Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή για τα προβλήματα εθισμού υποστηρίζει τη νόμιμη και ελεγχόμενη πρόσβαση σε προϊόντα κάνναβης για ενήλικες στην Ελβετία. Η μαύρη αγορά, σε συνδυασμό με την απαγόρευση, ανθίζει και η ασφάλεια των καταναλωτών δεν είναι εγγυημένη, τονίζει η CFANT.

Νομιμοποιήστε και ελέγξτε την πρόσβαση στην κάνναβη χωρίς να την προωθήσετε. Αυτή είναι η θέση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής για Θέματα Εθισμού και Πρόληψης Μη Μεταδοτικών Ασθενειών (CFANT), η οποία υποστηρίζεται από δελτίο τύπου από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο που αναφέρθηκε στο L’est Republican.

Έλεγχος της κάνναβης και προσβασιμότητα χωρίς να τη διαφημίζετε

Υψηλή κατανάλωση, μεγάλη τοπική καλλιέργεια, διανομή μέσω εγκληματικών οργανώσεων, όχληση και ανασφάλεια: «Η τρέχουσα πολιτική κάνναβης δεν είναι επαρκής», λέει η CFANT, η οποία δείχνει επίσης τους κινδύνους για την υγεία. Για να αποφευχθεί η έκθεση των καταναλωτών σε δυνητικά επικίνδυνα προϊόντα, «η αγορά κάνναβης πρέπει να νομιμοποιηθεί και να ρυθμιστεί».

Η απλή αποποινικοποίηση της κατανάλωσης, η δυνατότητα καλλιέργειας στο σπίτι ή πώλησης μέσω του συστήματος υγείας «δεν είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στη μαύρη αγορά». Ωστόσο, η επιτροπή επιμένει: «τίποτα δεν δικαιολογεί την ενθάρρυνση της κατανάλωσης αυτού του φαρμάκου», επομένως δεν πρέπει να προωθηθεί.

Έλεγχος της κάνναβης και καθιστώντας την προσβάσιμη χωρίς διαφήμισή, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής.

Αναβλήθηκε το πείραμα με την κάνναβη στη Βασιλεία και τη Ζυρίχη

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέλει να χαλαρώσει τους κανόνες για την φαρμακευτική κάνναβη και να άρει την απαγόρευση. Ακόμη καλύτερα νέα ήρθαν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Επιτροπή Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας του Συμβουλίου των Κρατών διέταξε να νομιμοποιήσει η Ελβετία την κάνναβη. Νωρίτερα, η επιτροπή δημόσιας υγείας του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελβετία συμφώνησε. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να συντάξει ένα νομοσχέδιο, αλλά αποφάσισε πρώτα να πειραματιστεί.

Ένα πείραμα στη Βασιλεία είχε προηγουμένως αναβληθεί. Ο λόγος ήταν που βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στην κάνναβη. Το πείραμα έχει επίσης αναβληθεί στη Ζυρίχη.