Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) δήλωσε ότι η συνολική νομιμοποίηση της κάνναβης δεν είναι εφικτή στο εγγύς μέλλον για λόγους ευρωπαϊκού δικαίου. Η είδηση αυτή αποτελεί πλήγμα για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές που προσδοκούσαν μια αγορά χρήσης για ενήλικες στη χώρα. Ωστόσο, οι φορείς εκμετάλλευσης φαρμακευτικής κάνναβης είναι ανακουφισμένοι που η χρήση της κάνναβης ως φάρμακο εξακολουθεί να είναι ασφαλής στη Γερμανία.

Ενώ ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach έγινε πρωτοσέλιδο πριν από μερικές εβδομάδες δηλώνοντας τη θετική του ανταπόκριση από την ΕΕ, φαίνεται απίθανο να αναπτυχθεί μια πλήρως νομιμοποιημένη αγορά στη Γερμανία βραχυπρόθεσμα. Ο κλάδος της κάνναβης περίμενε να τεθεί επί τάπητος η νομοθετική λύση, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να προτείνονται αλλαγές στο πλαίσιο της φαρμακευτικής κάνναβης της χώρας. Τον Οκτώβριο του 2022, η G-BA πρότεινε να γίνει δυσκολότερη η πρόσβαση των ασθενών σε συνταγές για φαρμακευτική κάνναβη. Ωστόσο, μετά από έντονες συζητήσεις, η G-BA ανακάλεσε τις περισσότερες από τις έντονα επικριθείσες προτάσεις. Αυτό έχει χαρακτηριστεί ως νίκη για τους ασθενείς, τους γιατρούς και τον κλάδο στο σύνολό του.

Οι συνταγογράφοι υποχρεούνται πλέον να ελέγχουν εάν τα τελικά προϊόντα όπως το Sativex, το Canames ή το Epidyolex θα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν αντί για αποξηραμένο άνθη ή εκχύλισμα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο περίπλοκη πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη για τους ασθενείς με αποζημίωση, καθώς θα πρέπει να υποστηρίξουν ότι το αποξηραμένο άνθος ή το εκχύλισμα μπορεί να τους βοηθήσει καλύτερα. Ωστόσο, για τους ασθενείς που πληρώνουν από την τσέπη τους, τίποτα δεν θα πρέπει να αλλάξει.

Επιπλέον, οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από χειρουργική επέμβαση και σε παρηγορητική φροντίδα, πρέπει να λάβουν απάντηση σχετικά με την επιστροφή του κόστους εντός τριών ημερών και μπορούν να απορριφθούν μόνο για σημαντικούς λόγους. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανή η ευκολότερη πρόσβαση για τους ασθενείς αυτούς. Ο κλάδος της φαρμακευτικής κάνναβης είναι ικανοποιημένος με αυτό το αποτέλεσμα, καθώς δείχνει ότι η οδηγία G-BA δίνει έμφαση στην ασφάλεια των ασθενών και διασφαλίζει την πρόσβαση σε φάρμακα με βάση την κάνναβη.

Το επερχόμενο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση που συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ορισμένοι στον κλάδο παραμένουν επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται απλώς για “διαχείριση των προσδοκιών”.

Το επερχόμενο νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη τοποτηρητής χωρίς συγκεκριμένες νομικές ενδείξεις για να τις εξετάσει η ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει περαιτέρω συζητήσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα ήθελαν επίσης να νομιμοποιήσουν την κάνναβη ως φάρμακο αναψυχής, με διαφορετικές απόψεις.

Τέλος, σε ακρόαση της Επιτροπής Υγείας της Μπούντεσταγκ εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενοι του κλάδου συζήτησαν την προοπτική άμεσης αποποινικοποίησης στη Γερμανία. Ενώ η συζήτηση συνεχίζεται, είναι σαφές ότι η κάνναβη ως φάρμακο στη Γερμανία ήρθε για να μείνει. Παρά τα πισωγυρίσματα στη νομιμοποίηση, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι οι φορείς εκμετάλλευσης της φαρμακευτικής κάνναβης θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη χώρα.