Η Juicy Fields, μια εταιρεία crowdfunding κάνναβης που προσέφερε στους επενδυτές εξωφρενικές αποδόσεις, κατέρρευσε με έναν περίπλοκο και αδιαφανή τρόπο.

Αυτή η κατάρρευση, αν και δραματική, δεν αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς στον ευρωπαϊκό κλάδο της κάνναβης, οι οποίοι υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι η εταιρεία ήταν δόλια λόγω της έλλειψης διαφάνειας και της “υπόσχεσης για τεράστιες αποδόσεις”.

Παρά την ευρέως διαδεδομένη ανησυχία και τη συμπερίληψη της Juicy Fields στις προειδοποιητικές λίστες πολλών χωρών, πολλοί συνέχισαν να υπογράφουν συμφωνίες χορηγίας και να λαμβάνουν μετρητά από τις αδιάκοπες προσπάθειες μάρκετινγκ της εταιρείας.

Με χιλιάδες επενδυτές να μην μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια εκατομμυρίων και πολλές εταιρείες να μένουν ξαφνικά χωρίς χορηγό, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο συνυπεύθυνος ήταν ο ευρύτερος κλάδος που επέτρεψε στην εταιρεία να ανθίσει.

Τι συνέβη στην Juicy Fields;

Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Juicy Fields, ποιος είναι υπεύθυνος και αν ολόκληρη η επιχείρηση ήταν όντως δόλια.

Καθώς οι επιχειρήσεις και οι πρώην εργαζόμενοι προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από το χάος, ομάδες επενδυτών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μοιραστούν πληροφορίες και να ενημερώσουν τις διεθνείς αρχές, ενώ συνεχίζουν να εμφανίζονται όγκοι εγγράφων (ελάχιστα από τα οποία μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να επιβεβαιωθούν ως ακριβή).

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα που κάλυψαν την ιστορία, η υποτιθέμενη απάτη βασιζόταν σε ένα σύστημα Ponzi.

Συνήθως, ένα σύστημα Ponzi πληρώνει υψηλούς τόκους στους επενδυτές. Αυτό βοηθά τις εταιρείες να προσελκύσουν χρήστες να επενδύσουν στο πυραμιδικό σχήμα.

Αρχικά, οι εταιρείες πληρώνουν τις παλαιότερες καταθέσεις χρησιμοποιώντας τα χρήματα των πρόσφατων καταθέσεων για να δείξουν ότι πληρώνουν τους υποσχόμενους τόκους. Ωστόσο, το σύστημα διακόπτεται ξαφνικά από τους ιδιοκτήτες των εταιρειών, όταν αποφασίζουν να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς και να εξαφανιστούν με όλα τα χρήματα των καταθέσεων.

Στην περίπτωση της JuicyFields, η εταιρεία φέρεται να προσέλκυσε επενδυτές πραγματοποιώντας διαφημιστικές καμπάνιες μέσω των social media προγράμματα παραπομπών και δημοσιεύοντας άρθρα σε διάφορα ειδησεογραφικά μέσα, δημιουργώντας μια φήμη ικανή να προσελκύσει περισσότερους χρήστες στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα της ισπανικής εφημερίδας El País Financiero, η JuicyFields ισχυρίστηκε ότι είχε συμφωνίες με κορυφαίους φορείς της βιομηχανίας κάνναβης, όπως η Aurora Cannabis και η Canopy Growth, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, οι γίγαντες της βιομηχανίας κάνναβης αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την πλατφόρμα επενδύσεων κάνναβης.

Δεν είναι ξεκάθαρη η συνολική διάσταση της υποτιθέμενης απάτης της JuicyFields. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από δεκάδες εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια δολάρια.

Η El País Financiero ανέφερε ότι το συνολικό ποσό της εξαπάτησης θα ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αλλά μπορεί να είναι πολύ περισσότερο.

Καθώς οι “ηλεκτρονικοί καλλιεργητές” θα μπορούσαν επίσης να επενδύσουν στην καλλιέργεια κάνναβης χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα, ορισμένοι χρήστες και εμπειρογνώμονες εντόπισαν κινήσεις εκατομμυρίων δολαρίων στo blockchain.

Κατά πάσα πιθανότητα, η JuicyFields εκτελεί χιλιάδες φαινομενικά ανούσιες κινήσεις για να καταστήσει αδύνατη την παρακολούθηση των κεφαλαίων. Η κίνηση αυτή θα ήταν απαραίτητη για την κατανομή τους σε πολλαπλά πορτοφόλια και την ανάμειξή τους με άλλα ποσά. Στη συνέχεια, αποστέλλονται σε διάφορα ανταλλακτήρια από όπου θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποσυρθούν σε νομίσματα fiat.

Αλλά η οικονομική διάσταση της υποτιθέμενης απάτης δεν είναι το μόνο εμπόδιο για την κατανόηση της υπόθεσης της JuicyFields. Είναι επίσης δύσκολο να εντοπίσει κανείς τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της εταιρείας.

Στις 11 Ιουλίου, την ίδια ημέρα που η JuicyFields πάγωσε τους λογαριασμούς των χρηστών, μια ομάδα υπαλλήλων της ανακοίνωσε απεργία επειδή η εταιρεία δεν κατάφερε να καταβάλει το μισθό τους.

Μερικές ημέρες αργότερα, ο Willem van der Merwe, ο διευθύνων σύμβουλος της JuicyFields, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Η ανακοίνωση της παραίτησης ήρθε μέσω ανακοίνωσης του διευθυντή επικοινωνίας της JuicyFields, Zvezda Lauric. Στο προφίλ του στο Instagram, ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες είχαν ειδοποιήσει τον CEO ότι τα κεφάλαια θα αποδεσμευτούν εντός 48 ωρών.

Οι ομάδες των χρηστών που επλήγησαν από την υποτιθέμενη απάτη άρχισαν να κυκλοφορούν ένα έγγραφο που φέρεται να διέρρευσε και το οποίο αποκτήθηκε από τις θυγατρικές της εταιρείας στην Ελβετία και την Ολλανδία.

Το έγγραφο που διέρρευσε έδειχνε τα ονόματα εκείνων που πιστεύεται ότι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της JuicyFields.

Για να επαληθεύσει το αληθές του, η El País Financiero επικοινώνησε με τον Alan Glanse, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της JuiceFields.

Ο Glanse ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία ευθύνη για την υποτιθέμενη απάτη και επιβεβαίωσε ότι τα ονόματα που αναφέρονται στα πιθανά έγγραφα που διέρρευσαν είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της εταιρείας, τους οποίους συνάντησε πέντε φορές μέσα σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το έγγραφο που φέρεται να διέρρευσε, ο Paul Bergolts, ένα άτομο με ρωσικό διαβατήριο, ήταν ο κύριος μέτοχος μέρους ή του συνόλου της εκμετάλλευσης της Juicy Fields με 51% των μετοχών.

Ο Robert Laibach, ένα άλλο φυσικό πρόσωπο με ρωσικό διαβατήριο, κατείχε το υπόλοιπο 49%. Ωστόσο, στο έγγραφο, ο Laibach αναφέρεται ως υποψήφιος μέτοχος, καθώς οι μετοχές ανήκαν στον Alex Vaimer και τον Vasily Kandinski.

Το γερμανικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό μέσο Deutsche Welle ανέφερε επίσης ότι μια χρηματοπιστωτική εταιρεία με έδρα το Βερολίνο και δεσμούς με αριστοκρατική οικογένεια φαίνεται να εμπλέκεται στην υποτιθέμενη απάτη. Η JuicyFields είχε παρουσιάσει την εταιρεία αυτή ως συνεργάτη και μοιραζόταν την ίδια διεύθυνση γραφείου για ένα διάστημα.

Στην πραγματικότητα, η JuicyFields άνοιξε γραφείο στο Βερολίνο το 2020. Ωστόσο, στη συνέχεια άλλαξε την έδρα της στην Ολλανδία και στη συνέχεια στην Ελβετία.

Είχε τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο, όπως επιβεβαιώνεται από συνέντευξη που έδωσε στη δημοσιότητα ο Lauric για την ισπανική διαδικτυακή εφημερίδα elDiario.es τον Μάιο του τρέχοντος έτους, πριν τεθεί σε εφαρμογή η υποτιθέμενη απάτη.

Οι χρήστες που επηρεάστηκαν από την υποτιθέμενη απάτη βρέθηκαν να μην μπορούν να συνδεθούν στους λογαριασμούς τους χωρίς τα χρήματά τους. Ως εκ τούτου, αποφάσισαν να μηνύσουν την JuicyFields και επί του παρόντος συνεργάζονται με δικηγόρους για την επισημοποίηση της αγωγής.

Η El País Financiero επικοινώνησε με εκπρόσωπο μιας ομάδας που επηρεάστηκε. Το άτομο εξήγησε ότι θα προσπαθήσουν να δουν τι μπορούν να κάνουν και ήδη οργανώνουν τα πάντα με νομικούς εμπειρογνώμονες για να ξεκινήσουν μια ομαδική αγωγή.

Παρόλο που υπάρχουν φήμες ότι η Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Γερμανίας (BaFin) πάγωσε τους λογαριασμούς της θυγατρικής της JuicyFields στη Γερμανία, η αρχή δεν μπορούσε να σχολιάσει το θέμα. Ωστόσο, εξήγησε ότι η BaFin δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε πάγωμα λογαριασμών.

Στην Ισπανία, η ElDiario.es ανέφερε ότι μια ομάδα 200 χρηστών της JuicyFields υπέβαλε την πρώτη ομαδική αγωγή κατά της εταιρείας. Η ομάδα σκοπεύει να κατηγορήσει την εταιρεία για “φερόμενο συνεχιζόμενο έγκλημα διακεκριμένης απάτης, υπεξαίρεσης, εγκληματικής οργάνωσης, εισβολής και παραπλανητικής διαφήμισης”.

Ακόμα και πριν από την υποτιθέμενη απάτη της JuicyFields, αρκετοί χρήστες και εμπειρογνώμονες σήκωσαν τα φρύδια και την ανησυχία αρκετών χρηστών και εμπειρογνωμόνων, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να πρόκειται για απάτη.

Οι υψηλές αποδόσεις που υποσχόταν η εταιρεία για επενδύσεις στην καλλιέργεια κάνναβης, οι ψευδείς συμφωνίες με κορυφαίους επιχειρηματίες της κάνναβης, το αναξιόπιστο επιχειρηματικό μοντέλο και η μη συμμόρφωση με τους νόμους κατά την κατάθεση χρημάτω ήταν τα πρώτα σημάδια που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι μια απάτη ήταν προ των πυλών.

Στο Reddit και σε άλλα φόρουμ, καθώς και στο YouTube, αρκετοί χρήστες αμφισβήτησαν τις δραστηριότητες της JuicyFields.

Ωστόσο, η εκστρατεία μάρκετινγκ της JuicyFields έπεισε αποτελεσματικά εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες να ενταχθούν στην επενδυτική πλατφόρμα. Μέσω των ομάδων Telegram, οι χρήστες μοιράστηκαν τις αποδόσεις τους, εδραιώνοντας τη φήμη της εταιρείας, ακόμη και αν αρκετές ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα προειδοποίησαν για την αναξιοπιστία της JuicyFields.

Οι χρήστες που έδωσαν συνέντευξη σε διάφορα ειδησεογραφικά μέσα στην Ευρώπη μοιράστηκαν τις ιστορίες τους. Ορισμένοι επένδυσαν μόνο μερικές εκατοντάδες ευρώ στην JuicyFields. Άλλοι όμως πίστεψαν τόσο πολύ στο εγχείρημα της ηλεκτρονικής ανάπτυξης που επένδυσαν ακόμη και 150.000 ευρώ (περίπου 153.000 δολάρια).

Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη δήλωση για τα γεγονότα από τους διευθυντές της JuicyFields.