Η νομιμοποίηση της κάνναβης στο Λουξεμβούργο αντιμετωπίζει αβεβαιότητα, καθώς η υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε πρόσφατα ότι δεν είναι σίγουρη αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να “ολοκληρώσει” το σχέδιο κατά τη διάρκεια αυτής της νομοθετικής περιόδου. Η κυβέρνηση είχε εγκρίνει το σχέδιο νομιμοποίησης τον Ιούνιο του 2021, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας του Λουξεμβούργου πρέπει να γνωμοδοτήσει πριν τεθεί σε ισχύ η νομιμοποίηση.

Η υπουργός Υγείας, Paulette Lenert, δήλωσε σε συνέντευξή της σε ραδιόφωνο ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα και ότι στόχος είναι να αποδειχθεί ότι το σχέδιο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου θέλει να προχωρήσει με προσοχή και να διασφαλίσει ότι η νομιμοποίηση θα γίνει με τρόπο που θα είναι επωφελής για την κοινωνία.

Το Λουξεμβούργο νομιμοποίησε την φαρμακευτική κάνναβη το 2018 και εξέφρασε την πρόθεσή του να νομιμοποιήσει την κάνναβη για χρήση από ενήλικες την ίδια χρονιά. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου νομιμοποίησης αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2020 και αρχικά πρότειναν την απαγόρευση της οικιακής καλλιέργειας και της εθνικής παραγωγής κάνναβης. Ωστόσο, η τρέχουσα πρόταση είναι να επιτραπεί στα νοικοκυριά να καλλιεργούν έως 4 φυτά, αλλά να μην επιτραπεί η νόμιμη πώληση κάνναβης.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης στο Λουξεμβούργο αντιμετωπίστηκε με ανάμεικτες αντιδράσεις. Ορισμένες γειτονικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η νομιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της εισαγωγής κάνναβης από διασυνοριακούς αγοραστές. Ωστόσο, με τη Γερμανία να έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να νομιμοποιήσει την κάνναβη με ένα σύστημα νόμιμων πωλήσεων, μόνο η Γαλλία παραμένει ως γειτονική χώρα με ανησυχίες.