Η MedMen, κάποτε μια πολλά υποσχόμενη εταιρεία κάνναβης που διαφημιζόταν ως το “Apple store of weed” και είχε αποτιμηθεί σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται τώρα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη κανονιστική κατάθεση, η εταιρεία έχει μόνο 15,6 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και αντιμετωπίζει χρέος 137,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η δεινή οικονομική κατάσταση οδήγησε στην προειδοποίηση της εταιρείας ότι υπάρχει “σημαντική αμφιβολία” ως προς την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της κατά το επόμενο έτος.

Η MedMen δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει προκλήσεις στον κλάδο της κάνναβης. Τα τελευταία πέντε χρόνια, πολλές άλλες εταιρείες κάνναβης έχουν αγωνιστεί καθώς η φούσκα του κλάδου ξεφούσκωσε, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων όπως το υπερβολικό χρέος, η πτώση των τιμών της κάνναβης, ο ανταγωνισμός από τους παράνομους πωλητές και οι υψηλοί φόροι.

Ο κλάδος της κάνναβης έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα δαπανηρό εγχείρημα, με το υψηλό κόστος του ανοίγματος καταστημάτων και της δημιουργία χρέους να γίνεται όλο και πιο εμφανές. Παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρατών που νομιμοποιούν τις πωλήσεις κάνναβης, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Η MedMen, η οποία λειτουργεί 23 καταστήματα στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και το Ιλινόις, έχει λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να μειώσει το κόστος, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των καταστημάτων της στη Φλόριντα και της προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης των μισθώσεων για τα υπόλοιπα καταστήματά της. Παρά τις προσπάθειες αυτές, η εταιρεία έχει αθετήσει ορισμένα από τα χρέη της και χρειάζεται επιμήκυνση ή αναχρηματοδότηση.

Το 2018, η MedMen εισήχθη στο χρηματιστήριο μέσω αντίστροφης συγχώνευσης στο καναδικό χρηματιστήριο αξιών, αλλά η μετοχή της έχει έκτοτε κατρακυλήσει από πάνω από 8 δολάρια σε μόλις 4 σεντς ανά μετοχή. Αυτή η πτώση της τιμής της μετοχής δεν είναι μοναδική για τη MedMen, καθώς και άλλες εταιρείες που σχετίζονται με την κάνναβη έχουν επίσης υποστεί παρόμοια πτώση στις τιμές των μετοχών τους, με την Tilray Brands και την Canopy Growth να έχουν υποχωρήσει πάνω από 90% από τα ιστορικά τους υψηλά.

Καθώς ο κλάδος της κάνναβης συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, είναι σαφές ότι ο κάποτε πολλά υποσχόμενος κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη αναμέτρηση. Με την MedMen στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, μένει να δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για την εταιρεία και τον κλάδο στο σύνολό του.