Οι πρόεδροι της Κολομβίας και του Μεξικού ανακοίνωσαν ότι θα συγκεντρώσουν και άλλους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής για μια διεθνή διάσκεψη με σκοπό τον “επαναπροσδιορισμό και την επανεξέταση της πολιτικής για τα ναρκωτικά” υπό το πρίσμα της “αποτυχίας” της απαγόρευσης.

Καθώς οι νομοθέτες και στις δύο χώρες εργάζονται για την προώθηση της νομιμοποίησης της κάνναβης, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο και ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσαν σε κοινή δήλωση την Παρασκευή ότι συναντήθηκαν πρόσφατα για να συζητήσουν “γεωπολιτική, εμπορική, πολιτιστική και αναπτυξιακή συνεργασία” στη διμερή τους σχέση.

Μέρος αυτής της προσπάθειας θα είναι να συνεργαστεί με την ευρύτερη διεθνή κοινότητα για να χαράξει μια νέα πορεία στο μέτωπο της πολιτικής κατά των ναρκωτικών, ένα θέμα που ο Πέτρο έχει συχνά θίξει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του φέτος.

“Αναγνωρίζοντας την αποτυχία του αγώνα κατά των ναρκωτικών και την ευπάθεια των λαών μας στο πρόβλημα αυτό, το Μεξικό και η Κολομβία θα συγκαλέσουν διεθνή διάσκεψη των ηγετών της Λατινικής Αμερικής για τον επαναπροσδιορισμό και την επανεξέταση της πολιτικής για τα ναρκωτικά”, ανακοίνωσαν οι δύο χώρες σε κοινή δήλωση μετά την επίσκεψη του Πέτρο στο Μεξικό την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για μία από τις περισσότερες από δώδεκα προτεραιότητες της “διμερούς ατζέντας” που έχουν θέσει οι πρόεδροι.

Αν και η δήλωση δεν είναι πολύ συγκεκριμένη, η αναφορά στην “αποτυχία” του πολέμου κατά των ναρκωτικών – καθώς και τα προηγούμενα σχόλια και των δύο προέδρων για την ανάγκη μεταρρύθμισης – υποδηλώνει ότι οι διεθνείς συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στην απομάκρυνση από το μοντέλο ποινικοποίησης των ναρκωτικών.

Ο κ. Petro δήλωσε ότι η διεθνής συνεργασία για την έξοδο από τον πόλεμο των ναρκωτικών είναι σημαντική, “δεδομένων των επιπέδων βίας που έχει εξαπολύσει η τρέχουσα πολιτική, ιδίως στην αμερικανική ήπειρο”.

“Σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον”, δήλωσε ο Κολομβιανός πρόεδρος σε δήλωσή του ενόψει των συναντήσεών του με τον Λόπεζ Ομπραδόρ. “Και αυτό είναι το αποτέλεσμα της απαγόρευσης”.

Από τότε που ανέλαβε πρόεδρος, ο Πέτρο ήταν ιδιαίτερα ειλικρινής στο θέμα αυτό. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο εκφώνησε ομιλία σε σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στην οποία προέτρεψε τα κράτη μέλη να αλλάξουν ριζικά την προσέγγισή τους στην πολιτική για τα ναρκωτικά και να τερματίσουν την απαγόρευση.

Πρόσφατα μίλησε επίσης για τις προοπτικές νομιμοποίησης της κάνναβης στην Κολομβία ως μέσο μείωσης της επιρροής της παράνομης αγοράς. Και δήλωσε ότι αυτή η αλλαγή πολιτικής θα πρέπει να ακολουθηθεί από την απελευθέρωση όσων φυλακίζονται σήμερα για κάνναβη.

Για το σκοπό αυτό, οι Κολομβιανοί γερουσιαστές ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή ένα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, αφού πρώτα είχε περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας.