Ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Ροντρίγκο Τσάβες, ανακοίνωσε νομοσχέδιο για την έγκριση της κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της επίσημης πράξης για τον εορτασμό των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με τον Τσάβες, τπ νομοσχέδιο θα σταλεί στο Κογκρέσο για συζήτηση. Ομοίως, επιβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα δημοσιεύσει σύντομα το νομοσχέδιο για την φαμακευτική κάνναβη, τον οποίο ενέκρινε το προηγούμενο Κογκρέσο.

“Έχουμε ετοιμάσει το νομοσχέδιο για τη κάνναβη για φαρμακευτική χρήση και θα προωθήσουμε το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ευφορική χρήση”, ανέφερε ο πρόεδρος στην ομιλία του.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα ρυθμιστεί η κάνναβη για ευφορική χρήση.

Η πρόταση δεν εκπλήσσει κανέναν- κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ροντρίγκο Τσάβες δήλωσε ότι συμφωνεί με τη νομιμοποίηση της κάνναβης και ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο Τσάβες είχε επίσης δηλώσει ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την απόφαση. Επιπλέον, εξήγησε την περίπτωση αρκετών χωρών που τη νομιμοποίησαν και είχαν καλά αποτελέσματα.

Το 2021, ο πρώην βουλευτής Enrique Sanchez παρουσίασε επίσης ένα νομοσχέδιο που αποσκοπούσε στην αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Οι νομοθέτες δεν το υποστήριξαν εκείνη τη στιγμή.

Η έγκριση του σχεδίου αυτού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η πρόταση εξακολουθεί να προκαλεί πολλές αρνητικές αντιδράσεις σε ορισμένους τομείς και ορισμένα πολιτικά κόμματα έχουν αντιταχθεί στη νομιμοποίηση της κάνναβης στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, ο Fabricio Alvarado, επικεφαλής του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (PNR), ανέφερε ότι θα αντιταχθεί στην πρόταση.

Ωστόσο, άλλα κόμματα είναι πρόθυμα να αποποινικοποιήσουν την κατανάλωση κάνναβης και ελπίζουν ότι θα υπάρξει ανοιχτός και διαφανής διάλογος.

“Θα πρέπει να αναλύσουμε αυτή την πρόταση από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το σχέδιο μπορεί να είναι βιώσιμο εφόσον ληφθεί υπόψη η γνώμη των διαφόρων υπουργείων. Πιστεύω ότι έχει εφαρμοστεί σε ανεπτυγμένες χώρες, δίνοντας καλά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά”, σημείωσε η Johana Obando, βουλευτής του Προοδευτικού Φιλελεύθερου Κόμματος.

Οι αντιδράσεις μεταξύ των κατοίκων της Κόστα Ρίκα είναι διχασμένες: κάποιοι πιστεύουν ότι η νομιμοποίηση είναι η καλύτερη επιλογή και άλλοι πιστεύουν ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα.