Η Μάλτα πρόκειται να νομιμοποιήσει την κάνναβη άμεσα. Οι πολίτες της θα μπορούν να καλλιεργούν κάνναβη στο σπίτι και να ιδρύουν κοινωνικούς συλλόγους κάνναβης – Social Clubs.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της κάνναβης πρέπει τώρα να περάσει στο κοινοβούλιο για τρίτη ανάγνωση και τελική ψηφοφορία. Αναμένεται να γίνει νόμος στην Μάλτα σε δύο εβδομάδες.

Η διαδικασία νομιμοποίησης ξεκίνησε φέτος, όταν το Υπουργείο Ισότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της μικρότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2021 νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του νόμου για την κάνναβη.

Μια τέτοια πρωτοβουλία ακολουθεί την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης το 2017, η οποία δεσμεύτηκε να ξεκινήσει μια συζήτηση για την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση.

Τον Μάρτιο του 2021, η κυβέρνηση της Μάλτας δημοσίευσε μια Λευκή Βίβλο που περιγράφει το όραμά της για την πολιτική για την κάνναβη.

Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε για πρώτη ανάγνωση στις 4 Οκτωβρίου 2021, αφορούσε το έργο νομικών εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων και ανθρώπων από άλλους τομείς.

Το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: καλλιέργεια, κατοχή, κατανάλωση και συνεταιρισμοί.

Οι ενήλικες καταναλωτές κάνναβης θα μπορούν να κατέχουν έως και επτά γραμμάρια. Ωστόσο, η κατοχή άνω των επτά γραμμαρίων θα τιμωρείται με διοικητικές κυρώσεις. Η κατανάλωση κάνναβης στο κοινό θα απαγορεύεται εκτός εάν το άτομο έχει εξουσιοδοτηθεί να τη χρησιμοποιεί για ιατρικούς λόγους.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης την καλλιέργεια έως και τεσσάρων φυτών κάνναβης στο σπίτι. Ωστόσο, τα φυτά δεν πρέπει να είναι ορατά από άλλα μέρη. Όταν καλλιεργούν φυτά κάνναβης στο σπίτι, οι καταναλωτές μπορούν να διατηρήσουν έως και 50 γραμμάρια αποξηραμένη κάνναβης στο νοικοκυριό.

Ακολουθώντας την ισπανική φόρμουλα των κοινωνικών συλλόγων κάνναβης, το νομοσχέδιο θεσπίζει την άδεια δημιουργίας μη κερδοσκοπικών οργανισμών για τη διανομή προϊόντων κάνναβης μεταξύ των μελών. Κάθε μέλος δεν μπορεί να ανήκει σε περισσότερους από έναν συλλόγους.
Το νομοσχέδιο δεν δημιουργεί και δεν ρυθμίζει μια αγορά κάνναβης όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, στοχεύει στην αποποινικοποίηση της υπεύθυνης χρήσης κάνναβης, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και την εξάλειψη των ποινικών μητρώων ατόμων που κρίθηκαν ένοχοι για κατοχή κάνναβης για προσωπική τους χρήση, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Times of Malta.

Το τοπικό ειδησεογραφικό μέσο MaltaToday ανέφερε ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης και ορισμένες οργανώσεις ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με τον ρόλο της προτεινόμενης αρχής για την κάνναβη στην εφαρμογή της αποποινικοποίησης της κάνναβης για προσωπική χρήση με μια εκπαιδευτική εκστρατεία κατά την τελευταία συζήτηση. Επιπλέον, εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το όριο ηλικίας για την κατανάλωση κάνναβης (πρότειναν να αυξηθεί από τα 18 στα 25 έτη). Προσφέρθηκαν επίσης να επεκτείνουν την απόσταση από ένα social club κάνναβης σε ένα σχολείο από 250 μέτρα σε 1 χιλιόμετρο.

Ωστόσο, ο υπουργός Μεταρρυθμίσεων Owen Bonnici εξήγησε ότι περαιτέρω περιορισμοί στο όριο ηλικίας και στο επίπεδο THC θα δημιουργούσαν μια νέα μαύρη αγορά που θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειες του τρέχοντος νομοσχεδίου.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν έχουν υποβάλει κάποιες ουσιαστικές τροπολογίες.

Πριν από αυτή τη μεταρρύθμιση για την κάνναβη, η Μάλτα εισήγαγε νέες πολιτικές για την εν μέρη αποποινικοποίηση της κάνναβης το 2015. Τρία χρόνια αργότερα, νομιμοποίησε την ιατρική κάνναβη με ιατρική συνταγή.

Με αυτή την κίνηση, η Μάλτα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα της ΕΕ που νομιμοποιεί την καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση ξεπερνώντας το Λουξεμβούργο, το οποίο εξακολουθεί να βελτιώνει το νομοσχέδιο για την ψυχαγωγική κάνναβη.

Η υιοθέτηση της φόρμουλας του κοινωνικού συλλόγου κάνναβης- social club έχει επικρατήσει της πλήρους εμπορευματοποίησης της κάνναβης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα δομηθούν οι σύλλογοι.

Η μεταρρύθμιση της κάνναβης στη Μάλτα είναι ένα αποτέλεσμα πυρετωδών νομοθετικών δραστηριοτήτων στη γηραιά ήπειρο.

Αρκετές χώρες της ΕΕ αναθεωρούν την πολιτική τους για τα ναρκωτικά, βρίσκοντας έναν τρόπο να αποποινικοποιήσουν ή ακόμα και να ρυθμίσουν την κατανάλωση κάνναβης για προσωπική χρήση.

Όπως αναφέρθηκε, το Λουξεμβούργο πρόκειται να νομιμοποιήσει την καλλιέργεια για προσωπική χρήση. Ο νέος γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός έχει θέσει τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην πολιτική του ατζέντα. Η Ιταλία περιμένει να ψηφίσει για δημοψήφισμα για την αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης και τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας τον επόμενο χρόνο. Άλλα πιλοτικά έργα για τη ρύθμιση της κατοχής κάνναβης πρόκειται να ξεκινήσουν στην Ολλανδία και την Ελβετία.

Αν και δεν υπάρχει ακόμη νομοσχέδιο, μόνο η Γερμανία φαίνεται να σκέφτεται σοβαρά να δημιουργήσει μια αγορά κάνναβης σε αυτό το πλαίσιο. Άλλες χώρες φαίνεται να βρίσκουν μια ήπια λύση για να νομιμοποιήσουν την κατανάλωση κάνναβης για προσωπική χρήση χωρίς να ρυθμίζουν πλήρως την αγορά κάνναβης.