Υπάρχει καθυστέρηση στην εισαγωγή των κλαμπ κάνναβης στη Μάλτα. Η χώρα, η οποία είχε προγραμματίσει να ανοίξει τα πρώτα κοινωνικά κλαμπ το 2022, αναβάλλει την έναρξη υποβολής αιτήσεων για άδεια λειτουργίας για το 2023.

Η Αρχή για την Υπεύθυνη Χρήση της Κάνναβης (ARUC) θα είναι σε θέση να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για άδειες κλαμπ κάνναβης από τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική γραμματέα Rebecca Buttigieg.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, η κ. Buttigieg δήλωσε ότι οι εν δυνάμει ενώσεις κάνναβης θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδεια το επόμενο έτος, ανέφερε η MaltaToday.  

Η Μάλτα νομιμοποίησε την κάνναβη πέρυσι, επιτρέποντας στους πολίτες να καλλιεργούν έως και τέσσερα φυτά κάνναβης στα σπίτια τους. Εκτός από την αυτοκαλλιέργεια, οι ενώσεις κάνναβης είναι ο μόνος νόμιμος τρόπος για να προμηθεύονται οι άνθρωποι προϊόντα κάνναβης. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν επιτρέπεται η δημιουργία λέσχης κάνναβης.

Οι λέσχες κάνναβης είναι ενώσεις καλλιεργητών που συγκεντρώνουν τους πόρους τους και μοιράζονται τη συγκομιδή μεταξύ των μελών τους.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης δημιουργήθηκε μια ρυθμιστική αρχή, η CURA, για τη ρύθμιση αυτών των ενώσεων. Η Αρχή Υπεύθυνης Χρήσης Κάνναβης επρόκειτο να ρυθμίσει τον τομέα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούσε εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των φορέων του τομέα.

Η Mariella Dimech, πρώην συντονίστρια των προγραμμάτων απεξάρτησης από τα ναρκωτικά της Caritas, ήταν η πρώτη εκτελεστική πρόεδρος της αρχής. Διορίστηκε το 2021 για τριετή θητεία, αλλά απολύθηκε από τη θέση της νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σε δήλωσή της με την οποία ανακοίνωσε την απόλυσή της, η Dimech δήλωσε ότι πέρασε τη θητεία της δουλεύοντας “χωρίς προσωπικό, χωρίς προϋπολογισμό και με μια πολιτική στρατηγική και στρατηγική λήψης αποφάσεων με την οποία δεν συμφωνούσα”.

Ο Leonid McKay, πρώην διευθυντής της Caritas, ο οποίος ήταν μάλλον επιφυλακτικός απέναντι στη νομιμοποίηση της κάνναβης, διορίστηκε έκτοτε εκτελεστικός πρόεδρος της αρχής, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των τοπικών ομάδων υπέρ της νομιμοποίησης.

“Η Releaf Malta δεν εγκρίνει τον νεοδιορισθέντα πρόεδρο, Leonid Mckay, εξαιτίας της προηγούμενης απαγορευτικής του στάσης κατά των ανθρώπων που κάνουν χρήση κάνναβης και των ετών που πέρασε στην Caritas, αποκαθηλώνοντας τη φωνή των ανθρώπων που κάνουν χρήση κάνναβης και χαρακτηρίζοντάς μας ως ασθενείς που χρειάζονται αποκατάσταση”, είχε δηλώσει η Releaf Malta.