Η νομιμοποίηση της κάνναβης αποτελεί καυτό θέμα συζήτησης στην Πορτογαλία εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι αυτό μπορεί τελικά να γίνει πραγματικότητα, καθώς αρχίζει να διαμορφώνεται πολιτική συναίνεση επί του θέματος. Στην εκδήλωση “Πορεία για την κάνναβη”, διάφοροι πολιτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων μελών τόσο από τα κόμματα εξουσίας όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποκάλυψαν ότι η πρόταση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης μπορεί να εισέλθει στο κοινοβούλιο το 2023.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ο Φρανσίσκο Τεμούδο, ο Εθνικός Γραμματέας για τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις εγγυήσεις της Σοσιαλιστικής Νεολαίας, απευθύνθηκε στο πλήθος και τόνισε ότι μπορεί να υπάρξουν οι απαραίτητες πολιτικές προϋποθέσεις και η βούληση για να προχωρήσουμε σε μια συνολική ρύθμιση της κάνναβης. Ο Themudo υποστήριξε ότι το κάπνισμα είναι μια πράξη ελευθερίας και οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να το κάνουν με ασφάλεια. Υπερασπίστηκε περαιτέρω ένα νομικό πλαίσιο όπου το φυτό κάνναβη δεν είναι παράνομο.

Ο Rodrigo Saraiva, βουλευτής της Φιλελεύθερης Πρωτοβουλίας, επιβεβαίωσε περαιτέρω τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων για συζήτηση σχετικά με τη νομιμοποίηση της κάνναβης στο κοινοβούλιο έως το 2023. Ο Saraiva δήλωσε ότι υπάρχει ήδη κάποια προηγούμενη συναίνεση επί του θέματος.

Ο Fabien Figueiredo, πρώην μέλος του Bloco de Esquerda, επιβεβαίωσε επίσης τη διαθεσιμότητα του κόμματός του να συμβάλει στη συζήτηση και τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην Πορτογαλία. Ο Figueiredo είχε καταθέσει πρόταση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση το 2021, η οποία έπεσε με την κυβέρνηση στο τέλος του ίδιου έτους.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης στην Πορτογαλία έχει τη δυνατότητα να επιφέρει σημαντικά οφέλη στη χώρα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Εάν η Πορτογαλία νομιμοποιήσει την κάνναβη, θα ενταχθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο που έχουν κάνει το ίδιο, αναγνωρίζοντας τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, καθώς και τη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας και αύξησης των φορολογικών εσόδων. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση στο κοινοβούλιο το επόμενο έτος και αν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση για το γενικότερο καλό της χώρας.