Σύμφωνα με την 6η Έκδοση της Ευρωπαϊκής Έκθεση Κάνναβης:  από τους Prohibition Partners, η νόμιμη αγορά κάνναβης στην Ευρώπη αναμένεται να φθάσει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025 μετά από έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 67,4%. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το 2020, υπήρχαν 600.000 άτομα που κατανάλωσαν φάρμακα κάνναβης για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενισχύοντας την κερδοφορία του φαρμάκου.

Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη νόμιμη αγορά κάνναβης στην Ευρώπη λόγω των προοδευτικών κανόνων καθώς και ενός μεγάλου πληθυσμιακά και εύρωστου πληθυσμού. Αποτελέι περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς και θα συνεχίσουν να το παραμένει έτσι μέχρι το 2024. Επιπλέον, οι εισαγωγές κάνναβης στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 37% το 2020, με συνολικά 9,3 τόνους κάνναβης να εισαάγονται στη χώρα.

Η έκθεση εκτιμά επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα έχουν ολοκληρώση την ανάπτυξη νόμων έως το 2025, επιτρέποντας σε περισσότερους ασθενείς να έχουν πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη. Μέχρι τότε, μεγάλα έθνη όπως η Γερμανία θα αποτελούν σημαντικό μέρος της αγοράς. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι εάν οι κανονισμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίσουν να προοδεύουν, η αγορά ιατρικής κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δείξει την πιο ελπιδοφόρα ανάπτυξη της, από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα έως το 2025.

Σημειώνουν ότι η αγορά  κάνναβης στην Ευρώπη είναι αυστηρά ιατρική επειδή καμία χώρα δεν έχει ακόμη νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική της χρήση. Ωστόσο, βλέπουν μια αλλαγή να έρχεται τα επόμενα τέσσερα χρόνια, επειδή περισσότερες χώρες φλερτάρουν με την ιδέα της νομιμοποίησης της κάνναβης για ενήλικες. Η Prohibition Partners προσδιορίζει επίσης ότι οι χώρες που είναι πιθανότερο να νομιμοποιήσουν την κάνναβη στην Ευρώπη για αναψυχή έως το 2025, είναι οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία και η Ελβετία. Εάν το πράξουν, οι πωλήσεις κάνναβης για ενήλικες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ το 2025.

Η ελβετική κυβέρνηση κοινοποιεί λεπτομέρειες σχετικά με τη ψυχαγωγική χρήση κάνναβης

Η Ελβετική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (FOPH) ( Swiss Federal Office of Public Health) δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με σχέδια  για την νομιμοποίηση της κάνναβης αναψυχής για μια δοκιμαστική περίοδο. Με το τρέχον σχέδιο, οι δοκιμές θα διεξαχθούν από τις 15 Μαΐου 2021 και θα συνεχιστούν έως το Μάιο του 2031 το πολύ.

Η Ελβετία, μαζί με την Ολλανδία, δοκιμάζουν προγράμματα κάνναβης για ενήλικες. Ωστόσο, η Ελβετία είναι η πρώτη που σχεδιάζει να επιτρέψει μια πλήρως νομιμοποιημένη αλυσίδα εφοδιασμού κάνναβης για αναψυχή, αναφέρει η Prohibition Partners. Τα πιλοτικά σχέδια θα περιοριστούν σε έναν δήμο και θα συνεχιστούν για 5 χρόνια, αν και υπάρχει πιθανότητα επέκτασης για 2 ακόμη χρόνια.

Θα πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας κάθε συμμετέχοντα, ο οποίος θα επισκέπτεται τους γιατρούς για να τον βοηθήσει. Η κάνναβη μπορεί να παρασχεθεί σε 5.000 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες το πολύ και τα σημεία πώλησης πρέπει να εγκριθούν εκ των προτέρων από το FOPH.

Η Γαλλία ξεκινά 2ετή δοκιμές MMJ

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε μια εθνική πρωτοβουλία που θα επέτρεπε σε 3.000 ασθενείς να καταναλώνουν ιατρική κάνναβη. Οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε χρονικό ορίζοντα 2 ετών και αυτό θα οδηγήσει μάλλον στη νομιμοποίηση της κάνναβης σην Γαλλία.

Η υγεία τους θα παρακολουθείται από έναν γιατρό. Ο πρωταρχικός σκοπός του πειράματος είναι η συλλογή δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της κάνναβης.

Οι επιλέξιμοι ασθενείς περιλαμβάνουν εκείνους που πάσχουν από καρκίνο, πόνο στα νεύρα που και που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, συγκεκριμένους τύπους επιληψίας και σεε αυτούς που βρίσκονται σε θεραπεία με παυσίπονα

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), το 2018 η Γαλλία είχε την υψηλότερη κατανάλωση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς στην Ευρώπη, καθώς το 21,8% παραδέχτηκε ότι την χρησιμοποίησε τον τελευταίο χρόνο και μετά ακολουθεί η Ισπανία. Για το λόγο αυτό, ο επικεφαλής της γαλλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Jean-Baptiste Moreau πιστεύει ότι η κάνναβη θα έπρεπε να είχε ήδη νομιμοποιηθεί, διότι αυτό θα περιόριζε τη μαύρη αγορά. Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες δοκιμές θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να σχεδιάσει σωστά τις δομές που απαιτούνται για να νομιμοποιηθεί ιατρικά.