασμού στη βιομηχανία φαρμακευτικής κάνναβης της χώρας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην κατώτερη Βουλή των Αντιπροσώπων τις επόμενες εβδομάδες, προτού μεταφερθεί στην ανώτερη κοινοβουλευτική Γερουσία τον Σεπτέμβριο.

Λίγες ημέρες αφότου το νομοσχέδιο έφτασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η κυβέρνηση δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για τον εθισμό στα ναρκωτικά στην Ιταλία, η οποία συντάχθηκε από το Τμήμα Πολιτικής για τα Ναρκωτικά της Προεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση απέστειλε την έκθεση στο κοινοβούλιο μετά από διήμερο εθνικό συνέδριο για τον εθισμό, στο οποίο συμμετείχαν στελέχη των αρχών επιβολής του νόμου, αξιωματούχοι του τομέα της υγείας και εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Στην έκθεση, η κυβέρνηση φαίνεται να υποστηρίζει σθεναρά το νομοσχέδιο που συζητείται επί του παρόντος, επισημαίνοντας την ανάγκη “αναθεώρησης του ισχύοντος νόμου που περνάει από το κατασταλτικό μοντέλο σε ένα μοντέλο κυβερνητικής και κοινωνικής ρύθμισης του φαινομένου”.

Ενώ αυτό υποδηλώνει αυξανόμενη υποστήριξη για το νομοσχέδιο, αυτή δεν ήταν καθολική σε όλο το πολιτικό φάσμα της Ιταλίας.

Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του είναι το M5S (Κίνημα 5 Αστέρων), του οποίου ο βουλευτής Mario Peratoni δήλωσε: “Η έναρξη της συζήτησης στη Συνέλευση για το νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί την οικιακή καλλιέργεια έως τεσσάρων φυτών κάνναβης αποτελεί ιστορική ημέρα για τη χώρα μας, η οποία εξακολουθεί να είναι αγκυλωμένη στις παλιές και αποτυχημένες κατασταλτικές πολιτικές κατά των ναρκωτικών”.

Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έχει επίσης την υποστήριξη της κεντροαριστεράς, έχει δεχθεί σημαντικές αντιδράσεις από τη δεξιά, με τη Λέγκα να ανακοινώνει την Παρασκευή ότι “θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν” για να εμποδίσει τις νομοθετικές προτάσεις.

Η τρέχουσα κατάσταση στην Ιταλία

Η Ιταλία διαθέτει ένα από τα παλαιότερα συστήματα φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, αφού νομιμοποίησε για θεραπευτικούς σκοπούς το 2007.

Το 2017, εγκρίθηκε τροποποίηση του νόμου που επέτρεψε τη συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην εθνική υπηρεσία υγείας, καθιστώντας την πρόσβαση σχετικά απλή για τους ασθενείς.

Ωστόσο, όπως εξήγησε η Δρ Viola Brugnatelli, επιστημονική διευθύντρια της Cannabiscienza, στην πρόσφατη διοργάνωση Cannabis Europa London 2022, ενώ η φαρμακευτική κάνναβη είναι νόμιμη σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ρυθμίζεται σε περιφερειακό επίπεδο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην πρόσβαση.

‘Κάθε περιοχή είναι εντελώς διαφορετική, οπότε η πρόσβαση για κάθε ασθενή, ανάλογα, για παράδειγμα, με το αν οι ασθενείς κατοικούν στη Σικελία ή στα βορειοανατολικά στη Βερόνα, είναι εντελώς διαφορετική.

“Θεωρητικά, από την πλευρά του νόμου, είναι αρκετά προσβάσιμη. Έχουμε δύο κύριους τρόπους πρόσβασης για έναν ασθενή. Οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ιδιωτικά φαρμακευτική κάνναβη για οποιαδήποτε πάθηση όπου υπάρχει τουλάχιστον μία μελέτη διαθέσιμη. Και αυτό θα είναι μια ιδιωτική συνταγή, οπότε ο ασθενής πληρώνει μόνος του για το φάρμακό του.

“Στη συνέχεια, έχουμε έναν τρόπο αποζημίωσης για λίγες μόνο παθήσεις. Και εδώ είναι που ξεκινάει το ζήτημα, επειδή κάθε περιοχή έχει εντελώς διαφορετικούς νόμους”.

Παράλληλα με την πολυπλοκότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων για τους ασθενείς, η προμήθεια αποτελεί μείζον ζήτημα στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη της αγοράς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Prohibition Partners, 11 από τους 25 δήμους ανέφεραν ελλείψεις εφοδιασμού τις τελευταίες 60 ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι “αν είστε ασθενής στην Ιταλία, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βασιστείτε στο ότι ένα μόνο προϊόν θα είναι διαθέσιμο για εσάς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους”.

Αν και η παραγωγή κάνναβης για φαρμακευτική  χρήση ξεκίνησε στο στρατιωτικό φαρμακευτικό χημικό εργοστάσιο της Φλωρεντίας το 2014, η εγκατάσταση αυτή παρήγαγε μόνο 102 κιλά φαρμακευτική κάνναβης το 2021.

Ο Δρ Brugnatelli υπέδειξε ότι η Ιταλία έχει σήμερα έλλειμμα περίπου 1.000 κιλών ετησίως.