Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης εντείνει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία μιας νόμιμης αγοράς κάνναβης, διπλασιάζοντας τον αριθμό των αδειών που θα χορηγηθούν για τον πρώτο γύρο νόμιμων καταστημάτων κάνναβης. Οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν πλέον 300 άδειες αντί για τις 150 που είχαν αρχικά προγραμματιστεί. Η απόφαση ελήφθη αφού η πολιτεία έλαβε πάνω από 900 αιτήσεις για τον πρώτο γύρο των θέσεων, οι οποίες προορίζονται για άτομα με επιχειρηματική εμπειρία και προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καταδικών για κάνναβη.

Ενώ η πολιτεία έχει ήδη χορηγήσει 66 άδειες φαρμακείων, μόνο τέσσερα καταστήματα έχουν ανοίξει και μια δικαστική απόφαση έχει αναστείλει την αδειοδότηση σε ορισμένες περιοχές, όπως το Μπρούκλιν, την κεντρική Νέα Υόρκη, τις λίμνες Finger Lakes, η περιοχή Mid-Hudson και η δυτική Νέα Υόρκη. Παρά ταύτα, η πολιτεία παραμένει αποφασισμένη να βάλει σε υψηλή ταχύτητα τη νόμιμη αγορά της μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση από ενήλικες πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Με την αύξηση των αδειών, περισσότεροι επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρώτο κύμα του κλάδου. Η επέκταση θα ωφελήσει τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον κλάδο. Ωστόσο, περίπου το 40% των προτεινόμενων αδειών κατανέμεται για περιοχές της πολιτείας όπου η πολιτεία δεν μπορεί να τις εκδώσει προς το παρόν λόγω μιας απόφασης του Νοεμβρίου από ομοσπονδιακό δικαστή.

Η καθυστέρηση στην αδειοδότηση είχε επίσης ως αποτέλεσμα να ξεπηδήσουν σε όλη τη Νέα Υόρκη παράνομα καταστήματα κάνναβης. Η πολιτεία έχει πατάξει τα μη εξουσιοδοτημένα μαγαζιά και φορτηγά κάνναβης κατάσχονται και ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς ζητά από το Όλμπανι να αναλάβει δράση για το θέμα αυτό. Η συνεχιζόμενη δίκη σχετικά με τους κανόνες αδειοδότησης όσον αφορά τους δεσμούς των αιτούντων με τη Νέα Υόρκη έχει επίσης παγώσει την αδειοδότηση σε ορισμένες περιοχές.

Παρά τις αναποδιές, η νόμιμη αγορά κάνναβης της Νέας Υόρκης είναι έτοιμη να γίνει μία από τις μεγαλύτερες της χώρας και η πολιτεία είναι αποφασισμένη να την κάνει να λειτουργήσει. Η αύξηση των αδειών είναι ένα θετικό βήμα προς τη δημιουργία μιας νόμιμης αγοράς και την παροχή ευκαιριών για τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να εισέλθουν στον κλάδο. Το επόμενο βήμα είναι η πολιτεία να επιλύσει τις συνεχιζόμενες νομικές προκλήσεις και να αρχίσει να εκδίδει άδειες για να διασφαλίσει ότι η νόμιμη αγορά μπορεί να ευδοκιμήσει.